12. 02. 2021

ANUNȚ DE INTERES PUBLIC

Stimați spectatori,

Vă informăm cu regret că, în urma hotărârii de astăzi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, spectacolele noastre se suspendă până în data de 1 martie.


11. 02. 2021

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își redeschide porțile!


26. 01. 2021

ŞI NOI ZBURĂM - GABY MENDE (1929-2021)


07. 01. 2021

ALTER-TANTERV - O NOUĂ SERIE CULTURALĂ LA ERDÉLY TV, ÎN COLABORARE CU TEATRUL MAGHIAR DE STAT CLUJ ŞI LIGA SCRIITORILOR MAGHIARI DIN TRANSILVANIA (EMIL)

O nouă serie culturală intitulată ALTER-TANTERV este lansată pe Erdély TV. În cadrul acestui program poeți, scriitori, istorici literari și critici literari cunoscuți abordează diferitele epoci ale literaturii maghiare într-o călătorie temporală fascinantă, revizitând capodoperele renumite sau mai puţin cunoscute ale autorilor de seamă ai literaturii maghiare. Seria încearcă să creeze un spațiu propice abordării mai ample a programei şcolare liceale de literatură maghiară dintr-o perspectivă mai largă, inedită, cu scopul de a încuraja generațiile mai tinere și cele mai în vârstă să citească poezie, proză, dramă, iar astfel să beneficieze de bogăţia spirituală oferită de literatura în limba maghiară de-a lungul secolelor.

24. 12. 2020

CRĂCIUN FERICIT ȘI LA MULȚI ANI!


11. 12. 2020

Anunț de interes public

Informații privind spectacolele suspendate și biletele achiziționate în anul 2020

Spectacolele suspendate în anul 2020 din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus vor fi reprogramate imediat ce situația epidemiologică ne va permite!


08. 12. 2020

RĂMAS-BUN, MÁRIA BISZTRAI. NE-A PĂRĂSIT MAREA DOAMNĂ A DIRECTORILOR MAGHIARI DE TEATRU.

A fost directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj timp de șaisprezece ani, perioadă care poate fi asociată din punct de vedere istoric cu revoluția culturală a lui Ceaușescu, căci doar primii doi ani ai mandatului său au fost scutiți de cenzura strictă.

Dacă răsfoim repertoriul celor șaisprezece ani, întâlnim remarcabil de multe drame clasice maghiare, comedii, piese populare, farse muzicale, precum și lucrări scrise de autori maghiari contemporani din secolul al XX-lea. Printre spectacolele montate au existat producții create în această perioadă care au fost interpretate de până la trei sau patru sute de ori, precum A falu rossza (Năzdrăvanul satului), Zsuzsi, sau chiar Piros bugyelláris (Portofelul roșu), care toate au supraviețuit mandatului Máriei Bisztrai.

În calitate de fiică a prim-ministrului Petru Groza și a actriței Duci Kabdebó, Mária Bistrai a fost ataşată de gusturile culturale ale publicului maghiar din Transilvania și a considerat că este important ca şi capodoperele dramatice ale literaturii maghiare să fie prezente continuu în repertoriul trupei, iar datorită poziției sale, a reușit să atingă acest obiectiv. În acei ani, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a prezentat mult mai multe lucrări scrise de autori maghiari decât orice altă companie maghiară de teatru din Transilvania.


07. 12. 2020

MÁRIA BISZTRAI, FOSTUL DIRECTOR ȘI MEMBRUL ONORIFIC AL TEATRULUI MAGHIAR DE STAT, A TRECUT ÎN NEFIINŢĂ (1923-2020)


04. 12. 2020

Cea de-a 7-a ediție a Festivalului INTERFERENȚE la vremea bilanțului!

Cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, organizată în perioada 19-29 noiembrie, s-a încheiat duminică seara cu transmisia live, din Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a concertului formației Loose Neckties Society.

Din cauza pandemiei Covid 19 provocată de coronavirus, anul acesta Festivalul s-a mutat în mod excepțional în mediul online. În cele unsprezece zile de festival, pe siteul INTERFERENȚE au fost difuzate treizeci și patru de spectacole, iar spectacolul Be Arielle F, produs de Théâtre Vidy-Lausanne, a fost urmărit live pe platforma Zoom. De asemenea, în cadrul Festivalului au avut loc și două evenimente speciale: lansarea online a albumului Tragedia omului și proiecţia instalației teatrale multimedia Escapist.fbx.


27. 11. 2020

Șapte spectacole și un concert în ultímele două zile de INTERFERENȚE 2020!


26. 11. 2020

Spectacole, lansări de carte și instalații multimedia la INTERFERENȚE 2020!


MAI MULT
■ ■ ■