14. 03. 2023

Éva Imre nominalizat la Premiul UNITER, Festivalul Internațional de Teatru Interferențe primeşte Premiul de Excelență „Ion Caramitru”!

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a anunțat marți, 14 martie, nominalizările la premiile UNITER pentru anul 2022.

Juriul de nominalizări alcătuit din Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog) a nominalizat-o pe Éva Imre la Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Barbarul B. din Tinerii barbari, un spectacol care are la bază textul lui Miklós Vecsei H. și improvizațiile echipei de creație, regia Attila Vidnyánszky Jr.

Interpretarea Évei Imre din Tinerii barbari a fost premiată de Consiliul consultativ artistic al Teatrului Cetate din Gyula, care i-a acordat Premiul Őze Lajos pentru performanța artistică remarcabilă și pentru interpretarea originală și complexă a lui Bartók Béla.

Activitatea sa artistică a fost onorată și cu alte premii: Premiul pentru Cultura Maghiară Contemporană (2022); Premiul pentru Interpretare, Porno – Povestea soţiei mele, premiul Primarului oraşului Kisvárda la Festivalul teatrelor de limbă maghiară de la Kisvárda (ediţia a 32-a, 2020); Premiul pentru cea mai bună actriță pentru rolul Rebekka West, la Festivalul de Teatru Pécs, Ungaria, 2018; Premiul Itinerant Bánffy Miklós pentru interpretarea din spectacolul Rosmersholm (2018).

Bărbatul fragil ca un fulg, mergând mereu împotriva valului (fie că personajul ei se află în Budapesta, New York sau în satele Ungariei, Slovaciei, României, Bulgariei de azi, Éva Imre se izbește de oameni mereu în mișcare, dând senzația iminentă de prăbușire, de descompunere, de dezagregare). [...] De altfel, exprimarea pe bază de gest și cea pe bază de dans a Évei Imre merită un text separat, povestea întregului spectacol poate fi citită doar urmărind torsul, brațele și picioarele actriței, felul în care trupul ei relaționează cu ceilalți și cu ea însăși prin medierea muzicii, a acordurilor tradiționale, interpretate de cei 5 Tokos, a celor simfonice ori a celor ultra-moderne, redate din înregistrări, a fragmentelor de șlagăre interpretate live, a cappella, de Lóránd Váta. Éva e Béla și Béla e muzica.” – scria Mihai Brezeanu despre interpretarea Évei Imre din spectacolul Tinerii barbari.

Senatul Uniunii Teatrale din România, pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a membrilor Senatului UNITER va acorda în cadrul celei de-a 31-a ediții a Galei Premiilor UNITER Premiul de Excelență „Ion CaramitruFestivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

În 2007, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a organizat pentru prima dată Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, cu ocazia celei de-a 215-a aniversări a existenței sale. Inițiativa a fost demarată de directorul de festival Gábor Tompa și a fost considerată fără precedent în lumea teatrului din România. Festivalul a oferit oportunitatea publicului din Cluj și din întreaga țară de a descoperi bianual artiști teatrali de excepţie din întreaga lume și de a urmări spectacole remarcabile. De la prima ediție, Interferențe a devenit unul dintre cele mai importante evenimente de teatru din regiune și unul dintre cele mai semnificative festivaluri de teatru din România. La cele opt ediții ale festivalului organizate până acum, au participat peste 80 de trupe din patru continente și din mai mult de 40 de țări.

De-a lungul istoriei Interferențelor, au putut fi văzute lucrările unor regizori renumiți precum Christoph Marthaler, Matthias Langhoff, Heiner Goebbels, Thomas Ostermeier, Eimuntas Nekrošius, Milo Rau, Declan Donnellan, Josef Nadj, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Attila Vidnyánszky, Gábor Tompa, András Urbán, Michal Dočekal, Robert Woodruff, Alize Zandwijk, Lee Jaram, Viktor Bodó, Armin Petras, Margarita Mladenova, Tomaž Pandur, Boris Liješević, Andriy Zholdak, Yury Kordonsky, Pippo Delbono, Toni Servillo, Luk Perceval, Anna Badora, Cezary Tomaszewski, Csaba Horváth, Mihai Măniuțiu, Attila Vidnyánszky jr., Ilan Ronen, Klim Kozinsky sau Phillip Adams.

De asemenea, senatul UNITER îi acordă Premiul pentru întreaga activitate scenografei Carmencita Brojboiu, care a făcut parte din colectivul Teatrului Maghiar de Stat Cluj între anii 2006 și 2020.

De-a lungul anilor, a primit în jur de 20 de premii pentru scenografie atât în România cât și în străinătate, fiind de asemenea nominalizată la prestigioase premii internaționale de scenografie.

A lucrat cu regizorii Andrei Şerban (SUA), Gábor Tompa (România), Yannis Margaritis (Grecia), Philip Osment (Marea Britanie), Robert Woodruff (SUA), Dominique Serrand (SUA), Michal Docekal (Republica Cehă), Matthias Langhoff (Franța-Germania) Robert Raponja (Croația), Alexandre Colpacci (Franța), Mihai Măniuțiu (România), Mona Chirilă (România), Adrian Sitaru (România), Cristi Juncu (România), Felix Alexa (România) și alții.