A színház igazgató-főrendezője: TOMPA GÁBOR
 
Romana
English
Français
 

 

Design: Simona Giura
Serena in X-tremis
Simona Giura
Caravaggio Terminal
Design: Banga Szilárd
Sweeney Todd
Design: Banga Szilárd
Ivanovék karácsonya
Design: Banga Szilárd
Léda
Design: Banga Szilárd
Viktor,
avagy a gyermekuralom
Design: Banga Szilárd
Bolero
Design: Banga Szilárd
Őfelsége pincére voltam
Török Tihamér
Romok igaz menedék
Design: Mircea Cantor
Hedda Gabler
design: Török Tihamér
Übü király
Plakátterv: Szentes Zágon, fotó: Biró István
Egy ügynök halála
Plakátterv: Szentes Zágon
Dundo Maroje
Foto: Schild Tamás, plakátterv: Szentes Zágon
Megöltem az anyámat
Fotó, plakátterv: Biró István
Leonce és Léna
Plakátterv: Bianca Imelda Jeremias, Fotó: Biró István
Ványa bácsi
Plakátterv: Molnár István, Fotó: Biró István
Alkoholisták
Suttogások és sikolyok
Plakátterv: Molnár István, Fotó: Biró István
Visszaszületés
Plakátarchívum
HÍREK   << Vissza
       
Fotó: Fodor István
Fotó: Fodor István
2014. 08. 18.   
Kiállítások a színház előcsarnokában

A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a színház emeleti előcsarnoka két kiállításnak is helyet ad. Fodor István Székelyföld madártávlatból című fotókiállítása augusztus 19-24. között naponta 10-től 16 óráig látogatható. A kiállítást szombaton, augusztus 23-án 18.30-tól Tompa Gábor, a színház igazgatója méltatja.

Vajon hányan látták Csík, Gyergyó, Háromszék környékét, a Hargita fenyveseit és tisztásait, a látványos naplementéket és isteni fényű hajnalokat a sólyom, vércse vagy sas szemével? Fodor István, csíkszeredai fül-orr-gégész főorvos, szenvedélyes színház- és művészetpártoló barátja repülőgépéből készített döbbenetes szépségű felvételeket Erdély csodás tájairól, számunkra eddig soha nem látott perspektívából. – áll a kiállítás beharangozójában.

Szintén az emeleti előcsarnokban látható Bánffy Miklós Ben Myll: Fresques et frasques című karikatúra-kiállítása, mely a Bánffy Emlékév keretében a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus és a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet együttműködésében jött létre, házigazda a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Állami Magyar Színház.


2014. 08. 15.   
Délutáni bungalók a Színházsátorban

A színházsátorban naponta 16 órától kerül sor a Bungaló-programokra.

Csütörtökön GARDEN PARTY-val kezdünk. Itt bárki megkóstolhatja társulatunk tagjainak kedvenc fogásait. Sőt, falatozás közben konyhai és színpadi siker-receptjeikről is faggathatjuk őket.

A kerti partit követő napon a LIVINGROOMban megtudhatjuk, hogy mire kíváncsi egy színész, amikor színésztársát kérdezi. Pénteken Bodolai Balázs és Kántor Melinda faggatja majd Laczkó Vass Róbertet, a beszélgetés alatt Balla Szabolcs szaxofonon-játékát hallgathatjuk.

Szombaton már-már feledésbe merült SZALONtáncokat gyakorolhatunk a Bungalóban. Ha meg akarod táncoltatni a partnered, vagy kedvenc színészeddel képzeled el az igazi tangót, csatlakozz hozzánk.

A Színházsátor utolsó napját GARÁZS-KVÍZzel zárjuk, ahol a színházrajongók tesztelhetik tudásukat. Arra vagyunk kíváncsiak, hány maradandó élményt tudtunk nyújtani nektek. A legeltökéltebb színházrajongók köreiben színházjegyeket és ajándéktárgyakat osztunk szét.


2014. 08. 14.   
Add a hangod!

„Halló, halló, ez itt a falurádió! Kedves falusfeleink, ezúton szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy vasárnap, templomozás után, mindazok, akik szeretnének felszállni az űrbe, gyülekezzenek a bolt előtt. Akik elszánták magukat erre a páratlan utazásra, gondolják végig az életüket, hogy tényleg el akarják-e hagyni ezt a földet” – hirdeti a kalotaszegi rádiós.

A felhívás önnek is szól. Augusztus 22-én 14 órától a Farkas utcai színházsátor előtt egy rádiós fülkét láthatnak az arrajárók. Ebben zajlik majd a Györgyjakab Enikő által vezetett második felolvasószínházi esemény, Kenéz Ferenc Odafenn pingált űrhajó című szövegének bemutatása. Rendhagyó módon most színészeink átadják a mikrofont annak, akinek kedve van részt venni a játékban. A bátor jelentkezők hangját a helyszínen megörökítjük, és az eseményt követően a Kolozsvári Rádióval partnerségben rádiójátékot készítünk belőle.

A felolvasásra kerülő szöveg a Korunkban is megjelent és a szerző Vendéglétra (2012, Bookart Könyvkiadó, Csíkszereda) kötetében olvasható.
http://korunk.org/letoltlapok/Z_ZXKorunk2012aprilis.pdf
A jelentkezéseket augusztus 20-áig várjuk katalin.deak@huntheater.ro e-mail címre.


Fotó: Biró István
2014. 08. 08.   
Mesejáték- és rajzpályázat a Színházsátorban

Az 5. Kolozsvári Magyar Napokon, augusztus 19-24. között a Farkas utcában felállított Színházsátorba a legkisebbeket is várjuk. A délelőttönként 11-13 óra közt sorra kerülő Apróterasz gyerekprogram részeként két pályázatot hirdetünk, melyekre augusztus 19-éig várjuk a gyerekrajzokat és mesejátékokat.
 
Mesejáték-párbaj gyerekeknek

Van egy jó történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is? Szeretnél belebújni a drámaíró szerepébe? Írj egy mesejátékot és küldd el nekünk! Tartalmi és terjedelmi megkötés nélküli ötletes szövegeiteket augusztus 19-éig várjuk a
reka.biro@huntheater.ro e-mail címre.

Nincs színházi író az első olvasópróba tűzpróbája nélkül, ezért emeljük a tétet: az elküldött műveket a Kolozsvári Magyar Napok utolsó napján, augusztus 24-én de. 11 órától olvassuk fel a színházsátorban. A szereposztást a szerzőre bízzuk – színészeink már készenlétben állnak a kihívásra!

A mesejátékok közül a Laczkó Vass Róbert által vezényelt gyerekzsűri feladata lesz kiválasztani a legjobbakat. A sátorban a legtekintélyesebb díjak várnak kiosztásra; többek között a Nagy Körmölés, az Acél Tollforgató és a Betűvető Lovag díjért párbajozhatnak a résztvevők.

A mű utóéletéről a Napsugár kiadó gondoskodik: a kiadó által legjobbnak ítélt mesejáték a Műsorfüzet című kiadvány hasábjain láthat napvilágot.

Tervezz Óz birodalmat!

A Kolozsvári Magyar Napok alkalmával, augusztus 22-én délelőtt Óz mulatságra készülünk. A Farkas utcában felállított színházsátorban az előadás jól ismert szereplői Óz dalokat és táncokat tanítanak legifjabb rajongóiknak. De ahhoz, hogy mindenki igazi Óz szereplővé válhasson, a nagy varázsló birodalmát is a sátorba kell hoznunk.

Kíváncsian várjuk díszlet- és jelmezterv ötleteiteket, melyekkel az Apróteraszt mesés birodalommá varázsolhatjuk. A terveket legkésőbb augusztus 19-éig várjuk a színház portáján leadott borítékban. Jelige: „Óz”!

A legígéretesebb tervezők rajzait a Napsugár és a Szivárvány választja ki és jelenteti meg az októberi lapszámban.Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 08. 07.   
Először lesz Színházsátor a Kolozsvári Magyar Napokon

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata idén színes programkínálattal várja a Farkas utcai Színházsátorba az 5. Kolozsvári Magyar Napok résztvevőit. Csütörtöktől vasárnapig (augusztus 21-24.) minden délelőtt 11:00-13:00 óra között Apróterasz gyerekprogramra, 14:00-16:00 óra között Felolvasószínházba, délután 16:00-18:00 óra között a Bungalóba, a programok között pedig a Szusszanóba várja az érdeklődőket a Színházsátor.

A legkisebbek számára meseterasz, mesejáték-verseny, valamint az Óz, a nagy varázsló című nagysikerű mesemusical szereplőivel való találkozás is található a programban. A felnőtteket felolvasószínházi alkalmakkal, batyus partival, szalontánc-tanulással és számos más eseménnyel várják a társulat tagjai. A Színházsátorban lehetőség nyílik a társulat színészeivel való személyes találkozásra, beszélgetésre, valamint pihenésképpen a színház régi és új kiadványainak böngészésére is. 

A Kolozsvári Magyar Napok színházi programkínálatában a kolozsvári színház több előadása is szerepel: az Andrei Șerban által rendezett Ványa bácsi két alkalommal, augusztus 19-én, kedden, este 7 órától, valamint augusztus 24-én, vasárnap délután 5 órától, a Máté Angi Mamó című regénye alapján készült Csipke című előadás pedig csütörtökön, augusztus 21-én este 7 órától lesz műsoron a Stúdióban. A június végén bemutatott Serena in X-tremis című koncertelőadás rendhagyó helyszínen, a Farkas utcai színpadon lesz látható augusztus 20-án, délután 6 órai kezdettel.

A színház előcsarnokában Fodor István csíkszeredai fotóművész Székelyföld madártávlatból című kiállítására kerül sor, melyet augusztus 19-24. között naponta 10-től 16 óráig lehet megtekinteni. A kiállítást augusztus 23-án este fél 7-től Tompa Gábor, a színház igazgatója méltatja.

