Könyvbemutató

Beszélgetés Vlad Mugurral (3 kötet) | Kortárs spanyol színház 2010-2020 | Teatrul Azi folyóirat – 2021 / 12. szám

2021. december 05.

Emeleti előcsarnok

 

La vorbă cu Vlad Mugur (3 volume) – Antologie teatrologică de Florica Ichim [Beszélgetés Vlad Mugurral (3 kötet) – Florica Ichim színházi antológiája]
 

Az I. kötet a Mester néven ismert ember lenyűgöző személyiségét tárja fel  – a színpad látnokát, a mesemondás zsenijét, a színészi tehetség kivételes felfedezőjét. Egy könyv, amely tele van történetekkel, szerelmekkel (elsősorban édesanyja, Luiza Mugur és felesége, Stief Magda színésznő iránt), félelmekkel, humorral, babonákkal és betegségekkel, korszakokkal, találkozásokkal, diadalokkal, összeomlásokkal, maszkokkal, szereplőkkel és emberekkel.

A II. kötet – Hamlet az első életrajzi kötet természetszerű és szükséges folytatása. A Beszélgetés Vlad Mugurral – Hamlet nem csupán egyszerű kordokumentum a román színház egyik meghatározó előadásáról, hanem hála, csodálat, őszinte barátság és őszinte szeretet tanúságtétele azokról az emberekről, akiknek sorsa keresztezte egymást - a színpadon, a színházban és az életben - Vlad Mugur elbűvölő személyiségével, akit méltán neveznek az egyik legnagyobb román rendezőnek.

A sorozat III. kötete Vlad Mugur alkotásának meghatározó munkafolyamata köré épül: a rendező és a színész közötti emberi és tartalmas kapcsolattal foglalkozik.

Teatrul spaniol contemporan 2010-2020 – Selecție și traducere din limba spaniolă: Ioana Anghel [Kortárs spanyol színház 2010-2020 - Válogatta és spanyolból fordította: Ioana Anghel]
 

A Kortárs spanyol dráma antológiája (2010-2020) hat drámaíró által aláírt nyolc drámai szövegből álló válogatás, olyan darabokat kínál olvasásra és javasol színpadra állítani, amelyek a mai társadalom vitáit és pillanatait tükrözik, és ameleyek kiemelkedő színpadi reprezentativitással rendelkeznek, illetve megkérdőjelezhetetlen irodalmi színvonalúak.