Online jegyek
Következő előadás

Légy jó mindhalálig

Rendező:

Béres László

2017. 09. 29


Magyar dráma napja: Drámai útvesztő


2017. 09. 11

A Julius Caesar nyitja a Szöuli Színházi Fesztivált


2017. 09. 14

Fiatal rendezők pályázat - UPDATE

A fiatal rendezőknek szóló előadáspályázat eredményhirdetésére szeptember 21-én, csütörtökön, az évadismertető sajtótájékoztató keretében kerül sor. 
 

2017. 09. 08

ESziK vagy isszák? – folytatódnak a színházi különórák

2017 szeptemberétől folytatjuk a rendkívüli osziórákat, az ismert oktatási csomagok mellett pedagóguscsoportot is indítunk, és csapatösszerázó különórákat ajánlunk gólyáknak. Máris lehet jelentkezni. Gyere, játsszunk, beszélgessünk, derítsük ki közösen, hogy a színházi előadást eszik-e vagy isszák?


Csiky András, színházunk örökös tagja 87 éves!

Csiky András Székelyudvarhelyen született, 1930. augusztus 25-én. Tanulmányait 1949 és 1953 között Kolozsváron végezte a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. A Nagybányai Állami Színház magyar tagozatának alapító tagja, majd vezetője lett.

2017. 08. 15

Színházsátor új helyszínen a Kolozsvári Magyar Napokon


2017. 08. 08

Születés-ünnep Tompa Gábor 60

Arra számítottam, hogy hatvanéves koromra elborít a depresszió, a feneketlen depressio transsylvaniae, hiszen, visszatekintve, az idő tágabb horizontján mi mást láthatnék, mint sívó homokot. Aki – éles, de humortalan ítélettel – visszatekint, sóbálvánnyá változik. Mindegy, hogy önmaga vagy mások elfolyt idejét tenné is a mérlegre. 

Nem ez történt; nem a depresszió.

Az időforduló a születés eseményével ajándékozott meg, gyermekeim gyermekeinek a születésével, márpedig a születésnél nincs koncentráltabb pillanat. A két végpont – a születés és az előttünk rejtőző ismeretlen másik – nem az idő-egyenes két különálló, egymástól távol eső metszéspontja, hanem a bennünk és velünk beteljesedő idő ajándéka.

Születés-pillanat; születés-nap; születés-ünnep.

A születésről, a világra érkezés útjáról színházi emberek – színészek és rendezők –  sokat tudnak. A színházi zsargon egyik legpreferáltabb szava a megszületés, és csak mostanság figyeltem fel rá, hogy – miközben az előadás-egészre utalunk persze, meg a megszülető vagy elvetélt szerepre – önmagunk létrejöttére, vagy jelentés nélkül maradt erőfeszítéseinkre gondolunk a leginkább. Nyomasztó tudás. A próbafolyamat legnehezebb pillanata az, amikor az előadás „megvan”, de nem bír megszületni.  Megvan, de nem jön a világra. Ha pedig nem lép közénk, akkor nem bír jelenteni semmit. A semmit bírja jelenteni.

Ezeket a semmi és a való között billegő, szilánkos pillanatokat Gábor közelében éltem meg a legtöbbször.  Azt tudniillik, hogy a színház közösségi formát tud adni az alászállás és, ha az előadás világra jön, a fölemelkedés több-mint-emberi útjának. Megtanultam, hogy ezt az utat – az alászállásét, amely, ha szerencséd van, zuhanás és légszomj; és a felemelkedését, amely, ha szerencséd van, észrevétlen, könnyű visszatérés –  csak a szeretet radikalitásával érdemes végigjárni.

Így nyer értelmet, egy példa, a lojalitás, mert a jelentésekben való részesülés útján nem a saját meggyőződés vagy igazság számít, hanem bizony egy önálló valóság létrejöttének az eseménye, amely mérhetetlenül gazdagabb annál és azoknál, akik létrehozták.  A Tanítványok kolozsvári próbáin értettem meg, a szöveg tulajdonképpeni megszületésénél jóval később, hogy az igazság-pillanatnak, a megtörténő és valósággá váló igazságnak – valamint közvetlen létezésünnkel összefüggő valamennyi értelmének: igazságosság, megigazulás, igaz kijelentés, valóság, tény –  nincs köze önmagunk minden áron való érvényre juttatásához. Hanem, igen, a barátsághoz.

A barátság meg a legemberibb idő. 

Mi is az idő? Ha senki nem kérdezi tőlem, akkor tudom; ha azonban kérdezőnek kell megmagyaráznom, akkor nem tudom.”

Senki nem kérdezte tőlem: tudom.

Isten éltessen, Gábor!

Visky András


2017. 08. 04

Nagy sikert aratott Almagróban a Julius Caesar

Július 28-án és 29-én a negyvenedik alkalommal megszervezett Almagrói Klasszikus Színházi Fesztiválon szerepelt a Silviu Purcărete által rendezett Julius Caesar című előadás. A spanyolországi fesztiválközönség először láthatott magyar nyelvű produkciót, de romániai társulat is először kapott meghívást a fesztiválra.
Az első előadást megelőző sajtótájékoztatón Natalia Menéndez fesztiváligazgató elmondta, a kolozsvári Julius Caesar nagyszerűsége abban rejlik, hogy az előadás képes megmutatni azt, hogy a szépség nem csak a jóban rejlik, hanem a rosszban is megtalálható.

