PROGRAM PENTRU TINERET
Proiectul Teatrul în Educație (Theatre in Education) Cu ce se mănâncă? a fost lansat în septembrie 2015. Obiectivul este ca participanţii la acest program – fie ei şcolari, adolescenţi, studenţi sau adulţi – să devină iubitori şi cunoscători de teatru, sensibili la problemele societății; integrând cele deprinse cu ocazia vizionării spectacolului şi a participării la meditaţiile educative în propriile vieţi.
Activitatea de pedagogie teatrală este o metodă de predare alternativă care îmbogățește cultura generală, empatia, cunoașterea de sine, încrederea în sine și responsabilizarea în cadrul comunităţii ale participanţilor. Programul educativ îi ajută pe aceştia să se pregătească pentru spectacole teatrale și le oferă posibilitatea de a reflecta într-un mod ludic, de a avea experienţa trăirii unor situații și roluri în lumina producției teatrale vizionate, precum și a temelor alese.
De-a lungul anilor, profesioniștii noștri (regizor, specialist în dramaturgie pedagogică, specialist în terapia de familie, psiholog, cercetător literar) au lucrat cu sute de elevi, studenți și adulți din Cluj-Napoca și județul Cluj în cadrul diverselor activități de grup care abordează problemele noastre de zi cu zi. Din primăvara anului 2017, proiectul Cu ce se mănâncă? a oferit ore de dirigenţie speciale elevilor din Cluj-Napoca și judeţul Cluj, ore care au abordat producțiile teatrale vizate prin prisma temelor sugerate de Ministerul Educației. Aceste ore de dirigenţie speciale.
În 2020 am lansat versiunea EXTRA a programului, în care în sesiunea după vizionarea spectacolului este invitat un actor din spectacolul respectiv.
Cu ce se mănâncă? pot fi solicitate pentru abordarea oricărui spectacol de teatru aflat în repetoriul curent al instituţiei.
Coordonatorului proiectului este specialistul în pedagogie dramatică Tünde Kocsis, a cărei activitate este susţinută şi anul acesta de alţi profesionişti: Bernadette Benedek-Hermann, specialist în pedagogie dramatică, Fazakas Réka teatrolog și Polixéna Keresztesi psicholog școlar.
Colaboratori anteriori:
Lídia Berszán – specialist în terapie de familie; psihologii, și asistenți universitari Ágnes Dávid-Kacsó, Éva László; psihoterapeutul Izabella Kasza, alături de scriitorul şi conferenţiarul universitar István Berszán.
Impresiile liceenilor care au participat la programul educațional Cu ce se mănâncă?:
“Întâlnirile m-au făcut să îmi dau seama de câte lucruri are teatrul în comun cu viaţa de zi cu zi.” (Csaba)
“Ce bine a fost! Am descoperit multe: pe ceilalţi, pe mine însumi, perspectivele altora privind diferite teme. FUN!!! M-am deconectat, m-a pus pe gânduri, temele au fost interesante.” (Robi)
“Mulţi oameni diferiţi pot forma, totuşi, un grup, o echipă strânsă. A fost o experienţă remarcabilă.” (Zoárd)
„În zilele noastre, tinerii nu prea văd teatrul ca fiind o parte importantă a vieţii lor. Atelierele de acest gen pot ajuta la promovarea spectacolelor teatrale, deoarece toate sunt unice și atât de interactive încât pur și simplu nu vă puteți sătura de ele. În plus, activitățile contribuie și la îmbogăţirea culturii noastre generale.”(Matyi)
Desfăşurarea programul educațional Cu ce se mănâncă? în cadrul instituţiilor de învăţământ:
Participanţii la program vor fi invitaţi la câte o sesiune de 90 de minute înainte şi după vizionarea spectacolului vizat, sesiuni susţinute de profesioniştii teatrului. Cadrul didactic/organizatorul asemenea participă la activitatea.
1. Cadrul didactic/organizatorul stabileşte împreună cu responsabilul de proiect data, respectiv, titlul spectacolului ales, totodată, tematica (orei de dirigenţie) prin prisma căreia se vor aborda atât spectacolul, cât şi activităţile conexe.
2. Responsabilul de proiect rezervă biletele programului Cu ce se mănâncă? (preţul acestora include atât biletele propriu-zise pentru spectacol, cât şi costul activităţilor conexe), cadrul didactic/organizatorul având obligaţia de a prelua biletele de la casa de bilete a teatrului cu cel puţin o săptămână înaintea datei spectacolului ales.
3. Specialiştii programului susţin activitatea premergătoare spectacolului, participanţii vor urmări, mai apoi, spectacolul, urmând ca, în final, să fie organizată sesiunea ulterioară a meditaţiilor educative.
Preţul biletelor în stagiunea 2023/2024 pentru programul educativ Cu ce se mănâncă?
Tinerii barbari – 60 ron/pers.
Nora, Romeo și Julieta, Édes Anna, Elektra, Rubedeniile, Porno - povestea soției mele, Demoni – 50 ron/pers.
Privighetoarea, Scripcarul pe acoperiș, Ferma animalalor, Macbett – 40 ron/pers.
Pentru mai multe informații şi înscrieri vă rugăm a o contacta pe Tünde Kocsis prin e-mail la adresa tunde.kocsis@huntheater.ro sau prin telefon, apelând numărul 0743341781, zilnic între orele 8:00 şi 16:00.
Adresă | Str. E. Isac nr. 26-28, 400023 Cluj-Napoca, România |
Telefon: | Secretariat: +40-264-439204 |
Casa de bilete: | +40-264-431986 |