2017. 06. 27

A vágy villamosa – az évad utolsó bemutatója a kolozsvári színházban

A 2016/2017-es évad utolsó bemutatójára kerül sor szerdán, június 28-án este 7 órától a kolozsvári színház stúdiótermében. Tom Dugdale amerikai rendező Tennessee Williams klasszikusát, A vágy villamosát állítja színpadra a dráma amerikai ősbemutatójának hetvenéves évfordulóján. 

Tom Dugdale elmondása szerint a dráma kapcsán leginkább a műfajok találkozásának és átjárhatóságának kérdése érdekelte. Az amerikai iskolákban kötelező háziolvasmányként tanított drámából a bemutatását követő években nagysikerű film is készült Elia Kazan rendezésében, Marlon Brando emlékezetes Stanley-alakításával. Irodalom, színház és film találkozik tehát a Tom Dugdale által színre vitt előadásban. A mű központi kérdése a rendező meglátásában Blanche felbukkanásához kötődik: sikerül-e Stanley-nek és Stellának együtt élni egy máshonnan jövő, az övéktől eltérő életvitelű emberrel?

A vágy villamosát kegyetlen darab, tele gyötrő álmokkal, gyötrődő álmodozókkal, testi és lelki erőszakkal. A dráma témája az egyik legkegyetlenebb emberi indulat: elpusztítani a máshonnan jövő, az idegen, a miénktől eltérő életvitelű embert. Ennek ellenére a darab nem részvétlen – legdurvább részeit bevonja a szeretet és az érzéki szerelem burka, amely visszafogja az erőszakot, szereplői remélik, hogy választ kapnak a kérdésre: hogyan kellene élnünk ezen a világon?

Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező az előadás teréül egy improvizált és minimalista egyszobás lakást képzelt el, mely végül Blanche számára a végső csapdává alakul.

Az előadás szereplői Kézdi Imola, Pethő Anikó, Farkas Loránd, Orbán Attila, Varga Csilla, Sinkó Ferenc, Marosán Csaba, Tom Dugdale alkotótársai Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező és Demeter Kata dramaturg voltak.

Következő előadás: június 29., csütörtök, este 7. Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztáránál naponta 10-14 óra között és előadások előtt másfél órával, valamint a www.biletmaster.ro weboldalon.