2023. 02. 08

A PORTÓI FINISTERRA SEREGSZEMLÉN SZEREPEL A PROMÉTHEUSZ’22

Az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének csúcspontja a portói São João Nemzeti Színház és az UTE által szervezett Finisterra elnevezésű seregszemle, amely január 27. és február 25. között zajlik Portóban. Az öt egymást követő hétvégén a projekt keretében létrejött öt nemzetközi koprodukciót láthatja a portugál közönség, azt követően, hogy minden koprodukciós partner színházában bemutatták és játszották már az előadásokat.

Az előadások kiindulási pontjaként az antik görög tragédiák szolgáltak, így jöttek létre a következő koprodukciók: IOKÁSZTÉ (Prágai Városi Színház, Cseh Köztársaság; Szlovák Kamaraszínház – SKD Martin, Szlovákia; r. Lukáš Brutovský) FOCS/VATRE (Katalán Nemzeti Színház, Spanyolország; Jugoszláv Drámai Színház, Szerbia, r. Carme Portacelli); DECALOGUE OF ANXIETY (Theatre Laboratory Sfumato, Bulgária; Luxemburgi Nemzeti Színház; r. Margarita Mladenova és Ivan Dobchev), IPHIGÉNIA (Strasbourgi Nemzeti Színház; Compagnie Les Productions Merlin, Franciaország; São João Nemzeti Színház, Portugália; r. Anne Théron), valamint a PROMÉTHEUSZ’22 (Kolozsvári Állami Magyar Színház; Konstancai Állami Színház, Románia; SNT Drama Ljubljana, Szlovénia; r. Tompa Gábor).

A PROMÉTHEUSZ’22 magyar, román, szlovén és angol nyelvű koprodukciós előadás, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciójaként jött létre, bemutatója 2022 júliusában Kolozsváron, tavaly októberben Ljubljanában játszották hét alkalommal, majd idén januárban kétszer volt látható a Konstancán.

Portóban az előadás két alkalommal is látható lesz a Finisterra seregszemlén: február 10-én, pénteken este 9 órától, majd másnap, február 11-én este 7 órától az São João Nemzeti Színház nagytermében látható Tompa Gábor rendezése.

 „Hogy Prométheusz megszabadul-e vagy sem, már nem is számít, hiszen amint újsághír lesz belőle, hősi aurája kifakul. A titán feláldozza magát az emberiség és a szépművészetek oltárán? Akár így is nézhetjük, ám a választ úgyis a néző adja meg. Kell-e még nekünk manapság a művészet? Meghatározó-e még számunkra a spiritualitás létsíkja? Vajon a nem is olyan rég még etalonnak tekintett (autentikus) értékrendszereinket nem cserélhetnénk-e le újabbakra (jobbakra)? A válaszokat nem ismerjük – bár sokukra ráérzünk, valójában mindnyájunknak világos, hogy csak rengeteg erőfeszítés árán tudjuk majd megelőzni az iránytévesztést, az eltévelyedést egy olyan világban, ahol a bulvár, a fake news és a pillanatnyi benyomások uralkodnak.” – írta az előadásról Nona Rapotan.

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható.

Az előadás létrehozásában közreműködött: Erwin Șimșensohn (a rendező munkatársa), Carmencita Brojboiu (díszletelemek és jelmezek), Vasile Șirli (zeneszerző), Kali Ágnes (dramaturg), Sinkó Ferenc (koreográfus), Radu Daniel (videóművész), valamint Bocskai Gyopár (látványtervező asszisztens).