2023. 01. 13

Kolozsvárra érkezik a Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes előadás

Január 14-én, szombaton este Kolozsvárra érkezik a nagysikerű Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100 előadás, ami a tavaly születésének centenáriumát ünneplő Kossuth-és Baumgarten-díjas költő, esszéista, műfordító élete és munkássága előtt tiszteleg. A produkció este 7 órától lesz látható a kolozsvári színház stúdiótermében.

Száz éve született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, esszéíró, műfordító, pedagógus, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alkotója. 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum az ő születésének századik évfordulója tiszteletére centenáriumi évet hirdetett és számos eseménnyel, ennek a kiemelt évnek a keretében valósult meg a Nem akarok című, Nemes Nagy Ágnes életét bemutató koncertszínházi előadás, melynek rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, akit jól ismer a kolozsvári közönség a Hamlet előadásból, illetve a produkció zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekese a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora és szerkesztője Juhász Anna irodalmár.

A Nem akarok egy meghitt, zenére fogalmazott életmű négy hangra komponálva, ahol nemcsak egy XX. századi, meghatározó irodalmi életút elevenedik fel, de közelebb léphetünk barátságok, versek, irodalmi művek és emberi döntések hátteréhez, míg dalként kedvenc Nemes Nagy Ágnes verseink csendülnek fel.

Úgy érezzük, tétje van ennek az előadásnak, annak, hogy megérezzük a szárnysuhogást a költészetben, ahogy a 100 éve született költő fogalmazott. Nemes Nagy Ágnes azt is mondta, vallotta, hogy egész életében, sőt költői tapasztalatában mindig az lepte meg legjobban, hogy milyen közel van egymáshoz a kicsi és a nagy, a mindennapi és a szédítően magas. Ez minket is elindított egy alkotói úton, ennek tükrében olvastuk az életművet, ismertük meg családot, harcot, békét és háborút. Ami létrejött, egy négy hangon megszólaló, tiszta és emelkedett életmű. Sokszor megrendítő, sokszor hétköznapi. Mint maga a vers.”- fogalmazott Juhász Anna, a Nemes Nagy Ágnes centenárium egyik főszervezője.

A Nem akarok előadás őszi premierje óta bemutatkozott Rómában, Brüsszelben, Budapesten és Magyarországon több helyszínen, és elsők közt érkezett határon túlra - december 12-én Csíkszeredában és december 13-án Székelyudvarhelyen láthatta a közel ezer fős közönség.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermébe pár nap alatt elfogytak a jegyek, így teltház várja az előadókat.

A Petőfi Kulturális Ügynökség további irodalmi programjaival, eseményeivel egész évben találkozhatnak: Rendhagyó irodalomórákkal, a kortárs írókat és zenészeket bemutató Irodalmi Karaván sorozattal éppúgy találkozhatnak, mint a tavaszra elkészülő, Huszonhat év című Petőfi előadás, melyben a váteszi költő, a 200 éve született Petőfi Sándor érzelmes, emberi oldala és szerelmi élete mutatkozik be.