A színház több előadást is vendégül lát a rendezvénysorozat ideje alatt: hétfőn, augusztus 18-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Rekviem egy házért című előadása (rendező: Kovács Levente), szerdán, augusztus 20-án délután 5 órától pedig a Béres László által rendezett Lola Blau lesz megtekinthető Bartha Boróka előadásában.

Az előadásokra jegyek már kaphatók a
www.biletmaster.ro weboldalon, valamint előadások előtt egy órával a helyszínen. A Serena in X-tremis szabadtéri koncertelőadás ingyenes.

A Színházsátor részletes programja a Bővebbenre kattintva olvasható.

Bővebben

Fotó: Biró István
2014. 07. 21.   
A Viktor, avagy a gyermekuralom az Országos Színházi Fesztiválon

Az Országos Színházi Fesztivál (FNT) honlapján július 21-én tették közzé az idei rendezvényre beválogatott produkciók listáját. A Bukarestben október 24. és november 2. között zajló fesztiválon a Kolozsvári Állami Magyar Színház Viktor, avagy a gyermekuralom című előadása lesz látható Silviu Purcărete rendezésében. Az előadás idén tavasszal elnyerte a 2013-as év Legjobb előadásának járó UNITER (Román Színházi Szövetség) díjat.

A huszonnegyedik alkalommal megrendezésre kerülő egyik legfontosabb romániai színházi seregszemle programját Marina Constantinescu színikritikus, a fesztivál művészeti igazgatója válogatta.Fotó: Biró István
2014. 06. 27.   
Buzási András az UTE mesterkurzusán

Buzási András, a kolozsvári színház színésze június 27-29. között a portugáliai Portóban szervezett mesterkurzuson vesz részt. Az Európai Színházi Unió és a portói São João Nemzeti Színház által szervezett kurzust Bodó Viktor magyarországi rendező vezeti, 5 helyi és 10 európai illetve a világ más országaiból érkező színész részvételével. A kurzus témája a színészek kreativitásának, mozgásának, ritmusérzékének és improvizációs készségének fejlesztése a Bodó Viktor által kidolgozott gyakorlatok segítségével.

Az UTE 2012-ben Decentralizált Akadémia (UTE Decentralized Academy) néven indította azt a képzéssorozatot, melynek célja, hogy különböző kulturális háttérrel és tapasztalattal rendelkező fiatal színházi alkotóknak lehetőséget teremtsen a találkozásra, és nemzetközileg elismert színházi szakemberektől való tanulásra.


Fotó: Biró István
2014. 06. 25.   
Évadvég a kolozsvári színházban

Sikeres, erős színvonalú évadot tudhat maga mögött a kolozsvári társulat – fogalmazott Tompa Gábor igazgató a szerda délelőtti évadzáró gyűlésen, megköszönve a társulat egész éves tevékenységét. Az intézményben azonban még javában zajlik a munka, mivel vasárnap, június 29-én a nagyteremben a Serena in X-tremis című koncertelőadás ősbemutatójára kerül sor Albu István rendezésében.

A 2013/2014-es, 221. évadban kilenc új bemutatót tartott a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az évad sikerét az is bizonyítja, hogy 181 előadáson összesen 24.691 néző vett rész, ami a tavalyi évadhoz képest növekedést jelent. A Silviu Purcărete által rendezett Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás nyerte el a 2013-as év legjobb előadásának járó UNITER-díjat, az előadás alkotóit három további kategóriában is jelölték. A Mezei Kinga által rendezett Csipke című előadást pedig a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozó közönségzsűrijének díjával jutalmazták. Az Urbán András által rendezett újszerű, radikális színházi nyelvet képviselő Ivanovék karácsonya, és a budapesti Vígszínházban is nagy siker aratott Őfelsége pincére voltam (rendező: Michal Docekal), valamint a legutóbb Visky András és Robert Woodruff közös projektjeként bemutatott Caravaggio Terminal csak néhány az évad színvonalas bemutatói közül – mutatott rá az igazgató. Tompa Gábor megemlítette még Bogdán Zsolt nagysikerű Ady-estjét, mely hiánypótló előadás a kolozsvári közönség számára, és az évadban utoljára pénteken, június 27-én lesz látható.

A kolozsvári színház a következő évadot augusztusban a Kolozsvári Magyar Napokon való aktív részvétellel kezdi, ahol három előadással és számos más programmal várja majd az érdeklődőket. A 2014/2015-ös évadban kerül sor az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál negyedik kiadására is, melyet november 26. – december 7. között szervez az intézmény.


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 06. 23.   
Serena in X-tremis – koncertelőadás ősbemutatója a kolozsvári színházban

A Serena in X-tremis című előadás ősbemutatójával zárja a 2013/2014-es évadot a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Stephanie RobinsonTheodore ShankAdele Edling Shank amerikai szerzők első közös musicaljével 2011-ben egy workshop keretében találkozott először a társulat, a három éve kezdődött projekt Albu István rendezésében koncertelőadásként valósul meg. Az elsősorban a fiatal generációt célzó produkció a fausti szerződés átírása mai körülményeinkre: korunk embere a sikerért cserébe adja el lelkét. Serena, az előadás főszereplője életútja során megtapasztalja a siker és médiasztárság bódító örömét, az illúziók világának gyors szertefoszlását és lelepleződését egyaránt.

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Vajna Noémi, az előadás dramaturgja elmondta, az eredetileg musical-tanmese alcímet viselő művet végül koncertelőadássá nevezték át, mivel az élőzene segítségével szeretnék megmutatni a szereplők fejlődését. Albu István rendező szerint az egyáltalán nem szokványos zenén keresztül sikerül olyan tartalmakat is kifejezni, melyek prózában elmondhatatlanok lennének. 

A június 29-én, vasárnap este 7 órától sorra kerülő nagytermi előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a
www.biletmaster.ro oldalon.

 Az ősbemutató bevételét a Kolozsvári Állami Magyar Színház az Európai Színházi Unió által kezdeményezett gyűjtés keretében a balkáni árvízkárosultak megsegítésére ajánlja fel.

Bővebben

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Próbafotók
2014. 06. 20.   
Caravaggio Terminal – ősbemutató

Június végén különleges ősbemutatóra kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Caravaggio Terminal című előadásnak, Robert Woodruff és Visky András közös projektjének bemutatójára június 24-én, kedden este 8 órától kerül sor a Stúdióteremben.

Robert Woodruff amerikai rendező 2011-ben az azóta is műsoron levő, nagysikerű Születésnap című előadást rendezte a kolozsvári társulatnál. Ezúttal ismét sajátos színházi alkotófolyamat zajlott az elmúlt hetekben, melynek alapját a Visky András által írt darab képezte.

„Caravaggio első rendűen nem festője, hanem rendezője a saját vásznainak: a tér, a jelenet szereplői, a szereplők közti viszonyok, a világítás megtalálása sokkal inkább az improvizáción alapuló színházi próbafolyamatot idézi fel, semmint az ábrázolás-tradíció újraértelmezését.” – írja Visky András a darabhoz fűzött szerzői megjegyzéseiben.

A közelgő bemutató kapcsán tartott sajtótájékoztatón Robert Woodruff így nyilatkozott az előadásról: „Nem vagyok történész. A jelen problematikája érdekel, az, hogy mit mond Caravaggio világa a jelen számára. Ez az előadás egy kísérlet arra, hogy miként lehet egy rendkívüli művésznek az életét megragadni négyszáz évvel később. A színház nem történetet mesél, hanem megpróbálja újrateremteni a valóságot.”

Az előadás alkotói: Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Imre Éva, Sinkó Ferenc, Szűcs Ervin, Varga Csilla színészek, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező; a videoprojekciókat Bányász Bertalan, a zenét bodoki-halmen kata állította össze. A színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi. Rendezőasszisztensként Mei Ann Teo, a dramaturg asszisztenseként Jessica Rizzo vett részt az előadás létrehozásában.

A következő előadás szerdán, június 25-én, este 8 órától tekinthető meg a Stúdióteremben.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a
www.biletmaster.ro oldalon.


Fotó: Biró István
2014. 06. 14.   
A közönségzsűri díját nyerte el a Csipke a Pécsi Országos Színházi Találkozón

A Csipke című előadás (rendező: Mezei Kinga) a közönségzsűri díját nyerte el a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozón.

A díjat a június 5-14. között zajló fesztivál szombati zárógáláján nyújtották át a társulatnak. Az előadás június végén a Kisvárdai Magyar Színházak Fesztiválján is vendégszerepel majd.

A Máté Angi Mamó című regénye alapján készült előadás pécsi vendégszerepléséről Lovassy Cseh Tamás írja a Revizor kritikai portálon: „Mezei Kinga rendezése a magánynak egy újfajta dimenzióját nyitja meg: mit kezd egy elárvult kislány egy rusztikus környezetben, egy szigorú, ám gondoskodó nagymama oldalán? Felnőtté válás és öntudatra ébredés költői története ez, markánsan női szemszögből. Az előadás ez utóbbi jellemvonása pedig a produkció talán legnagyobb érdeme is.”

