31. 05. 2023

Tiramisu – un spectacol independent din Budapesta, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!

Seria spectacolelor străine și autohtone invitate la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, cu ocazia aniversării a 230 de ani de la înfiinţarea sa, continuă cu spectacolul de teatru independent Tiramisu realizat sub auspiciile Eclipse Film și ale Asociației Montázs din Ungaria. Producția pusă în scenă de Árpád Bogdán este o adaptare a piesei de teatru Am omorât-o pe mama de András Visky. Spectacolul se va juca luni, 19 iunie, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.

Irén Griguca (care ar fi trebuit să fie Bernadett) este o fată jumătate țigancă și jumătate unguroaică, care a crescut într-un orfelinat din România. Ea s-a născut în aceeași zi, la aceeași oră, chiar în clipa în care Nasa lansa Voyager 1 de la Cape Canaveral, cu scopul de a explora vidul necunoscut și de a găsi răspunsul la întrebarea "ce este cu adevărat această minunată mirare?" După căderea regimului Ceaușescu, la fel ca Voyager 1, Irene Griguca (care ar fi trebuit să fie Bernadette) pornește în necunoscut pentru a găsi răspunsul la întrebarea "ce este cu adevărat această mirare?" Dar pentru a găsi răspunsul, la fel că Voyager 1, trebuie să lase în urmă propriul univers și să se aventureze în necunoscutul spațiu interstelar. Un loc în care trecutul și prezentul, realul și irealul, răspunsurile și întrebările, se întrepătrund.” – scriau creatorii spectacolului.

Pe scenă va fi prezentă actrița Eszter Csépai, iar rolurile din film sunt interpretate de Júlia Fazakas, Andrea Simon, Eszter Katona, Szabolcs Thuróczy, Zoltán Tamási, Károly Kozma, Ádám Jeneses, Kálmán Káli-Horváth, Sámuel Győri-Fleischer, Nándor Hevesi, Szabolcs Veréb, László Horváth, Cristobal Campero, Máté Birkás, Szabolcs Németh și Gergely Kovács.

Din echipa de creație a spectacolului fac parte: Mihály Víg, Eszter Katona, Sultan Gentry (muzica), Márk Győri (director de imagine), Ákos Saufert, Árpád Bogdán (editor), Imre Madácsi, József Kővári (sunetul), Vera Csege (imagine de video), Miklós Sebes (grafică) și Ráhel Solténszky (asistent de regie).

Spectacolul este invitat cu sprijinul: Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și a Fondului Bethlen Gábor.

Biletele pentru spectacolul Tiramisu pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului (în zilele lucrătoare, între orele 10:00 și 14:00) sau online la www.biletmaster.ro.