2024. 06. 12

Prágában üléseztek az Európai Színházi Unió tagszínházai

Prágában tartotta idei első rendes közgyűlését az Európai Színházi Unió (UTE) június 9-én, vasárnap. Az eseménynek a Prágai Városi Színház szervezésében a város emblematikus épülete, az art nouveau stílusú Reprezentációs ház (Obecní dům) adott otthont.

Az UTE elnöke, Tompa Gábor köszöntője után a tagszínházak képviselői egyöntetűen megszavazták a barcelonai Katalán Nemzeti Színház csatlakozását és a Teatro di Roma újbóli tagfelvételi kérelmét. A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt az Európai Színházi Unió Fesztiválja következő kiadásának megszervezése, új nemzetközi koprodukciós projektek létrehozása, valamint workshopok és rezidens programok szervezése fiatal alkotók számára.

Az idei év második rendes közgyűlését december első felében a portói São João Nemzeti Színház látja vendégül, ahol tisztújítást is tartanak. A közgyűlést megelőző három napban egy kollokvium is megrendezésre kerül, ahol a vendéglátó és az UTE-tagszínházak által felkért előadók a színházi dramaturgiáról és a kortárs drámaírásról értekeznek.

A prágai közgyűlés ismét igazolta, hogy az Európai Színházi Unió aktívan dolgozik a nemzetközi színházi kapcsolatok erősítésén és a fiatal tehetségek támogatásán.