Az előadás alkotói: Góli Kornélia dramaturg, Gömöri Éva jelmeztervező, a zenét Mezei Szilárd szerezte, a vetített fényképeket Fülöp Péter jegyzi. Mamó szerepét Albert Csilla, Angiét pedig Györgyjakab Enikő alakítja. További szerepekben: Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Váta Loránd, Bodolai Balázs látható, közreműködnek Szallós-Kis Anna, Szabó Kati Kinga és Szabó József Attila zenészek.2014. 06. 13.   
Adománygyűjtés a balkáni árvízkárosultak számára

A napokig tartó esőzés következtében az elmúlt időszakban Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban olyan súlyos árvíz pusztított, amilyenre több mint száz éve nem volt példa. A belgrádi Jugoszláv Drámai Színház levelet küldött az Európai Színházi Szövetség (UTE) többi tagszínházának, amelyben leírja a helyzetet és a segítségüket kéri. Erre a segítségkérésre válaszul a Kolozsvári Állami Magyar Színház, több más tagszínházzal együtt egy közös szolidaritási akció szervezését kezdeményezte, Szolidaritás a Balkánért címmel. Az akció keretében pénzgyűjtéssel támogatják a katasztrófa következményeinek elhárítására tett erőfeszítéseket, több színházi esemény bevételét adományozva a Balkánon működő regionális és országos szintű civil szervezetek számára.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a következő előadások bevételét ajánlja fel az árvízkárosultak megsegítésére: „…függök ezen a zord élet-párkányon...”, Bogdán Zsolt Ady-estje (június 27., péntek, este 8 óra, Stúdióterem), valamint az Albu István által rendezett Serena in X-tremis című előadás ősbemutatója (június 29., vasárnap, este 7 óra, Nagyterem). A gyűjtést támogatni kívánók az előadásokra jegyet a színház jegypénztárában vásárolhatnak, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468).

Mindezek mellett június 15-től a színház előcsarnokában és a jegypénztárnál elhelyezett perselyekben folyamatosan gyűjtjük az adományokat. Minden felajánlást szívből köszönünk!


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 06. 12.   
A Vígszínházban vendégszerepel a kolozsvári színház társulata

Az idei évad két kiemelkedő bemutatójával vendégszerepel a budapesti Vígszínházban a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata, a két intézmény közti több éves partnerség keretében.

A Michal Dočekal, a Prágai Nemzeti Színház igazgatója által rendezett Őfelsége pincére voltam című előadás Bohumil Hrabal azonos című regényének színpadi adaptációja. A produkció a kisember fordulatos sorsán keresztül láttatja az elmúlt század Európájának viharait, és ugyanakkor közös jelenünket és jövőnket is.  Az Őfelsége pincére voltam június 17-én, kedden este 7 órai kezdettel lesz látható a Vígszínház nagyszínpadán.

A Silviu Purcărete, nemzetközileg elismert román rendező által színpadra állított Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás elnyerte a romániai színházi szakma legnagyobb elismerésének számító, a 2013-as év legjobb előadásának járó UNITER-díjat. Roger Vitrac francia szerző darabja feldúlt és értékvesztett világgal szembesít, melyben az épp kilencéves Viktornak mindent szabad.  Az előadás június 18-án, szerdán este 7 órától látható a Vígszínház színpadán. 

Bővebben

Fotó: Biró István
Őfelsége pincére voltam
Fotó: Biró István
Sweeney Todd
2014. 06. 10.   
Last minute évadvégi jegyakció

Akciós jegycsomaggal várja nézőit a Kolozsvári Állami Magyar Színház a 2013-2014-es évadban utoljára látható két nagytermi előadásra: az Őfelsége pincére voltam (rendező: Michal Dočekal) június 14-én, szombaton este 8 órakor, valamint a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya (rendező: Dragoș Galgoțiu) című zenés rémtörténet június 15-én, vasárnap este 7 órakor kezdődő előadására. A két előadásra érvényes jegycsomag teljes áron 30 lejért, kedvezményesen (diákoknak és nyugdíjasoknak) pedig 20 lejért vásárolható meg a színház jegypénztáránál, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468).

A Bohumil Hrabal azonos című regényéből készült Őfelsége pincére voltam Jan Díte fordulatos történetén keresztül a huszadik század történelmi viharait is feleleveníti. Az előadás június 17-én a budapesti Vígszínházban vendégszerepel majd.  A főszerepekben Bogdán Zsolt és Györgyjakab Enikő látható.

A Stephen Sondheim és Hugh Wheeler által szerzett Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya nagyszabású musical, melyben Benjamin Barker borbély története elevenedik meg a XIX. századi London háttere előtt. A produkció zenei vezetője és karmestere Incze G. Katalin, díszlettervezője Both András, jelmeztervezője Doina Levintza. Fő szerepekben Viola Gábor, Vindis Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga és Biró József látható.Biró István
2014. 06. 08.   
A Csipke a POSZTon versenyez

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Mezei Kinga által rendezett Csipke című előadása ma, június 8-án a Pécsi Országos Színháztalálkozón lesz látható. Az előadás két alkalommal, vasárnap délután 5-től, valamint este 9 órától tekinthető meg a Pécsi Nemzeti Színház Kamaratermében, a találkozó versenyprogramjának részeként. Hétfőn, június 9-én délelőtt 11 órától az előadás kapcsán szakmai beszélgetésre is sor kerül Lévai Balázs vezetésével a Palatinus Hotelben.

A június 5-14. közt zajló POSZT a magyar színházi élet legrangosabb eseménye. Az idei találkozó szakmai zsűrijének tagjai Ráckevei Anna színművész, Szűcs Gábor rendező, Perczel Enikő dramaturg, Rátkai Erzsébet tervező, Karsai György kritikus, Németh Ákos drámaíró, valamint Jean-Pierre Thibaudat franciaországi kritikus.


2014. 06. 06.   
Betegség miatt elmarad a ma esti Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás

Sajnálattal értesítjük közönségünket, hogy a pénteken, június 6-án este 8 órától műsorra tűzött Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás betegség miatt elmarad. A megvásárolt jegyek visszaválthatóak a színház jegypénztárában. Az interneten vásárolt jegyek árát a www.biletmaster.ro rendszere maximum öt munkanapon belül visszautalja.

Megértésüket köszönjük!


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 06. 05.   
Színházfórum – Ügynökök és fedőnevek: közelmúltunk kísértetei

A Tompa Gábor által rendezett Leonida Gem Session június 12-ei, csütörtöki előadását követően este fél 10-től Ügynökök és fedőnevek: közelmúltunk kísértetei címmel beszélgetésre kerül sor az emeleti előcsarnokban. A beszélgetés meghívottai Szilágyi Júlia kritikus, esszéíró, Könczei Csilla egyetemi oktató, Markó Béla költő, Kántor Lajos irodalomtörténész, valamint Tibori Szabó Zoltán újságíró. Az est házigazdái Tompa Gábor és Visky András.

A Leonida Gem Session című előadás a Caragiale-i éles humor segítségével vizsgálja a közelmúlt örökségét: fikció és dokumentum keverednek az előadásban, hiszen a jórészt feltáratlan közös múlt a fikciót valóságnak, a nyolcvanas évek hétköznapi valóságát meg egy furcsa politikai operettnek láttatja. A Színházfórum meghívottai arról beszélgetnek, miképpen nézhetünk szembe a velünk élő múlttal, és a színház milyen módon tematizálhatja ezt az olykor kifejezetten nyomasztó örökséget.

„25 évvel a 89-es fordulat után sűrűsödnek azok a kérdések, amelyekre mindeddig hiába vártunk választ, s amelyek nélkül valószínű, elpuskázzuk utolsó esélyünket is, hogy végre méltón hozzáláthassunk életterünk lakhatóvá tételéhez. Ha a közelmúlt eseményeinek s az abban szereplőknek teljes átvilágítása nem történik meg, akkor úgy tekinthetünk majd erre a „rendszerváltásra”, mint a Leonida naccsádbeli utcai ribillióra, ami csupán színjáték a hatalom előadásában annak bizonyítására, hogy soha nem lesz valódi forradalom” – vallja Tompa Gabor rendező az előadásról.

Az este 8-kor kezdődő stúdiótermi előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a
www.biletmaster.ro oldalon.Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 05. 28.   
Az évadban utoljára műsoron a Csipke

A Mezei Kinga által rendezett Csipke című előadás két magyarországi fesztiválszereplés előtt az évadban utoljára lesz műsoron, június 1-én, vasárnap, este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében.

 A Máté Angi Mamó című regénye alapján készült produkció ezt követően június 8-án, vasárnap a Pécsi Országos Színházi Találkozón vendégszerepel, ahol két alkalommal lesz látható. Az előadás meghívást kapott a június 21-28. között huszonhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára is, ahol június 26-án, csütörtökön tekinthető meg. A kisvárdai fesztivál programját Stuber Andrea újságíró, színikritikus válogatta.

Az előadás dramaturgja Góli Kornélia, díszlettervezője Mezei Kinga, jelmeztervezője Gömöri Éva, a zenét Mezei Szilárd szerezte, a vetített fényképeket pedig Fülöp Péter jegyzi. Mamó szerepét ebben az évadban Albert Csilla, Angiét pedig Györgyjakab Enikő alakítja. További szerepekben: Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Váta Loránd, Bodolai Balázs látható, közreműködnek Szallós-Kis Anna, Szabó Kati Kinga és Szabó József Attila zenészek.

A Csipke „varázslatosan bájos játék, főleg »világ-újrateremtő« nyelvezete miatt. Az előadás egy árva gyereklány emlékfoszlányokból összeállt vallomása, akinek képzelete csipkévé szövi a szürke, szegényes mindennapokat” – írja Császár Angéla, a POSZT egyik válogatója az előadásról. 

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a
www.biletmaster.ro oldalon.Átutazók
Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk
2014. 05. 22.   
Vendégjátékok hete a kolozsvári színházban

Magyarországi és francia előadásokat lát vendégül május utolsó hetében a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A budapesti Vígszínházzal való több éves partnerség keretében két előadással vendégszerepel újra Kolozsváron a magyarországi társulat. Május 26-án, hétfőn este 8 órától Majsai-Nyilas Tünde egyéni előadásában Esterházy Péter Csokonai Lili – Tizenhét hattyúk című regényének színpadi változata látható a színház Stúdiótermében (rendező: Sopsits Árpád). Kedden, május 27-én pedig az Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója által rendezett Hanoch Levin-dráma, az Átutazók látható a nagyszínpadon. Az előadás főbb szerepeiben Törőcsik Mari, Kern András, Hegyi Barbara, Reviczky Gábor, Börcsök Enikő, Lukács Sándor, Halász Judit látható. „Amikor Törőcsik Mari megy át a színen, ötször vagy hatszor, mindig megtörténik a csoda. Mindig más, bár mindig ugyanaz, de a néma, ravasz ellenállásának, a kiutálás elleni kitartó, csak haláltól legyőzhető küzdelmének más és más szakaszában.” – írja Zappe László kritikus az előadásról.

