2021. 03. 10

A Farkas utcai kőszínház megnyitásának 200. évfordulóját ünnepeljük március 12-én

1821-ben nyitotta meg kapuit az első magyar kőszínház Kolozsváron, a Farkas utcában. Az ünnep nem csak a kolozsváriaké, hiszen a magyar nyelvterület első kőszínházáról van szó. A Farkas utcai épület a majdhogynem három évtizede különböző helyszíneken fellépő első hivatásos Nemzeti Játszó Társaság állandó otthona lett. A színház telkét erdélyi grófok és bárók vásárolták, az épületet önkéntes iparosok építették sok lelkes adomány kíséretében.

Innen indult felívelő pályája a Bánk bánnak 1834. szeptember 6-án, de itt hangzottak el az első komolyzenei koncertek is, és 1899. januárjában itt használt először Janovics Jenő filmjeleneteket színházi előadásban.

Olyan alkotókkal fémjelzett a Farkas utcai színház működése, mint: Jantsó Pál, Pergő Celesztin, id. Székely József, Kótsi Patkó János, Ungár Anikó, Néb Mária, Déryné Széppataki Róza, Jászai Mari, Kassai Vidor, Ecsedi Kovács Gyula, Paulay Ede, Szentpéteri Zsigmond, Egressy Gábor, Egressy Ákos, Megyeri Dezső, Szabó Pepi, Szacsvay Imre, Némethy Irma, Szentgyörgyi István, Ditrói Mór, Ditróiné Eibenschütz Mari, Hegedüs Gyula, Janovics Jenő, és még hosszan folytathatnánk a sort.

A Farkas utcai színház a Hunyadi téri színház felépítéséig, mintegy 85 éven át a színház kultúra és a szellemi élet otthona volt, a pesti mellett Magyarország Nemzeti Színháza, melynek alkotói nem egyszer a budapesti színházi élet felvirágzásához is hozzájárultak. Több jelentős színész kezdte itt a pályafutását, a legnagyobbak közül is, mint pl. Jászai Mari, Paulay Ede, Szacsvay Imre. Ditrói Mórt 1896-ban a felkérték a budapesti Vígszínház megalapítására, ahová kolozsvári társulatának nagyobbik részét magával vitte.

Az ünnepi alkalom tiszteletére a BabeșBolyai Tudományegyetem Színház és Film Kara, a Bölcsészettudományi Kar, a Református Tanárképző és a Zeneművészeti Kar A színház közös tere – a közös tér színháza címmel ünnepi programsorozatot szervez, melybe a Kolozsvári Állami Magyar Színház négy eseménnyel kapcsolódik be:

Március 12-én a színház Facebook oldalán lehet nyomon követni a kolozsvári magyar színjátszás Farkas utcai színházhoz kapcsolódó történelmi visszatekintéseit.

Március 13-án 12 órától kerül sor a Farkas utcai kőszínház egykori helyén álló emléktábla megkoszorúzására.

Március 18-án 19 órától a színház Facebook oldalán lesz megtekinthető a Tompa Gábor által 2008-ban rendezett Három nővér című előadás. Az előadás elnyerte a 2008-as év Legjobb Előadás, és a Legjobb Rendező (Tompa Gábor) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját.

Március 21-én 12 órától A színház, mint közösségi tér kerekasztal beszélgetésre kerül sor, ahol a ma Kolozsváron működő előadóművészeti csoportok vesznek részt: Kolozsvári Állami Magyar Színház, ZUG.zone, Reactor de Creație și Experiment, ZIZ art and social area, Create.Act.Enjoy, Tranzit Ház, Puck Bábszínház (magyar és román tagozat), Lucian Blaga Nemzeti Színház, Centrul de creație MAIDAN. Az esemény élőben követhető a Magyar Színházi Intézet Facebook oldalán.

Az esemény teljes programja elérhető a https://teatrufilm.ubbcluj.ro oldalon és a Magyar Színházi Intézet, Színház és Film Kar, BBTE (https://www.facebook.com/mszi.bbte ) Facebook oldalán.