27. 09. 2021

Spectacolul Nora la Festivalul Madách Imre din Budapesta!

Spectacolul Nora de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, se va juca în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Madách Imre (MITEM). Festivalul este organizat de Teatrul Național din Budapesta. Reprezentația este programată marți, 28 septembrie, ora 19.00, la Teatrul Național din Budapesta, sala Gobbi Hilda. În acest an, producția a mai participat și la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda (ediția XXXIII), unde Botond Nagy a primit Premiul Ministerului Resurselor Umane pentru cea mai bună regie (ex aequo).

De obicei, în spectacolele cu Nora se amenajează o locuință agreabilă în care s-ar putea trăi confortabil, înconjurați de afecțiune. Așa a fost, de exemplu, la Vígszínház sau la Teatrul Katona. În schimb, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, într-o producție de forță, scenograful András Rancz a micșorat chiar și Sala Studio. El creează personajelor o cușcă transparentă din plexi, o formulare simbolică a spațiului restrâns de acțiune și a atmosferei sufocante.” – scria Gábor Bota.

Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii: Balázs Bodolai, Anikó Pethő, Csilla Albert, Lóránd Váta, Gábor Viola, Melinda Kántor și Zsuzsa Tőtszegi.

András Rancz a gândit vizualul spectacolului, dramaturgia este semnată de Ágnes Kali, iar scenografia de Carmencita Brojboiu. Din echipa de creație mai fac parte: Bence Kónya-Ütő (muzica și sound design-ul), Szidónia Szederjesi (grafica digitală), Kinga Ötvös (mișcarea scenică) și Groza Romeo (light design).