A franciaországi Umbral Társulat előadása, Matei Vișniec román drámaíró Le Cabaret des Mots (A szavak kabaréja) című darabjának színrevitele május 27-én, kedden este 8 órától tekinthető meg a Stúdióteremben. A Maud Dhénin és Victor Quezada-Perez által rendezett előadásban bohócok testesítik meg az emberi szavakat, szöveg, zene és dalok játékos keveredésével csodálatos kabaré-világot teremtve. A francia nyelvű előadás román felirattal tekinthető meg, a vendégjátékra a kolozsvári Francia Intézettel való együttműködés keretében kerül sor. Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a
www.biletmaster.ro oldalon.


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 05. 19.   
A Romok igaz menedék Kolozsváron és Bukarestben

Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari, Tompa Gábor: Romok igaz menedék című táncszínházi előadást követően (rendező: Tompa Gábor), május 20-án kerül sor a Quadro Galéria támogatásával a Bánffy Miklós-vándordíj átadására. A díjat Albert Csilla, Györgyjakab Enikő és Sinkó Ferenc színészek veszik át, az előadásban nyújtott alakításukért, Szűcs Ervintől, a díj tavalyi kitüntetettjétől. Az évadban utoljára látható előadásra a kolozsvári színház Stúdiótermében kerül sor, este 8 órai kezdettel, jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

A Bukaresti Nemzeti Táncközpont és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közti többéves együttműködés keretében a Romok igaz menedék május 25-én Bukarestben vendégszerepel. A Samuel Beckett szellemében készült kollektív alkotás a Nemzeti Táncközpont Stere Popescu termében lesz látható május 25-én, vasárnap két alkalommal, este 6 és 8 órától. A bukaresti előadásra jegyet foglalni a rezervari@cndb.ro címen lehet, a foglalásokat a helyszínen, az előadások kezdete előtt egy órával lehet kiváltani.

„Három fiatal testművész, Albert Csilla, Györgyjakab Enikő, Sinkó Ferenc  virtuóz tánca a Romok igaz menedék című előadás. Az eltűnt idő és nyelv nyomába szegődnek ők, hogy magát az emberi mivoltot építsék újra közösen. És ott van a negyedik előadó is, Dimény Kristóf, ez a tiszta arcú kisfiú, aki a saját múltunkat állítja helyre a képzelet szemünk előtt megszülető, tüneményesen szép és megrázóan igaz bábszínházában. Finom, fölemelő humor, és a – nem utolsó sorban testi – kapcsolatok bonyolultsága és gazdagsága: mintha egyetlen nagy lélegzet volna mindez. Vagy inkább talán halk kiáltás, ami a félelem nélküli és felelős életre szólít fel.” – írja Visky András az előadásról.Fotó: Biró István
2014. 05. 14.   
Györgyjakab Enikőt beválogatták a TIFF Tízen a filmért (10 pentru FILM) programjába

Györgyjakab Enikőt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészét beválogatták a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) harmadik alkalommal megszervezett Tízen a filmért (10 pentru film) programjába. A programban résztvevő tíz színész a fesztivál keretében június 5–7. között sorra kerülő Román Film Napjai alatt workshopokon, filmpremiereken vesz részt, bemutatkozik a közönségnek, a média képviselőinek, valamint lehetőséget kap romániai és külföldi filmes szakemberekkel (rendezők, producerek, casting-ügynökök, filmszínészek) való találkozásra is.

A Tízen a filmért program résztvevőit Tudor Giurgiu rendező, producer, Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica és Cristiana Gavrilă színikritikusok, Andreea Iacob dramaturg és színházi rendező, valamint Răzvan Penescu, a LiterNet portál szerkesztője válogatták.

Györgyjakab Enikő több kisfilmben is szerepelt, 2013-ban a Román Színházi Szövetség (UNITER) a legjobb női mellékszereplőnek járó díjban részesítette a Hedda Gabler című előadásban (rendező: Andrei Şerban) játszott szerepéért. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának 2005-től tagja,  jelenleg a Ványa bácsi (rendező: Andrei Şerban), a Romok igaz menedék (rendező: Tompa Gábor), a Földműves és a halál (rendező: Mihai Măniuţiu), a Leonce és Léna (rendező: Tompa Gábor), a Csipke (rendező: Mezei Kinga), az Őfelsége pincére voltam (rendező: Michal Dočekal), valamint a Léda (rendező: Robert Raponja) című előadásokban látható.

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 05. 12.   
Sweeney Todd – zenés rémtörténet országos bemutatója a kolozsvári színházban

A Sweeney Todd – a Fleet Street démoni borbélya című zenés rémtörténet országos bemutatójára kerül sor május 16-án, pénteken este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Az előadás megtekinthető május 21-én, szerdán, valamint május 30-án, pénteken is, szintén este 7 órai kezdettel.

„A musical műfaja nagy kihívást jelentett számomra. A Sweeney Todd különleges darab, túllépi a műfaj határait, nem csupán szórakoztatásra szánt musicalként kell tekinteni rá. Kortárs operának is nevezhetjük, mely az európai kultúrkör két fontos témáját, a Paradicsom elvesztését és a lázadás problematikáját egyaránt magában hordozza. Zenéjét a drámaiság szüli, a történet sodró ereje, a zene így az események lírai továbbgondolásának eszközévé válik. A történet az ókori tragédiákra emlékeztet, a Sweeney Todd nem csupán musical, hanem a görög tragédiák továbbélése, folytatása is.” – mondta el a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Dragoş Galgoţiu rendező az előadásról. Incze G. Katalin, zenei vezető és karmester hozzátette, az előadásban másodéves színész szakos hallgatókkal kiegészült kolozsvári társulat minden tagja magas színvonalon sajátította el a több mint féléves próbafolyamat során a zenés műfaj stílusjegyeit. Both András, a produkció díszlettervezője szerint az előadás tere poklot és XIX. századi ipari övezetet egyaránt megidéz, azonban korántsem illusztratív módon. A Doina Levintza által tervezett jelmezek a történet korának neoromantikus, neogótikus hangulatát is megteremtik a színpadon. 

A címszerepet Viola Gábor alakítja, főbb szerepekben Vindis Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga, Biró József, Váta Loránd, Laczkó Vass Róbert, Sigmond Rita, Imre Éva, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Szűcs Ervin, további szerepekben Kántor Melinda, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Buzási András, Vatány Zsolt, Árus Péter, Bíró Krisztina, Budizsa Evelyn, Daróczi Noémi, Demeter Helga, Fodor Leonárd, Jerovszky Timea, Major Ágota, Molnár Bence, Mostis Gergő és Szucher Ágnes látható. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara.

A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánljuk, az előadás román és angol nyelvű felirattal tekinthető meg. A bemutatóra és a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.


Fotó: Biró István
2014. 05. 09.   
Vlad Mugur-díjasok III. – Robert Woodruff rendezővel Visky András beszélget

A Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgető-sorozata a 2013/14-es évadban a harmadik estjéhez érkezett. Silviu Purcărete, Vasile Șirli és Andrei Șerban után Robert Woodruff-fal, a Születésnap című előadás Vlad Mugur-díjjal kitüntetett rendezőjével a május 13-i előadást követően Visky András művészeti vezető beszélget.

Robert Woodruff Vlad Mugur-díja nemcsak egy kivételesen erős, a nézőt közvetlenül megszólító előadásra hívja fel a figyelmet, hanem Woodruff rendezői módszerére is. Ő ugyanis a próbák folyamán következetesen arra bátorítja az alkotócsapat minden tagját, hogy a saját életük egészén keresztül értsék meg és értelmezzék az előadásban fölvetődő kérdéseket. Vajon hogyan tudunk beszélni a mi valódi identitásunkról? Mi az, amivel nem szívesen nézünk szembe? Hogyan tudjuk felszínre hozni elfojtásainkat? Vajon valóban aktív, közéleti kockázatokat vállaló tagjai vagyunk-e a saját társadalmunknak? Robert Woodruff nemcsak kiváló rendező, hanem felelős gondolkodó is, számára egy előadás megalkotása egyszersmind súlyos etikai tett is.

A beszélgetésre a Születésnap című előadást követően május 13-án, kedden este 10 órai kezdettel kerül sor az emeleti előcsarnokban. Magyar és román nyelvű szinkronfordítás biztosított. A rendezvényre a belépés díjtalan.


Bővebben

2014. 05. 08.   
A kolozsvári színházban koncertezik a Kaláka

A Kaláka együttes legújabb, Ragyog a mindenség című gyereklemezét mutatja be június 16-án, hétfőn este 6 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Nagytermében.

A Kaláka együttes történetétől elválaszthatatlanok a gyereklemezei és a gyerekeknek szóló koncertjei. Első gyereklemezük, A pelikán 1985-ben jelent meg – a Kaláka első aranylemezeként –, amit Az én szívemben boldogok a tárgyak, a Bőrönd Ödön, az Ukulele, a Madáretető és a Nálatok laknak-e állatok? követett. A Kaláka együttes először 1981-ben koncertezett Erdélyben, ez a turné nagy hatással volt a zenekarra. Azóta sok erdélyi költő versét énekelik, az elsőszámú „kedvenc” Kányádi Sándor, akinek verseiből több cd-t is készítettek, és akivel sokat léptek fel közösen.

