2022. 12. 01

VÉGET ÉRT A 8. INTERFERENCIÁK FESZTIVÁL KOLOZSVÁRON

A párizsi Collectif A és a Luxemburgi Nemzeti Színház – Ensemble Modern előadásaival ért véget vasárnap, november 27-én a nyolcadik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron.

A találkozó tizenegy napja alatt összesen tizenegy ország tizennégy társulatának az előadását láthatta a kolozsvári közönség. A 2020-as online megszervezett fesztivált követően ezúttal francia, német, román, magyar, ukrajnai, szerbiai, luxemburgi, portugál, szlovéniai, svájci és dél-koreai társulatok vettek részt a fesztivál programjában.

A fesztivál központi témája idén a Félelem / Remény volt, amely az elmúlt két év világunkat és mindennapjainkat felforgató eseményeiről és életérzéseiről kívánt párbeszédet indítani a kortárs világszínház jelentős alkotóinak és társulatainak előadásain keresztül.

A fesztivál előadásai nagy népszerűségnek örvendtek a kolozsvári közönség körében. A stúdióelőadások közül szinte pillanatok alatt elfogytak a helyek a Luxemburgi Nemzeti Színház Tompa Gábor által rendezett A székek című előadására, amelyben a két főszereplőt Patrick Le Mauff színész-rendező, valamint Oana Pellea román színésznő játszotta; a Tóték című előadásra, Vidnyánszky Attila rendezésében (a Gyulai Várszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház közös produkciója), valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház Ifjú barbárok című előadására ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

A nagyszínpadi előadások közül legtöbben a dél-koreai Jaram Lee phanszoriművész Az öreg halász és a tenger című elődására, valamint Josef Nadj saját társulatának, a párizsi Atelier 3+1 Omma című táncprodukciójára voltak kíváncsiak.

A járulékos programok – könyvbemutatók, beszélgetések, kiállítások, koncertek – pedig szintén számos érdeklődőt vonzottak a TIFF Házba és a Tranzit Házba.

**

A fesztivál társszervezője a Corvineum Alapítvány, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Energobit, a Communitas Alapítvány, valamint a Kolozs Megyei Tanács támogatásával valósul meg. Főbb partnerek: TIFF Ház, Tranzit Ház, Kolozsvári Román Opera, UNITER. Szállítási partner: RMB Inter Auto.