Anna Széles 80 de ani

Liviu Ciulei, regizorul filmului Pădurea spânzuraților, spunea despre pe atunci studenta Anna Széles și despre colegii săi de film:
„Rolurile maghiare sunt interpretate de actori maghiari din țară – György Kovács îl interpretează pe colonel, László Kiss din Târgu Mureș este minunat în rolul tatălui Ilonei, iar András Csiky, care îl interpretează pe Varga, va avea o mare carieră cinematografică (...) Iar această micuță (arată spre poza Annei Széles), ei bine, ne-a impresionat pe toți. Este atât de talentată, atât de sensibilă și atât de înțelegătoare, încât este o raritate."
Născută la Oradea, Anna Széles se alătură trupei Teatrului Maghiar de Stat din Cluj în anul 1965 – împrună cu colegii săi de clasă: Magda Stief, Imre Higyed, Pál Mihály și Dezső Nagy –  și este prim artistă până în anul 1989. Datorită succeselor din cinematografie are și statutul de vedetă.
La începutul carierei, mulți își puneau întrebarea dacă fata care își făcuse un nume în film se va descurca la fel de bine și pe scenă.
„ ...poți fi un star de cinema, dar s-ar putea să nu câștigi bătălia de pe scenă. Dar Anna Széles a învins prima bătălie. Pentru că bătălia pentru inima publicului durează atâta timp cât se joacă. Trebuie s-o iei de la capăt de fiecare dată. De pe timpul Ilonei Dorián, nimeni nu ne-a mai fermecat cu atâta puritate și sensibilitate, care lasă să se întrevadă mari secrete, ca această tânără artistă", scria Péter Marosi despre primul ei rol în teatru, Emily din „Orășelul nostru", în regia lui József Szabó (1966).
Toate acestea se întâmplau acum 56 de ani, iar de atunci putem spune cu certitudine, așa cum o demonstrează nenumăratele cronici, că Anna Széles a câștigat bătălia pe scena clujeană, cu fiecare spectacol – aproximativ 50 de reprezentații pe scenă –, iar până personalitatea sa strălucitoare este întregită de umilință, modestie, deschidere, atenție la nevoile celuilalt, dragoste de oameni  și de viață.
Ca un buchet de flori imaginar, ne amintim prin intermediul fotografiilor de câteva momente importante din cariera sa în teatru. Anna Széles, care astăzi împlinește vărsta de 80 de ani, este membru onorific pe viață al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Dumnezeu să vă binecuvânteze cu sănătate și bucurie, dragă doamnă Anna Széles!


(Sursa citatelor: Éva Medgyessy: Széles Anna. Eterna Anikó. Editura Polis, Cluj-Napoca, 2016)

Galerie foto
1. În rolul Emily, cu Endre Senkálszky și Sándor Héjja (Thornton Niven Wilder: Orașul nostru cel micuț, regia József Szabó, 1966.)
2. În rolul Aniutcei, cu János Márton (Lev Tolstoi: Puterea întunericului, regia: Ottó Rappaport, 1966.)
3. În rolul Zsuzsika, cu Zoltán Vadász și Zsófia Koós (György Méhes: 33 de scrisori anonime, regia József Szabó, 1966.)
4. În rolul Corului (în mijlocul imaginii). În prim-plan, János Pászor și Paula Krasznai (Euripide-Jean Paul Satre: Troienele, regia József Szabó, 1967.)
5. În rolul Judith, cu Dezső Nagy, Sándor Héjja și Éva Katona (Mária Földes: Moștenirea, regia József Szabó, 1968.)
6. În rolul Magdó, cu György Barkó, Márton Andrási și János Márton (Áron Tamási: Pasărea cântătoare, regia János Márton, 1968.)
7. În rolul Margaret, cu Dezső Nagy (George Benard Shaw: Prima piesă a lui Fanny, regia József Szabó, 1969.)
8. În rolul Perdita, cu Ilona Dorián, Gerő László și Sándor Héjja (William Shakespeare : Poveste de iarnă, regia Tamás Major, 1969.)
9. În rolul Cecily, cu Pál Mihály, Magda Stief și Dezső Nagy (Oscar Wilde: Minte adevărul (Bunbury), regia Béla Horváth, 1970)
10. În rolul Karola, cu Endre Senkálszky în prim-plan (Miklós Gyárfás: Drumul șoarecelui, regia János Márton, 1971.)
11. În rolul Doina, cu Gerő László (Sergiu Fărcășan: Cazul Soveja, regia: Ottó Rappaport, 1971.)
12. În rolul Katica, cu Lajos Kozma (György Méhes: Din ce se naște cărăbușul?, regia: Béla Horváth, 1972.)
13. În rolul Ágnes, cu Ferenc Bencze și Levente Bíró ( Molière: Școala femeilor: Critica școlii femeilor, regia János Márton, 1974.)
14. În rolul Sári cu Ilona Szalay, Zsófia Koós, Paula Krasznai, Gyula Péterffy, Erzsébet Lázár și Ilona Dorián (Jenő Heltai: Fetele din casa zânelor, regia: Béla Horváth, 1969.)
15. În rolul Frida, cu Ilona Dorián (Luigi Pirandello: Henric al IV-lea, regia: György Kovács, 1977.)
16. În rolul Edith, cu László Czikéli (Mór Jókai: Fiii omului cu inima de piatră, regia: Gábor Dehel, 1978.)
17. În rolul Corie Bratter, cu Dezső Nagy (Neil Simon: Desculț în parc, regia: János Márton, 1978.)
18. În rolul Blondei, cu László Czikéli, Levente Bíró, György Barkó, Júlia Berecky și Júlia Albert (Ödön von Horváth: Bărbați pentru Selaste, regia János Márton, 1978.)
19. În rolul Dufy , cu András Csíky (Paul Everac: A cincea lebădă, regia: Béla Horváth, 1979.)
20. În rolul Etelka, cu  Gábor Dehel, Ilona Á Toszó și Árpád Sata (Ede Szigligeti: Sărăcie cu ifose, regia Béla Horváth, 1981.)
21. În rolul Fiorella, cu Árpád Sata (Giulio Scarnici-Renzo Tarabusi: Caviar și linte, regia: Victor Tudor Popa, 1983.)
22. În rolul Boriska, cu Ferenc Ille (Ede Tóth: Năzdrăvanul satului, rendező: Márton János, 1985.)