Koncertjeik rendkívüli sikerének titka nemcsak a dalokban rejlik, hanem abban is, ahogy a gyerekeket bevonják az előadásokba. Az együttes tagjai (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs) egykor valamennyien a Lórántffy Zsuzsanna – később Kodály Zoltán – Zenei Általános Iskolába jártak, így a Kodály-módszer tudatos alkalmazóivá váltak.

Legújabb gyereklemezük, a Ragyog a mindenség számait a kortárs erdélyi irodalom huszonnégy költőjének egy-egy gyerekverse alkotja. A lemez egy közel kétszáz kortárs erdélyi gyerekversből álló antológiával együtt jelent meg, a csíkszeredai Gutenberg Kiadó gondozásában. Az együttes valamennyi tagja hat-hat dalt jegyez az albumon, ezekből válogatnak kolozsvári koncertjükön, de nem feledkeznek meg a korábbi gyerek-slágereikről sem.

A koncertre jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.


2014. 05. 06.   
Le Cabaret des Mots – francia vendégelőadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Napok keretében kedden, május 27-én este 7 órától a franciaországi Umbral Társulat Matei Vişniec: Le Cabaret des Mots (A szavak kabaréja) című előadását mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében.

A Le Cabaret des Mots (A szavak kabaréja) című darab szerzője az 1987 óta Prágában élő román drámaíró, Matei Vişniec. A szöveg szubjektív utazás egy belső szótárban, melyből eredeti színházi előadást hozott létre a Maud Dhénin és Victor Quezada-Perez rendezőpáros.

Ez a „kabaré” a mindenkori szavakról beszél, melyeket egy-egy bohóc testesít meg, a szótól függően ördögi, szemtelen vagy költői módon. Szöveg, zene és dalok keverednek az előadásban, csodálatos kabaré-világot hozva létre. Matei Vişniec felidézi a nyelv erejét, az ideológia groteszk voltát és elítéli a totalitarizmust, a költői darabot ezáltal szociális és időtlen dimenzióba emelve.

A francia nyelvű előadás a Kolozsvári Francia Intézet és a Kolozsvári Állami Magyar Színház együttműködésében kerül bemutatásra, román nyelvű felirattal. Jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.2014. 05. 05.   
Skovrán Tünde főszereplésével készült filmet vetítenek Los Angelesben

A Los Angeles-i Dél-Kelet-Európai Filmfesztivál (South-East European Film Festival) záró estjén, május 5-én levetítik a Skovrán Tünde, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésznőjének főszereplésével készült Puzzle című játékfilmet. A 2013-ban bemutatott film rendezője Andrei Zincă, akinek ez volt az első nagyjátékfilmje. Skovrán Tünde Gloria, az ellenállhatatlan csábító nő megformálásáért 2013 októberében elnyerte a New York-i Független Filmfesztivál legjobb női főszereplőjének járó díját. A Puzzle véletlen találkozások által vezérelt szerelmi történet, melynek végére, a kirakós darabkáihoz hasonlóan összefonódik a szereplők sorsa.

A film forgatókönyvét Andrei Zincă és Adrian Lustig írta Mario Diament darabja alapján (Rendez Vous pe intuneric), producere Vlad Păunescu volt.  A főbb szerepeket Skovrán Tünde mellett Ioana Pavelescu, Adrian Titieni, Cătălina Mustaţa és Dan Nuţu játssza, továbbá Rodica Mandache és Şerban Ionescu is szerepel a filmben.

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Tompa Gábor átveszi Kelemen Hunor
kulturális minisztertől a díjat
2014. 04. 29.   
A Viktor, avagy a gyermekuralom nyerte a legjobb előadás díját

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Silviu Purcărete által rendezett Viktor, avagy a gyermekuralom című előadása nyerte a legjobb előadásnak járó UNITER-díjat a szövetség hétfő esti gáláján. A hazai színházi élet legrangosabbnak számító díjait az előző év kiemelkedő színházi teljesítményeiért ítélik oda évről évre. Idén Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea valamint Ion Parhon színházi szakemberek voltak a díjakat odaítélő döntőzsűri tagjai, a huszonkettedik díjkiosztó gálát a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében tartották.

A Viktor, avagy a gyermekuralom a kolozsvári színház nyolcadik előadása, amely kiérdemelte a legjobb előadásnak szánt elismerést. 1989-ben Gao Hszing-csienA buszmegálló (rendező: Tompa Gábor), 1996-ban A. P. Csehov: Cseresznyéskert (rendező: Vlad Mugur), 1998-ban Goldoni: A velencei ikrek (rendező: Vlad Mugur), 2006-ban Georg Büchner: Woyzeck (rendező: Mihai Măniuţiu), 2008-ban A. P. Csehov: Ványa bácsi (rendező: Andrei Şerban), 2009-ben A. P. Csehov: Három nővér (rendező: Tompa Gábor), 2011-ben pedig Ingmar Bergman: Suttogások és sikolyok (rendező: Andrei Şerban) című előadások nyerték el a romániai színházi szakma elismerését.

Az előadás legközelebb szombaton, május 3-án este 8 órától lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadra épített stúdióterében.

A gálán készült fotóalbum a Bővebben linkre kattintva tekinthető meg.

Bővebben

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 04. 28.   
Előadások május elején a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Május első hétvégéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház két nagytermi előadással várja a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat. A Robert Raponja által rendezett Miroslav Krleža-dráma, a Léda pénteken, május 2-án este 7-től látható, míg a Bohumil Hrabal azonos című regényéből készült Őfelsége pincére voltam (rendező: Michal Dočekal) című előadás vasárnap, május 4-én este 8 órától lesz műsoron. Mindkét előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

A Léda egyetlen farsangi éjszakán játszódik, tragikomikus, dekadens világba kalauzolva a nézőt. Az osztrák-magyar monarchia egykori nemességének leszármazottai jelennek meg a színen, a végső letűnés és az újrakezdés lehetősége között ingadozva. A darab középpontjában Lovag Oliver Urban áll, lecsúszott nemes, aki számos kétes ügylet és egy derékba törött diplomata-karrier után műkritikusként él Zágrábban. Szeretője, Melita egykori táncosnő, Klanfar iparmágnás felesége, aki épp érdekházasságából készül kilépni. A nő Urbannal való viszonya ellenére Aurelt, a középszerű festőművészt szereti. Aurel pedig, noha nős ember, Lédába, a kis aktmodellbe szerelmes. Urban az éjszaka folyamán Klarat, a festő elhanyagolt feleségét is elcsábítja, Aurelről pedig dicsőítő kritikákat ír, annak ellenére, hogy teljességgel tehetségtelennek tartja.

Az előadásban megjelenő bonyolult viszonyrendszer a szereplők kitörési kísérletei ellenére végül mégsem változik. A körülményeitől való megszabaduláshoz egyikük sem rendelkezik elegendő akaraterővel, így Melita és Klara egyaránt házasságának kényelmét és biztonságát választja, Urban pedig megmarad bizonytalan egzisztenciájú cinikusnak. 

Az Őfelsége pincére voltam c. előadás a főszereplő, Jan Díte fordulatos történetén keresztül a huszadik század történelmi viharait is feleleveníti. Díte kezdetben egyszerű pincérként dolgozik Prága egyik leghíresebb éttermében, ahol az abesszín császár is kitünteti. Honfitársai tiltakozása ellenére feleségül veszi a német Lisát, akinek kedvéért aláveti magát a Harmadik Birodalom törvényeinek. A második világháború után egy szerencsés véletlen folytán gazdag szállodatulajdonossá válik, ám a kommunizmus hatalomra jutása ismét mindenétől megfosztja. A száműzetésben visszaemlékszik viszontagságos életére, új értelmet találva öreg napjaiban.

Michal Dočekal rendező szerint Jan Díte története nemcsak Európa huszadik századának sajátos metaforája, hanem korunk európai emberének vallomása is egzisztenciális helyzetéről.


2014. 04. 28.   
Elhunyt Bokor Péter rendező (1940. május 24. – 2014. április 26.)

Bokor Péter rendező, író, egyetemi tanár 1940-ben született Kolozsváron. 1970-ben végezte a bukaresti Színház- és Filmművészeti Akadémia filmrendező szakát, ahol olyan kiemelkedő személyiségekkel dolgozott együtt, mint Dan Piţa és Mircea Veroiu. 1970-1977 közt a román televízió közreműködésével több produkciót is jegyzett: George Călinescu: XIX. Lajos, D.R. Popescu: A kerti törpe, Deák Tamás: Hilarius, Cervantes: A búsképű lovag. 1978-tól a kanadai Edmontonba költözött, ahol tíz évig az edmontoni Francia Színház művészeti igazgatójaként, valamint egyetemi tanárként és vendégrendezőként tevékenykedett. 1989-től két évig az ausztráliai Canberrában élt, ahol több előadást rendezett, valamint színházelméletet tanított az Ausztráliai Nemzeti Egyetemen.

Mintegy 60 adaptációt készített A. Miller, D. Wasserman, D. Mamet, A. R. Gurney, R. Bolt, J. Goldman, Ken Ludwig, Milan Kundera, P. Shaffer, M. Frayn, Alan Bennett, Terrence McNally, Michel Tremblay és mások műveiből.

Négy kontinensen, több nyelven több, mint százötven előadást rendezett, számos szövegkönyvet írt. 1991 óta gyakran rendezett Romániában is, főként Bukarestben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Craiován és Brassóban.

