Széles Anna 80 éves

Az Akasztottak erdeje világsikerű film rendezője, Liviu Ciulei, a román színjátszás megkerülhetetlen mestere, így vall az akkor még színművészeti főiskolás diáklányról, és filmes kollégáiról:
A magyar szerepeket hazai magyar színészek játsszák – Kovács György alakítja az ezredest, Ilona apjának szerepében remekel Kiss László marosvásárhelyi színész, és Csiky András, aki a Vargát alakítja, még nagy filmkarriert fog csinálni (…) Ez a kicsike pedig (mutat Széles Anna képére), hát ez valamennyiünket lenyűgözött. Olyan tehetséges, olyan érzékeny és értő, hogy ritkaság.”
A nagyváradi születésű Széles Anna 1965-ban évfolyamtársaival − Stief Magdával, Higyed Imrével, Mihály Pállal és Nagy Dezsővel − került a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, ahol 1989-ig a színház meghatározó művésze – filmsikerei miatt is –, igazi sztár volt.
Pályája legelején feltevődött a kérdés, hogy a filmekben hírnévre szert tett lány a színpadon is megállja-e helyét.
„...lehet valaki filmsztárjelölt, de nem biztos, hogy odahaza is megnyeri a csatát a színpadon. Széles Anna azonban megnyerte – és ha nem akarjuk elkényeztetni – mondjuk úgy: az első ütköztetet. Mert a csata a közönség szívéért addig tart, amíg csak színházat játszik valaki. Örökkén újra kell kezdeni. Dorián Ilona indulása óta senki sem varázsolt el bennünket erről a színpadról ennyi gyermeki tisztasággal és nagy-nagy titkokat sejtető emberi érzékenységgel, mint ez az ifjú művésznő” – írta Marosi Péter az első színpadi alakításról, Emily szerepéről A mi kis városunk 1966-ban Szabó József által rendezett előadásban.
Mindez 56 évvel ezelőtt történt, és azóta bizton állíthatjuk, hiszen számtalan kritika, és az alakítások emléke tanúskodik erről, hogy Széles Anna minden fellépésével –  50 körüli színpadi alakításával –,  csatát nyert úgy a kolozsvári színpadon, mint a filmekben, s mind a mai napig alázat, szerénység, nyitottság, figyelmesség, ember- és életszeretet jellemzi sugárzó egyéniségét.
Virágcsokor helyett képekkel idézzük fel színpadi munkásságának fontos pillanatait, amelyeken a művésznő jeles kollégái társaságában tündököl.

Isten éltesse sokáig jó egészségben 80 éves örökös tagunkat, Széles Annát!


(Az idézetek forrása: Medgyessy Éva: Széles Anna. Az örök Anikó. Polis Könyvkiadó, Kolozsvár, 2016.)

Képjegyzék:
1. Emily szerepében Senkálszky Endrével, Héjja Sándorral (Thornton Niven Wilder: A mi kis városunk, rendező: Szabó József, 1966.)
2. Anyutka szerepében Márton Jánossal (Lev Tolsztoj: Sötétség hatalma, rendező: Rappaport Ottó, 1966.)
3. Zsuzsika szerepében Vadász Zoltánnal és Koós Zsófiával (Méhes György: 33 névtelen levél, rendező: Szabó József, 1966.)
4. A Kórus részként a kép közepén. Előtérben Pászor János és Krasznai Paula (Euripidész-Jean Paul Satre: Trójai nők, rendező: Szabó József, 1967.)
5. Judit szerepében Nagy Dezsővel, Héjja Sándorral és Katona Évával (Földes Mária: A hagyaték, rendező: Szabó József, 1968.)
6. Magdó szerepében Barkó Györggyel, Andrási Mártonnal, Márton Jánossal (Tamási Áron: Énekes madár, rendező: Márton János, 1968.)
7. Margaret szerepében Nagy Dezsővel (George Benard Shaw: Fanny első színdarabja, rendező: Szabó József, 1969.)
8. Perdita szerepében Dorián Ilonával, László Gerővel és Héjja Sándorral (William Shakespeare: Téli rege, rendező: Major Tamás, 1969.)
9. Cecily szerepében Mihály Pállal, Stief Magdával és Nagy Dezsővel (Oscar Wilde: Hazudj igazat (Bunbury), rendező: Horváth Béla, 1970.)
10. Karola szerepében Senkálszky Endrével az előtérben (Gyárfás Miklós: Egérút, rendező: Márton János, 1971.)
11. Doina szerepében László Gerővel (Sergiu Fărcășan: A Soveja ügy, rendező: Rappaport Ottó, 1971.)
12. Katica szerepében Kozma Lajossal (Méhes György: Miből lesz a cserebogár?, rendező: Horváth Béla, 1972.)
13. Ágnes szerepében Bencze Ferenccel és Bíró Leventével (Jean Baptiste Moliėre: A nők iskolája: A nők iskolájának bírálata, rendező: Márton János, 1974.)
14. Sári szerepében Szalay Ilonával, Koós Zsófiával, Krasznai Paulával, Péterffy Gyulával, Lázár Erzsébettel és Dorián Ilonával (Heltai Jenő: Tündérlaki lányok, rendező, Horváth Béla, 1969.)
15. Frida szerepében Dorián Ilonával (Luigi Pirandello: IV. Henrik, rendező: Kovács György, 1977.)
16. Edit szerepében Czikéli Lászlóval (Jókai Mór: A kőszívű ember fiai, rendező: Dehel Gábor, 1978.)
17. Corie Bratter szerepében Nagy Dezsővel (Neil Simon: Mezítláb a parkban, rendező: Márton János, 1978.)
18. Szőke nő szerepében Czikéli Lászlóval, Bíró Leventével, Barkó Györggyel, Berecky Júliával és Albert Júliával (Ödön von Horváth: Férfiakat Szelistyének!, rendező: Márton János, 1978.)
19. Dufy szerepében Csíky Andrással (Paul Everac: Az ötödik hattyú, rendező: Horváth Béla, 1979.)
20. Etelka szerepében Dehel Gáborral, Á Toszó Ilonával és Sata Arpáddal (Szigligeti Ede: Fenn az ernyő, nincsen kas, rendező: Horváth Béla, 1981.)
21. Fiorella szerepében Sata Árpáddal (Giulio Scarnici- Renzo Tarabusi: Kaviár és lencse, rendező: Victor Tudor Popa, 1983.)
22. Boriska szerepében Ille Ferenccel (Tóth Ede: A falu rossza, rendező: Márton János, 1985.)