09. 06. 2023

Două reprezentații ale spectacolului Prometeu'22, la cea de-a 10-a ediție a Olimpiadei Teatrelor

Spectacolul Prometeu'22, bazat pe tragedia antică Prometeu înlănțuit de Eschil, pus în scenă de Gábor Tompa, se va juca în cadrul celei de-a 10-a ediții a Olimpiadei Teatrelor! Reprezentațiile sunt programate marți, 20 iunie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Thália din Budapesta și joi, 22 iunie, ora 19.00, în cadrul Festivalului de vară organizat de Teatrul Cetate din Gyula, Centrul Cultural Erkel Ferenc”. Spectacolul este jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză și beneficiază de subtitrare în limbile maghiară, română și engleză. La Cluj, spectacolul se va juca pe 18 iunie, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat.

Prometeu'22, coproducție a Teatrului Maghiar de Stat ClujTeatrului de Stat din ConstanțaSNT Drama Ljublajana, face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniunea Teatrelor din Europa.

Spectacolul postmodern, Prometeu’22, gândit și pus în scenă la Teatrul Maghiar din Cluj de către regizorul Tompa Gábor, vizează realități dure extrem-contemporane: medicalizarea torturii, catastrofele globale produse de foamete, sărăcie, mizerie, molime, atrocitățile războaielor, militarizarea cotidianului, voyeurismul mass-media, teatralizarea oficială a repetiției stăpâni-servi (proiectată la toate nivelurile posibile).” – scria Ruxandra Cesereanu.

Spectacolul a avut premiera în iulie 2022 la Cluj, s-a jucat de șapte ori la Ljubljana (octombrie 2022) și de două ori la Constanța (ianuarie 2023). Ca punct culminant al proiectului Catastrofă, spectacolul a făcut parte, de asemenea, din programul Festivalului Finisterra organizat de Teatrul Național São João din Porto și UTE și a fost prezentat și în cadrul celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény, Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Andrea Vindis, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea producției şi-au dat concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (elemente de decor și costume), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (colaborator decor și costume).

Biletele pentru reprezentațiile din Ungaria ale spectacolului Prometeu'22 sunt disponibile la casele de bilete ale Teatrului Thália și ale Teatrului Castelului Gyula, pe site-ul thalia.jegy.hu și pe gyulaivarszinhaz.jegy.hu. Biletele pentru reprezentația de la Cluj Napoca pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Maghiar de Stat (în zilele lucrătoare între orele 10.00 și 14.00) și online pe www.biletmaster.ro.

***

Olimpiada Teatrelor este un festival de teatru gândit în spiritul tradiției și modernității și al Jocurilor Olimpice antice. A fost lansat în Grecia, în anul 1995, fiind inițiat de regizori și dramaturgi renumiți din Grecia, Japonia, SUA, Spania, Anglia, Rusia, Germania și Brazilia. Din când în când, unul dintre cele mai mari și prestigioase festivaluri, care are loc la nivel mondial, își face casă într-un anumit oraș sau țară. În ultimele două decenii festivalul itinerant a fost organizat la Delphi (Grecia), Shizuoka (Japonia), Moscova (Rusia), Istambul (Turcia), Seul (Coreea de Sud), Beijing (China), Wrocław (Polonia), New Delhi (India) Sankt Petersburg (Rusia), cea de-a 10-a ediție a Olimpiadei Teatrelor având loc în Ungaria.