Emlékezetes hazai előadásai: Milan Kundera: Jacques és a gazdája, bukaresti Kis Színház, Steve Gooch: Női szállítmány, bukaresti Komédia Színház, Robert David Mac Donald: Éva és Klára: Két híres nő, Borgesson-Long-Singer: S.Ö.R. (Shakespeare összes röviden) Tolsztoj: Háború és béke – a bukaresti Nottara Színházban, Graham Greene: Utazások a nagynénémmel, James Goldman: Az oroszlán télen – a Bukaresti Nemzeti Színházban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatával három alkalommal dolgozott együtt, 2000-ben Timberlake Wertenbaker Kinek kell a színház? című darabját, 2006-ban a Botrány az operában című nagysikerű előadást, 2008-ban pedig Michael Frayn Még egyszer hátulról című komédiáját rendezte.

Pihenése legyen csendes!


2014. 04. 25.   
Tompa Gábor craiovai Hamletjét vetítik a TVR 2-n

William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából a TVR 2-es csatorna hétfőn, április 28-án műsorra tűzi a Tompa Gábor által 1996-ban a Craiovai Nemzeti Színházban rendezett Hamletet. Az előadás három részben lesz látható: az első rész 20.10-kor, a második 23.10-kor, míg a harmadik rész 00.25-kor kezdődik. Az előadás jelmezeit Dobre-Kóthay Judit, díszletét T. Th. Ciupe tervezte. A főszerepet Adrian Pintea játssza, további szerepekben Mihai Constantin, Ilie Gheorghe, Valeriu Dogaru, Adrian Andone, Angel Rababoc, Tudorel Petrescu, Nataşa Raab, Valentin Mihali, Valer Dellakeza, Mirela Cioabă, Marian Râlea, Constantin Cicort, Vasile Cosma, Oana Pellea, Marcel Iureş és Ozana Oancea látható.

„A craiovai előadás a színház és ezzel egy időben a színházi rendezés értelméről szóló meditáció kívánt lenni. A rendező-Hamlet története érdekelt, aki felismeri, hogy a színház az egyetlen eszköz az igazság megismerésére és a zsarnokság leleplezésére. A Hamlet által rendezett előadás forradalmi: egy egész világ számára válik világossá általa, mi történt valójában az országban… A király pedig, aki más helyzetekben kiváló »színész«, nem tudja kivonni magát a hatása alól, beismeri tettét. A »színház a színházban« létfontosságúvá válik, átütő erejűnek kell lennie ahhoz, hogy elérje célját. Egy színházi tükör-labirintus jön létre ebben a pillanatban, ahol a király nézi az előadást, Hamlet figyeli az előadást, a közönséget és a király reakcióit, míg mi, a közönség, egy előadást nézünk, melyben Hamlet nézi saját előadását… A színháznak minden körülmények között a valós időt kell mutatnia” – nyilatkozta Tompa Gábor rendező az előadásról.


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Próbafotók
2014. 04. 24.   
Zajlanak a Sweeney Todd című musical próbái

Elkezdődtek a Sweeney Todd című zenés rémtörténet próbái Dragoş Galgoţiu vezetésével a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicaljének országos bemutatójára május 16-án, este 7 órai kezdettel kerül sor a nagyszínpadon, a következő előadások május 21-én, szerdán, valamint május 30-án, pénteken, szintén este 7 órától lesznek láthatóak. Az előadásokra jegyek már vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

A Sweeney Todd-ot először 1979-ben mutatták be a Broadway-en, Harold Prince rendezésében. A darab a bemutató évében elnyerte a legjobb musicalnek járó, színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjat. Tim Burton 2007-ben készítette el a musical filmadaptációját, Johnny Depp főszereplésével.

A darab története szerint Benjamin Barker borbély a száműzetésből Londonba hazatérve azzal szembesül, hogy felesége halott, lánya pedig halálos ellensége, Turpin bíró gyámsága alatt áll. Sweeney Todd álnév alatt egykori szállásadójával, Mrs. Lovett-tel szövetkezve bosszút esküszik, azonban a kegyetlen gyilkosságokért nagy árat kell fizetnie.

A Fleet Street démoni borbélyának világhírű történetét Kolozsváron színpadra állító Dragoş Galgoţiu harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal. 2008-ban a Thomas Bernhard A vadásztársaság című darabját, 1998-ban pedig Shakespeare A vihar című drámáját vitte színre. A produkció díszletét ezúttal Both András, jelmezeit Doina Levintza tervezi, karmester és zenei vezető Incze G. Katalin. A címszerepet Viola Gábor alakítja, további szerepekben Vindis Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga, Biró József, Váta Loránd, Laczkó Vass Róbert, Sigmond Rita, Imre Éva, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Szűcs Ervin, Kántor Melinda, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Buzási András, Vatány Zsolt, Árus Péter, Bíró Krisztina, Budizsa Evelyn, Daróczi Noémi, Demeter Helga, Fodor Leonárd, Jerovszky Timea, Major Ágota, Molnár Bence, Mostis Gergő és Szucher Ágnes látható.

A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánljuk, az előadás román és angol felirattal tekinthető meg.


2014. 04. 18.   
Áldott húsvéti ünnepeket!

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata minden nézőjének és munkatársának áldott húsvéti ünnepeket kíván!

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 04. 14.   
Kerekasztal-beszélgetés Miroslav Krleža dramaturgiájáról

A Robert Raponja által rendezett Miroslav Krleža-dráma, a Léda szerdán, április 16-án este 7 órakor kezdődő előadását követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában, Miroslav Krleža dramaturgiája címmel.

A beszélgetés meghívottai Helena Sablić-Tomić, Davor Bobić, Antoaneta Radočaj horvát egyetemi professzorok, valamint Robert Raponja, az előadás rendezője. Az est házigazdája Visky András, a kolozsvári színház művészeti vezetője. Szerinte „Krležát ismerni tulajdonképpen önismereti játék, róla beszélgetni a horvát színház és irodalomtudomány jeles képviselőivel különleges alkalom. Krležán keresztül közelebb kerülünk egy vadonatúj országhoz, Horvátországhoz, és egy geopolitikai térséghez, amely az Európai Unió révén olyannyira közel került hozzánk.” A rendezvény társszervezője a BBTE Színház és Televízió Karának Magyar Színházi Intézete. A kerekasztal-beszélgetéshez a magyar és a román nyelvű szinkronfordítás biztosított.

Miroslav Krleža (1893-1981) író, költő, drámaíró és esszéíró Zágrábban született, majd Pécsett végezte a katonaiskolát. Anyanyelvi szinten beszélt horvátul, magyarul és németül, de olvasott és beszélt franciául és oroszul is. A várva-várt drámaíró elismerést a Glembay-trilógia hozta meg számára, melynek befejező darabja a Léda, az egyetlen, melyet szerelmi játéknak, majd később karneváli komédiának nevezett el.

A nagytermi előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a
www.biletmaster.ro oldalon. A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Bővebben

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 04. 10.   
SZÍNHÁZFÓRUM – Ivanovék karácsonya: politikai színház?

Az Urbán András által rendezett Ivanovék karácsonya című előadás szombati, április 12-i előadását követően a Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában Ivanovék karácsonya: politikai színház? címmel szakmai beszélgetésre kerül sor.

A kultúra és közélet viszonyát tematizáló esemény Jozefina Komporaly, egyetemi tanár (De Montfort University, Egyesült Királyság), Zsigmond Andrea, színikritikus, tanársegéd (BBTE – Színház és Televízió Kar), Kiss Tamás, szociológus-demográfus (Nemzeti Kisebbségkutató Intézet) valamint Tordai S. Attila kurátor (a tranzit.ro/kolozsvár galéria vezetője) meghívottak részvételével a felelősség kérdését is körüljárja majd. Az est házigazdája Visky András, a kolozsvári színház művészeti vezetője.

„Annak ellenére, hogy az utóbbi időben szervesen a mindennapi társadalmi helyzetre reflektáló előadásokat készítettem, az Ivanovék karácsonya egy apolitikus művészet-politikai akció, játék” – vallja Urbán András az előadásról.

A rendező alkotótársai az előadás megvalósításában Gyarmati Kata dramaturg, Antal Attila zeneszerző, valamint Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező voltak. Az előadásban Viola Gábor, Váta Loránd, Albert Csilla, Kézdi Imola, Dimény Áron, Imre Éva, Laczó Júlia, Marosán Csaba, Farkas Loránd és Vass Zsuzsanna látható.Fotó: Biró István
2014. 04. 09.   
Ady-esttel ünnepli a költészet napját a Kolozsvári Állami Magyar Színház

A „…függök ezen a zord élet-párkányon…” című, Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a költészet napját a kolozsvári színház. A szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként létrejött előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette.

Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerheti a közönség. „Ady egyszerre nagy, parányi, esendő és mégis magasztos – olyan, mint bárki más. Csakhogy ő nem átlagos, kispolgári életet élt, nagykanállal ette az életet, aminek aztán meg is kellett fizetnie az árát.

Esterházy mondta egyszer, hogy Adynak elég bármelyik publicisztikáját kinyitni és máris a mában érzi magát az ember. Elég nagy vészharang volt a magyar irodalomban Ady Endre, aki azért aktuális ma is, mert az igazat mondja. A világ alapjában véve semmit nem változott azóta.” – mondta el az előadásról Bogdán Zsolt
. „Farkas Árpádot kérdezték egyszer arról, hogy miért nem termékenyebb költő, miért nem ír több verset. Erre ő azt válaszolta, hogy sokkal több verset írnak, mint amennyit olvasnak manapság.  Én nem akarom ezt így látni. Abban szeretnék hinni, hogy mindenfajta hatás ellenére a költészet egyre inkább helyet kap az életünkben, hogy az emberek újra kezükbe vesznek verseket.” – tette hozzá a színész.

Az előadás pénteken, április 11-én este 8 órától lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiójában.


Fotó: Biró István
2014. 04. 09.   
Varga Csilla kapja az EMKE Poór Lili-díját

Varga Csillának ítélte oda a Poór Lili-díjat az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a korszerű színházi formanyelv kimunkálásában vállalt szerepéért, alakításainak műfaji változatosságáért.