A 16. század első felében reneszánsz stílusban épített egykori egyetemen, az előadásnak helyet adó Antigua Universidad Renascentistában a két alkalommal játszott előadást összesen 790 néző látta, akik a spanyol közönségre nem jellemző módon percekig állva tapsoltak és bravózással ünnepelték a színészeket.

Az előadást követő kritikák is pozitívan értékelték a Kolozsvári Állami Magyar Színház almagrói vendégszereplését. Spanyolország egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban eladott napilapjának, az El Paísnak a kritikusa, Javier Vallejo online kritikájában megjegyzi: az előadás a közönség nagy részére olyan hatással volt, mintha egy utánfutó csapódott volna egy ékszerboltnak.

2017. 07. 27

Az Almagrói Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválon a Julius Caesar

Első alkalommal kapott meghívást a Kolozsvári Állami Magyar Színház a spanyolországi Almagróban megszervezett Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválra. A kolozsvári társulat a Silviu Purcărete által rendezett
Julius Caesar című előadással vendégszerepel július 28-án és 29-én a spanyol seregszemlén.

A negyvenedik alkalommal megszervezett Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztivált a világ legfontosabb klasszikus (XVII. és XVIII. századi) színdarabok bemutatását célzó színházi rendezvényének tekintik. A fesztivál több, mint huszonöt különböző helyszínen zajlik, és nem csupán a spanyol aranykor, az Erzsébet-kori drámaírók valamint a francia neoklasszika barokk alkotói, hanem a tradicionális keleti drámairodalom (nó-, kabuki-színház) legfontosabb képviselőinek bemutatására is kísérletet tesz. A spanyolországi Almagro Madridtól mintegy 200 kilométerre, Kasztília – La Mancha tartományban található. A Kolozsvári Állami Magyar Színház almagrói fesztiválszereplése a Román Kulturális Intézet támogatásával valósult meg.

A kolozsvári színház Julius Caesar előadása a fesztivál egyetlen magyar nyelvű, valamint egyszersmind egyetlen romániai meghívott előadása. A 2015 októberében bemutatott produkció címszerepét Bogdán Zsolt játssza, további szerepekben Bács Miklós, Viola Gábor, Balla Szabolcs, Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Váta Loránd, Platz János.

2017. 07. 24

Hiányzó tekintet - búcsú Kántor Lajostól (1937-2017)


2017. 07. 18

Elhunyt Jancsó Miklós színész (1946-2017)

Életének hetvenegyedik évében elhunyt Jancsó Miklós színész, tanár, író. 

1946. augusztus 12-én született Kolozsváron, itt is érettségizett a Brassai Sámuel Középiskolában 1964-ben. 1968-ban szerzett diplomát a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián, ezt követően a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött, ahol 2001-ig volt társulati tag.  Közel száz szerepet játszott a kolozsvári színpadon, melyek közül a legfontosabbak: Móka ( Tamási Áron Énekes madár, 1968, r.: Lohinszky Loránd), Vadmalac (Fodor Sándor: Csipike, 1973, r.: Horváth Béla), Beppo (Heltai Jenő: Néma levente, 1982, r.: Berecky Júlia), Duzzog (Vörösmarty: Csongor és Tünde, 1984, r.: Harag György), Krisztyián Tódor (Jókai Mór: Az aranyember, 1984, r.: Márton János, Dehel Gábor), Rosenkrantz (Shakespeare: Hamlet, 1987, r.: Tompa Gábor), Nae (Caragiale: Zűrzavaros éjszaka, 1988, r.: Tompa Gábor), Dr. Szakolczai Bálint (Heltai Jenő: Naftalin, 1990, r.: Tompa Gábor),  Államtitkár (Székely János: Mórok, 1991, r.: Tompa Gábor),  Kovacsóczy Farkas (Marton László: Nagyratörő, 1992, r.:Parászka Miklós), Tábornok (Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai, 1992, r.: Mózes István), Gyalu (Shakespeare: Szentivánéji álom, 1992, r.: Tompa Gábor), (Szilágyi Andor: Leander és Lenszirom, 1993, r.: Czeizel Gábor), Színészkirály (Tom Stoppard: Rosenkrantz és Guildenstern halott, 1994, r.: Kövesdy István).

1996-tól a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen és a Protestáns Teológián művészi beszédet oktatott, 2001-2003 között megszervezte a beszédtechnika oktatást a Babeș–Bolyai Tudományegyetem minden magyar tanszékén. 2004-ben doktori fokozatot szerzett, disszertációjának címe: Csiky Gergely színpadi világa.
1989-től rendszeresen publikált, kedvelt műfajai: humoreszk, rövid próza. Színpadi jeleneteit, egyfelvonásosait az erdélyi magyar színpadokon is játszották. 2008-tól a Román Írószövetség tagja volt.

2010-ben Reményik Sándor díjjal tüntették ki. 2013-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Jancsó Miklós és felesége, Rekita Rozália színművész részére Gr. Bánffy Miklós díjat adományozott kiemelkedő színművészeti teljesítményükért és az anyanyelvi kultúra népszerűsítésében szerzett elévülhetetlen érdemeikért.

Nyugalma legyen csendes!

TOVÁBB
■ ■ ■