2022. 03. 29

TOMPA GÁBOR A SZÉKEK RENDEZÉSE A LUXEMBURGI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

Kedden, március 29-én mutatják be a Luxemburgi Nemzeti Színházban Eugène Ionesco A székek című abszurd drámáját Tompa Gábor rendezésében.

“ÖREGEMBER: Felség, nincs több kívánságunk az élettől. Megdicsőültünk, s ezután akár meg is halhatunk. Hála az égnek, hogy ilyen hosszú és békés esztendőkkel ajándékozott meg bennünket… Érdemes volt élnem. Teljesítettem missziómat. Nem éltem hiába, üzenetemet megismeri a világ… A világ, vagy legalábbis ami megmaradt belőle!”

Bertrand Poirot-Delpech 1961-ben "a modern tragédiák legteljesebbikének" nevezte ezt a darabot. Ionesco harmadik, 1952-ben készült darabja mára vitathatatlanul nagy sikert aratott. A Székek tematikája, ahogy a szerző mondja, "az ontológiai üresség": de egyben személyes dráma is, a lelkiismeret tükre. Megtaláljuk benne a gyermekkor nosztalgiáját, a bűntudat érzését, az öregség és a halál borzalmát. Ez is egy olyan vígjáték, amely bohózataival, szóvicceivel, paródiáival és piruettjeivel gyakran nevetésre késztet. Ez egy balett: egy fantasztikus örvény gyorsított mozgásában felhalmozott székek balettje, amelyek üresen maradnak.

Az előadás két főszereplőjét Patrick Le Mauff és Oana Pellea színművészek játsszák.

Az előadás díszlettervezője Dragoș Buhagiar, a zenéjét és a hangeffekteket René Nuss jegyzi, dramaturg Florian Hirsch.

Sok sikert kívánunk a bemutatóhoz!