01. 12. 2022

CEA DE-A 8-A EDIȚIE A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU INTERFERENȚE, LA FINAL!

Spectacolele Viață? Sau teatru? de Charlotte Salomon (Collectif A, Paris, Franța) și Libertate de acțiune de Henri Michaux și Heiner Goebbels (Teatrul Național din Luxemburg – Ensemble Modern Frankfurt, Germania) au încheiat, în data de 27 noiembrie, cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe.

În cele unsprezece zile de festival, publicul a avut ocazia de a vedea 14 trupe din 11 țări, cum ar fi: Franța, Germania, România, Ungaria, Serbia, Ucraina, Slovenia, Luxemburg, Portugalia, Elveția și Coreea de Sud.

Tema ediției din acest an a fost Teamă / Speranță. Prin intermediul spectacolelor și a evenimentelor conexe organizate, evenimentul a dorit să inițieze un dialog despre întâmplările și sentimentele care au tulburat lumea în ultimii doi ani.

Reprezentațiile s-au bucurat de un interes deosebit din partea publicului. Pentru producțiile care s-au jucat în Sala Studio, locurile s-au vândut aproape instant. Printre spectacolele de succes s-au numărat: Scaunele, în regia lui Gábor Tompa (Teatrul Național din Luxemburg), cu Patrick Le Mauff și Oana Pellea; Familia Tót, pusă în scenă de Attila Vidnyánszky (Teatrul Cetate din Gyula-Teatrul Național „Illyés Gyula” din Berehove, Ungaria−Ucraina), precum și Tinerii barbari, în regia lui  Attila Vidnyánszky jr. (Teatrul Maghiar de Stat Cluj - Teatrul Cetate din Gyula)

În Sala Mare, cei mai mulți spectatori au fost prezenți la Bătrânul și mare, în interpretarea artistei plânsori sud-coreeane, Jaram Lee (Wansung Playground – Doosan Arts Center) și la Omma, semnat de cunoscutul coregraf  Josef Nadj (Atelier 3+1, Paris, Franța).

De asemenea, evenimentele din cadrul secțiunii Off (expoziții, lansări de carte, discuții) au adus la Casa TIFF și la Casa Tranzit un număr mare de participanți.

**

Co-organizatori: Fundația Corvineum. Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei și Fondul Bethlen Gábor, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Energobit, Consiliul Județean Cluj, Fundația Communitas. Partenerii principali: Casa TIFF, Casa Tranzit, Opera Națională Română din Cluj, UNITER. Partener de mobilitate: RMB Inter Auto.