Varga Csilla 2000 óta tagja a kolozsvári színház társulatának. Emlékezetes alakításai az elmúlt évadokból: Marina (Ványa bácsi, rendező: Andrei Şerban), Anna (Suttogások és sikolyok, rendező: Andrei Şerban), Nevelőnő (Leonce és Léna, rendező: Tompa Gábor), Übü mama (Übü király, rendező: Alain Timar), Juliane Tesman (Hedda Gabler, rendező: Andrei Şerban), valamint legutóbb Lili, a cselédlány szerepe a Silviu Purcărete által rendezett Viktor, avagy a gyermekuralom című előadásban. Olyan neves rendezőkkel is dolgozott együtt, mint Vlad Mugur (Luigi Pirandello: Így van (ha így tetszik)), Matthias Langhoff (William Shakespeare: Mértéket mértékkel, Don Juan ünnepélyes vacsorája), David Zinder (Euripidész: Bakkhánsnők), Mihai Măniuţiu (Georg Büchner: Danton halála, Johannes von Tepl: A földműves és a halál).

Az EMKE díjainak átadására szombaton, április 12-én 14 órától kerül sor Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.

Szívből gratulálunk Varga Csillának a díjhoz!


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 04. 04.   
Jegyakció az ötvenedik Visszaszületés alkalmából

A Tompa Gábor által rendezett Visky András-dráma ötvenedik, ünnepi előadására kerül sor április 9-én, szerdán este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadra épített stúdióterében.

A 2009-ben Avignonban bemutatott Visszaszületés nagy sikerrel vendégszerepelt a lengyelországi KONTAKT Színházi Fesztiválon, a Plzeň-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón valamint a budapesti Merlin Színházban. A produkció két év kihagyás után 2013 őszén, a George Banu Napok alkalmából megújult szereposztásban került felújításra.

Az előadásban Dimény Áron, Györgyjakab Enikő, Orbán Attila, Bodolai Balázs, Sigmond Rita, Bogdán Zsolt, Buzási András, Viola Gábor, Sinkó Ferenc, Kató Emőke látható, díszlet- és jelmeztervező Carmencita Brojboiu, a koreográfiát Vava Ştefănescu jegyzi. 

 „A rendezés ereje és koherenciája a sötét atmoszférában rejlik, a színészek kórus-szerű játékában, valamennyi színpadi elem tökéletes összhangjában: beszélhetnénk »jól megcsinált rendezésről«, ahogy régebb »jól megcsinált darabról« beszéltek. Ebben az értelemben a rendezést »modernnek« is nevezhetnénk, a tizenkilencedik század vége és huszadik század eleje – éppen Kafka kora – modern irodalma módjára: ugyanaz a radikális koherencia, ugyanaz a bürokratikus abszurditás, teljes egzisztenciális homály, de egy Kafka vagy egy Beckett feloldozó humora nélkül” - írja az előadásról Patrice Pavis színházesztéta.

Az ötvenedik, jubileumi előadás alkalmából a színház jegykedvezményt hirdet: egy belépő áráért ketten tekinthetik meg az előadást. A kedvezményt a színház jegypénztárában lehet igényelni naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 között. Az előadás angol és román felirattal lesz látható.Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 03. 25.   
Az évadban utoljára műsoron az Óz, a nagy varázsló

Vasárnap, március 30-án délelőtt 11 órától az évadban utoljára lesz látható az elsősorban gyerekeknek szóló, de az egész családnak tartalmas kikapcsolódást kínáló Óz, a nagy varázsló című musical a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

A Puskás Zoltán által rendezett két felvonásos nagyszínpadi produkció bemutatójára 2012. március 9-én került sor.

Az Óz, a nagy varázsló közismert és népszerű története a barátságról, bátorságról, szerelemről, és nem utolsó sorban az útkeresésről beszél. A humorral, látvánnyal, énekkel, tánccal fűszerezett előadásról Hegyi Réka így ír: „Mese, de mégsem az. Szórakoztató musical vágyakozó emberekről, a csoda elemeivel fűszerezve. Amikor a képzeletbeli lények születnek, feltalálóik emberi tulajdonságokkal ruházzák fel őket. Még az emberfeletti képességeik is egy vágy, egy félelem kifejezői, így mindegy, hogy repülnek vagy tüzet okádnak, mégis sok közük van az emberhez.”

Az előadásban Albert Csilla, Köllő Csongor, Váta Loránd, Farkas Loránd, Viola Gábor, Balla Szabolcs, Fogarasi Alpár, Laczkó Vass Róbert, Vindis Andrea, Csutak Réka, Buzási András, Sinkó Ferenc és Kató Emőke színészek, valamint Bíró Júlia, Molnár Enikő, Incze Aliz, Pákai Zsuzsanna, Pál Attila, Nánási Brigitta, Puzsa Patrícia, Nagy-Pál Réka, Zongor Réka egyetemi hallgatók lépnek fel.

Frank L. Baum történetét Zalán Tibor alkalmazta színpadra, zenéjét Andres Mariano Ortega és Erős Ervin szerezte, az előadás létrehozásában Gyenes Ildikó koreográfus, Incze G. Katalin zenei vezető, Ledenyák Andrea jelmeztervező és Tenkei Tibor szcenikus működött közre.Fotó: Biró István
2014. 03. 24.   
Asztalitenisz bajnokság és Loose Neckties Society koncert a színház világnapján

Tavaly egy kosárlabda izzasztotta meg a társulat tagjait, az idén egy kisebb, de fürgébb labdába rúgnak. Március 27-én 14 órától a színészek és újságírók, írók-költők és rajongóik a Bulgakov Kávéházban összemérik tudásukat a pingpong asztalnál. A csuklóforgatásba a szurkoló közönség is beszállhat.

A nagy mérkőzések után pihenhetnek a csuklók, a táncparketten a lábaké lesz a főszerep. Erről 21 órától a Loose Neckties Society gondoskodik. A színházi világnapot a társulat zenekarának koncertje zárja a Bulgakov Kávéházban, ahol a tavalyi évhez hasonlóan egyedi tolmácsolásban hangzik majd el a színház világnapi üzenet.


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 03. 21.   
Kulisszalátogatás a színház világnapján

Terschánszky Éva, öltöztető: „nagyon oda kell, hogy figyeljünk a ruhákra, hogy minden egyes előadásban pontosan meglegyen a legkisebb darabtól egészen a bonyolult kosztümökig minden, pontos órára.”

Gábor Ildikó, fodrász-öltöztető: „Minden, ami öltöztetés, minden, ami paróka, frizura... ebből áll ez a munka.”
Szeretnéd tudni, hogy még mi csüng egy öltöztető vállfáján?

Nagy Alpár, fénytechnikus: „Általában minden előadásnál együtt dolgozunk a díszítőkkel, mindegyik előadásnak saját világítása van. Ez azt jelenti, lámpafelszerelés szempontjából, hogy azon kívül, ami mindig fel van szerelve, még trégerekre [a zsinórpadlás terében levő lámpatartó rudak], állványokra kell pakolni lámpákat, az összeset lekábelezni, és utána beállítani. Minden előadásnál tudjuk, hogy mennyi időre van szükség ehhez. Körülbelül ennyi, ami általában történik.”
Hiszünk a fénytechnikus Alpárnak? Tényleg csak ennyi, ami történik?

Terschánszky Hunor, jegyszedő: „Jegyszedés… mit is lehet mondani róla? Függ a naptól: sokan vannak, vagy nincsenek sokan; attól is, hogy az embereknek milyen kedve van, főleg itt bent a színházban. A munka laza, az egész csak annyi, hogy állnom kell az ajtóban s a jegyet ellenőriznem. De amikor késés vagy egyéb probléma van, akkor katasztrófa, mivel mind stresszben vagyunk, hogy az előadás minél pontosabb legyen, és meglegyen a nézőnek a kényelme.”
Ha kíváncsi vagy, hogy még ezen kívül kik és mit tesznek meg az előadásért és a kényelemért, akkor jelentkezz a színházi világnap kulisszalátogatására a vilagnap@huntheater.ro e-mail címen, és megtudsz minden titkot.

*az interjúrészleteket a 2010-es Interferenciák fesztivál blogjáról idéztükBiró István
Biró István
2014. 03. 19.   
Művészeti díjátadó a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A 2012/2013-as évad művészeti és technikai díjainak átadására került sor a március 19-ei Viktor, avagy a gyermekuralom című előadást követően a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Művészeti Tanács döntése, valamint a társulat szavazatai alapján odaítélt elismeréseket Tompa Gábor igazgató adta át. Az estét a Loose Neckties Society színészzenekar koncertje zárta.

A díjazott művészek listája a Bővebben gombra kattintva érhető el.


Bővebben

Fotó: Biró István
2014. 03. 19.   
Játékdélelőtt a színház világnapján

A Kolozsvári Állami Magyar Színház március 27-én gyerekprogramot szervez.

A játéktérré alakított színházbüfében a Túl a Maszat-hegyen című előadásból Makula bácsiként ismert Orbán Attila és A négyszögletű kerekerdő Doktor Zirzurrja, azaz Kántor Melinda, valamint a kolozsvári egyetem színészhallgatói fogadják a gyerekeket.

A szabad program remek lehetőséget teremt arra, hogy felszabadult környezetben megtapasztaljuk a játék örömét, és együtt alkothassunk. A játékdélelőttön a család a megszokott játszóteres séta helyett velünk játszhat a színház világnapján. Szeretettel várunk minden óvodást és kisiskolást, hogy március 27-én a színházat töltsék fel a kacagásukkal. Ha pedig már elfáradtunk az interaktív játékokban, tea és sütemény mellett gyűjthetjük tovább a mosolyokat.

