10. 03. 2021

PE 12 MARTIE SĂRBĂTORIM BICENTENARUL INAUGURĂRII PRIMULUI EDIFICIU PERMANENT DEDICAT TEATRULUI MAGHIAR

În anul 1821 a fost deschis primul edificiu teatral maghiar permanent, pe strada Farkas/Kogălniceanu. Sărbătoarea nu este doar a clujenilor, căci este vorba de prima clădire teatrală permanentă a tuturor teritoriilor vorbitoare de limbă maghiară. Clădirea de pe strada Farkas/Kogălniceanu a devenit căminul permanent al primei companii profesionale, denumită Societatea Naţională de Actorie, care şi-a prezentat spectacolele în felurite locații în cei aproape 30 de ani de existenţă anterioară ridicării acestui edificiu. Terenul  destinat teatrului a fost cumpărat de conţi și baroni ardeleni, iar clădirea a fost construită de meșteri voluntari, în baza numeroaselor donaţii entuziaste.

Aici a avut loc premiera absolută la 6 septembrie, 1834, respectiv, al operei Bánk bán (Banul Bánk) care ulterior s-a bucurat de un succes fulminant, dar aici s-au susținut și primele concerte de muzică clasică, respectiv, tot aici, în ianuarie 1899, Jenő Janovics a folosit pentru prima dată scene de film în cadrul unui spectacol teatral.

Activitatea teatrului de pe strada Farkas / Kogălniceanu a fost marcată de artiști precum: Pál Jantsó, Celesztin Pergő, József Székely Sr., János Kótsi Patkó, Anikó Ungár, Mária Néb, Róza Déry Széppataki, Mari Jászai, Vidor Kassai, Gyula Ecsedi Kovács, Ede Paulay, Zsigmond Szentpéteri, Gábor Egressy, Ákos Egressy, Dezső Megyeri, Pepi Szabó, Imre Szacsvay, Irma Némethy, István Szentgyörgyi, Mór Ditrói, Mari Ditrói Eibenschütz, Gyula Hegedüs, Jenő Janovics, și mulţi alţii.

Teatrul de pe strada Farkas /Kogălniceanu a reprezentat căminul culturii teatrale şi a vieţii intelectuale timp de aproximativ 85 de ani până la construirea Teatrului din Piaţa Ştefan cel Mare. A fost, de asemenea, denumit Teatrul Naţional al Ungariei, alături de cel din Pesta, creatorii săi contribuind nu de puţine ori la lansarea şi înflorirea vieţii teatrale din Budapesta. Mai multe personalităţi teatrale notabile  și-au început cariera aici, inclusiv cele mai mari nume ale scenei, cum ar fi: Mari Jászai, Ede Paulay, Imre Szacsvay. În 1896, Mór Ditrói a fost invitat să înființeze Teatrul de Comedie (Vígszínház) din Budapesta, el ducând cu el o mare parte a companiei clujene.

În cinstea prilejului festiv, Facultatea de Teatru și Film, Facultatea de Litere, Facultatea de Teologie Reformată şi Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Babeș-Bolyai organizează o serie de programe festive intitulate Spațiul comun al teatrului - Teatrul spațiului comun.  Teatrul Maghiar de Stat Cluj va participa cu patru evenimente în cadrul acestui program:

Pe 12 martie, pe pagina de Facebook a teatrului, veţi putea urmări o retrospectivă istorică a teatrului maghiar clujean legat de Teatrul de pe strada Farkas / Kogălniceanu.

Pe 13 martie, la ora 12.00, va avea loc ceremonia de depunere a unei coroane de flori la placa comemorativă aflată la locul de odinoară al Teatrului de pe strada Farkas/Kogălniceanu.

Pe 18 martie, de la ora 19.00, spectacolul Trei surori, în regia lui Gábor Tompa, va fi difuzat pe pagina de Facebook a teatrului. Producţia a câștigat premiile UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2008, respectiv, cel pentru Cel mai bun regizor (Gábor Tompa).

Pe 21 martie, ora 12.00 va avea loc o conferinţă intitulată Teatrul ca spaţiu comunitar, la care vor participa entităţile care activează în domeniul artelor spectacolului din Cluj: Teatrul Maghiar de Stat Cluj, ZUG.zone, Reactor de Creație și Experiment, ZIZ art and social area, Create. Act.Enjoy, Casa Tranzit, Teatrul de Păpuşi Puck (secțiile maghiară şi română), Teatrul Național Lucian Blaga, Centrul de creație MAIDAN. Evenimentul poate fi urmărit în direct pe pagina de Facebook a Institutului de Teatru Maghiar.

Programul complet al evenimentului este disponibil la https://teatrufilm.ubbcluj.ro și pe pagina de Facebook a Institutului de Teatru Maghiar, Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeş-Bolyai (https://www.facebook.com/mszi.bbte ).