2017. 09. 22

Sikeres szöuli vendégszereplés után tért haza a Julius Caesar

A tizenhetedik alkalommal megrendezett Szöuli Színházi Fesztivál nyitóelőadásaként vendégszerepelt Dél-Koreában a kolozsvári színház Silviu Purcărete által rendezett Julius Caesar című előadása. A szeptember 15. és október 15. között szervezett egy hónapos színházi fesztiválon hét ország és tizenhét társulat vesz részt. Románia mellett Görögországból, Írországból, Angliából, Franciaországból, és Kanadából érkező társulatok előadásait láthatta a szöuli közönség, köztük Akram Khan Company és Dimitris Papaioannou által jegyzett produkciókat is. Az előadások mellett különböző workshopokon vehettek részt az érdeklődők, köztük egy Vasile Șirli, a Julius Caesar zeneszerzője által tartott Director's World of Theater and Music (A rendező színházi és zenei világa) workshopon.

A fesztivál hivatalos megnyitóján Costin-Adrian Ionescu misszióvezető-helyettes elmondta, nagy öröm számukra, hogy az idei fesztivált egy romániai társulat nyitja, ráadásul egy olyan előadással, amelyet a világhírű Silviu Purcărete rendezett. A harmadik előadás vendége volt Csaba Gábor, Magyarország dél-koreai nagykövete és Kálmán Andrea kulturális attasé is.

Az Arko Arts Theatre 600 férőhelyes nagytermében három teltházas előadást játszott a kolozsvári társulat. Az első előadást egy közönségtalálkozó követte, amelyen nagyon sok néző volt jelen, akiktől rengeteg kérdés és pozitív visszajelzés érkezett. Emellett Caesar kutyája, Angyal is hatalmas sikert aratott, a koreai alacsony növésű kutyák mellett kuriózumnak számított a helyi közönség számára.

A kolozsvári színház harmadik alkalommal vendégszerepel Szöulban, de a kolozsvári nézőknek sem idegen a távol-keleti kultúra, hiszen a koreai társulatok visszatérő vendégei a kétévente megrendezésre kerülő Interferenciák fesztiválnak.