2024. 04. 11

A prágai Új Komédia Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerepel az Elektra című előadás!

Az Új Komédia (Nová komedie) Nemzetközi Színházi Fesztiválra 2024. április 5-12. között harmadik alkalommal kerül sor a cseh fővárosban, a Prágai Városi Színház szervezésében. A fesztiválon a német, lengyel és szlovák produkciók mellett a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadása is látható lesz. A Szophoklész tragédiája nyomán készült előadást április 12-én este fél 8-tól Botond Nagy rendezésében láthatja a fesztivál közönsége a Komédia Színház (Divadlo Komedie) épületében. A szövegadaptációt Kali Ágnes és Botond Nagy jegyzi.

Az előadás 2024-ben a Román Színházi Szövetség (UNITER) Legjobb rendezés és Legjobb fényterv díjára is esélyes.

Az Új Komédia Nemzetközi Színházi Fesztivál első kiadását 2019 márciusában szervezték meg, majd 2021 októberében Új Komédia 1 és fél év elnevezéssel egy rendhagyó kiadásra került sor azt követően, hogy a koronavírus-járvány idején a legtöbb színház zárva volt. Ezen a rendezvényen azoknak a színművészeti főiskolás hallgatóknak a produkcióit mutatták be, akiknek nem volt lehetősége megmutatkozni a nyilvánosság előtt a járványidőszakban. A második kiadást 2023. április 11-18. között rendezte meg a Prágai Városi Színház, amelyen lengyel, szlovák és cseh színházak előadásait látták vendégül.

Az idei fesztivál az Identitás, forradalom, identitás-forradalom, önazonosság alcímet viseli, ami mélyen tükrözi a mai ember lelkiállapotát. A fesztivál szervezői szerint egy olyan korban élünk, ahol az emberek fenyegetve érzik magukat a háborúk, környezeti válságok, a személyes kiégés és növekvő szegénység árnyékában. Ennek ellenére az embereknek alkotniuk és cselekedniük kell annak érdekében, hogy megőrizzék identitásukat. Nem szabad félnünk a forradalomtól, hiszen ez lehet az új identitásunk megteremtésének és megerősítésének eszköze.

A fojtott és fojtogató indulatok szorításában vergődő család minden tagját kiválóan alakítják: Román Eszter a csendes, talán megalkuvó testvér, Khrüszothemisz, Kiss Tamás a feladatát, a bosszút a sejtjeiben hordozó, testvérében küldetését felismerő Oresztész; Albert Csilla érett nő, aki a vér jogán csupa szeretet, a jogos bosszú feladatát, terhét vállalóként elszánt és határozott. Györgyjakab Enikő kiválóan, természetesen és hitelesen mutatja a jelenért a múltat feledni és feladni akaró nőt, a motivációit és fogódzóit. Ettől a családi négyestől élesen különbözik Aigiszthosz, Váta Lóránd ismét nagyon pontosan építi fel a nagyságra éhező, de gyáva és kisszerű alakot. Kardos M. Róbert Oresztész nevelőjeként tér vissza Kolozsvárra.” – írja az előadásról Bodó Márta.

Az előadás rendezője Botond Nagy, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, Kali Ágnes dramaturg, valamint Claudiu Urse zeneszerző. A fénytervet Botond Nagy jegyzi.

Az előadás címszerepét Albert Csilla alakítja, további szerepekben Györgyjakab Enikő, Váta Lóránd, Kiss Tamás, Kardos M. Róbert és Román Eszter látható.