A játékdélelőtt március 27-én 10 órától kezdődik a színházbüfében.
A színházi világnapi rendezvény teljes programja ITT található.Biró István
Biró István
2014. 03. 19.   
Közönségtalálkozó a március 20-i Ivanovék karácsonya után

Az Ivanovék karácsonya március 20-i, csütörtöki előadását követően közönségtalálkozóra kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiójának előterében.

Urbán András rendezővel és az előadásban játszó színészekkel Visky András művészeti vezető beszélget, ugyanakkor a közönségnek is lehetősége nyílik a bekapcsolódásra.

Az Alexandr Ivanovics Vvegyenszkij orosz író darabján alapuló előadás bemutatójára március 18-án került sor. Az Ivanovék karácsonya az avantgárd, az abszurd, a groteszk, a társadalmi szatíra, a rémdráma stílusjegyeit egyaránt magán hordozza. Az előadás, noha aktuálpolitikai utalásokat nem tartalmaz, kommunikál a valósággal, társadalomkritikát gyakorol. A szexuális elfojtottság, a normák, a törvények elnyomó volta a darab minden momentumában jelen van – ezek a problémák az előadásban is megfogalmazódnak.

A rendező alkotótársai az előadás megvalósításában Gyarmati Kata dramaturg, Antal Attila zeneszerző, valamint Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező voltak. Az előadásban Viola Gábor, Váta Loránd, Albert Csilla, Kézdi Imola, Dimény Áron, Imre Éva, Laczó Júlia, Marosán Csaba, Farkas Loránd és Vass Zsuzsanna látható.

Az előadásra csütörtökön, március 20-án este 8 órától kerül sor a Stúdióteremben.
Jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A produkciót 18 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

2014. 03. 17.   
Mozgás-workshop a színház világnapján

„Nézőként csak az alkotási folyamat végét látjuk, és nincs lehetőségünk belépni abba a műhelybe, ahol az előadások létrejönnek, hogy megismerhessük a színpadi alkotás örömeit és nehézségeit. A színházi világnap alkalmából szervezett mozgás-workshopon viszont a jelentkezők nemcsak megfigyelőként, hanem aktív résztvevőként rövid időre maguk is megtapasztalhatják a színészi munka bizonyos aspektusait. A workshop során olyan kreatív fizikai gyakorlatokat próbálhatnak ki, amelyekkel az előadás alkotói folyamatában vagy a képzése során a színész gyakran találkozik. Ezek a testtudatosság és expresszivitás fejlesztésére hivatottak. Rávilágítanak arra, hogyan dolgozhatunk a test és a tér viszonyából, vagy hogyan stilizálhatunk mozdulatokat és gesztusokat.”
Györgyjakab Enikő 

A workshopra március 27-én, 10 és 13 óra között kerül sor, Györgyjakab Enikő vezetésével. A foglalkozás két korosztályhoz szól: a 16 és 18 év közöttiek 10 órától, a 18 év feletti érdeklődők 11.30-tól vehetnek részt a nagyszínpadi workshopon, 20 fős csoportokban. A munkafolyamathoz, amelyet 12.50-től bemutató követ, kényelmes ruha és cipő szükséges.
 
A workshopra az életkor megjelölésével előzetes jelentkezés szükséges a vilagnap@huntheater.ro e-mail címen.

Biró István
Julie kisasszony
Biró István
Születésnap
2014. 03. 17.   
Színházvadászat, avagy színház a mindennapjainkban

Felismerte már egy piaci árusban Ványa bácsit? Látta a Csipke szereplőit a Házsongárdban? Érezte már, hogy a saját konyhájában élnek Julie kisasszonyék?
Ha igen, akkor fényképezze le, és küldje el nekünk!

A közelgő színházi világnap alkalmából olyan, a mindennapi valóságból vett fényképeket várunk, amelyek visszaadják egy előadás hangulatát, jeleneteit, szereplőit. Kiindulópontként összeválogattunk pár előadásfotót, amelyekből inspirálódni lehet.
A fényképek mellé az adott előadás címének és szereplőinek megnevezését is kérjük.
 
Március 24-éig folyamatosan küldhetnek fényképeket, amelyek a Facebook-oldalunk Színházvadászat című fotóalbumában megosztásra kerülnek.

A beérkezett fényképeket kiállítjuk március 27-én, a színház világnapján.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 03. 17.   
A színház világnapja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Idén is több rendezvénnyel ünnepli a színházi világnapot a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Március 26-án reggel 9 órától indul a Café Színház, ahol a kolozsvári színház régi nagysikerű előadásait vetítjük. Ezt követően 19 órától a VIA Étteremben különleges, meglepetésekkel teli színházi vacsorát készítenek, és szolgálnak fel a társulat tagjai, miközben Kató Emőke Beyoncé, Amy Winehouse, Iyeoka, Nina Simone, Gnarls Barkley és mások dalait adja elő. Zongorán kísér majd Szép András és szaxofonon közreműködik Balla Szabolcs.

Március 27-én délelőtt kulisszalátogatásra, Györgyjakab Enikő mozgás-workshopjára, játékdélelőttre és Carmencita Brojboiu Getting real című kiállításának megnyitójára hívjuk Önöket. Délután a Bukaresti Nemzeti Táncközpont nyílt próbáján vehetnek részt az érdeklődők. Este pedig a 0001-es szoba.Álomgyár című előadás lesz megtekinthető.

A rendezvények részletes programja a Bővebben gombra kattintva tekinthető meg. Felhívjuk figyelmüket, hogy a bizonyos programokon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges.


Bővebben

2014. 03. 15.   
Elhunyt Aureliu Manea rendező (1945. február 4. – 2014. március 13.)

Aureliu Manea rendező Bukarestben született, 1945. február 4-én, művészcsaládban (apja harsona-szólamvezető volt a bukaresti Operaház zenekarában), 1968-ban diplomázott a bukaresti „I. L. Caragiale“ Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a Radu Penciulescu és Mihai Dimiu által vezetett évfolyamon. Ugyanazon évben debütált a Nagyszebeni Nemzeti Színházban, Ibsen Rosmersholm c. drámájával. Az előadás megdöbbentő merészséggel nyúlt a darab szövegéhez, Maneát kezdettől fogva nemzedéke „szellemi vezetőjének” „látnoknak“ tekintették.

Aureliu Manea Rosmersholmja számomra az az előadás, amely ma a legradikálisabban újító látásmódot képviseli a színházi aktust illetően, a leghatározottabb manifesztum mindenféle megkötöttség ellen, amely a hagyományos színpadi valóságábrázolásból származik. Ez egy bálványromboló előadás, de egy olyan pap bálványrombolása aki új, jelentéssel teli igazságokat keres, nem a pojáca agresszív törés-zúzása. Ez a Luther-féle bálványrombolás, amely éppen a rehabilitációjára alapoz“ – jegyezte meg Lucian Pintilie rendező az előadásról írt beszámolójában.

Aureliu Manea rendezőként számos hazai színházban dolgozott: Temesvári Nemzeti Színház, Ploieşti-i Városi Színház, Kolozsvári Nemzeti Színház, Tordai Állami Színház, Karácsonkői Ifjúsági Színház stb. Emlékezetes előadásai közül megemlítjük Arnold Wesker Évszakok, Szophoklész Philoktétész, Racine Britannicus, Shakespeare Macbeth és Vízkereszt, Csehov Sirály, Caragiale Zűrzavaros éjszaka és Leonida naccsásúr, Theodor Mazilu Fejedelmi ünnepség és Balgák a holdfényben c. darabjait. Könyvei: Energiile spectacolului (Az előadás energiái – esszék a rendezés tudományáról), Spectacole imaginare (Elképzelt előadások – lehetséges Shakespeare-rendezésekről szóló írások), Texte regăsite (Megtalált szövegek – saját szövegeinek gyűjteménye). Aureliu Manea három saját darabját a Kolozsvári Nemzeti Színház vitte színpadra 2013-ban, Aureliu Manea trilógia címmel, Tompa Gábor rendezésében. Az előadás jelenleg is műsoron van.

Egy az előadás műsorfüzetében közölt interjúrészletben Tompa Gábor így beszél Aureliu Manearól: „Valahányszor újraolvasom szövegeit vagy kézbe veszem a Megtalált szövegeket, valósággal lenyűgöz a tehetsége, a zsenije. Ne féljünk a szavaktól, nevezzük nevükön a dolgokat: ő zseniális volt. (...) A darabjaira a maguk valóságában kell tekintenünk, mint valami fantasztikus látomásokra, amelyek valójában nem egyetlen tárgyról szólnak, hanem egy énről, de egy világról is. (...) Úgy kell tekintenünk őket, mint a próféták szövegeit. A prófétákat nem mindig értették meg a kortársaik. Ők Isten küldöttei voltak, és olykor megbotránkozást keltettek” (Nevezzük nevükön a dolgokat: Aureliu Manea zseniális volt – Aureliu Manea trilógia, Roxana Croitoru interjúja Tompa Gáborral, LiterNet.ro, 2013. szeptember).

Aureliu Manea 1992-ben UNITER-életműdíjat kapott, 1999-ben Ploieşti város és a Ploieşti-i Toma Caragiu Színház díszoklevélben részesítette a színházművészet előmozdításában tanúsított különleges érdemeiért.

1991-ben betegsége miatt visszavonult, 2014. március 13-án, csütörtökön az örökkévalóságba költözött.

Isten adjon neki békés nyugodalmat!Biró István
Biró István
2014. 03. 14.   
Jótékonysági előadás a március 21-ei Léda

Az UNITER által kezdeményezett Művészek a művészekért (Artişti pentru artişti) kampányhoz csatlakozva, a Kolozsvári Állami Magyar Színház a március 21-ei Léda bevételét ajánlja fel jótékonysági célra. A nagytermi előadásra este 8 órai kezdettel kerül sor.

A tizenharmadik alkalommal megszervezett országos kampány célja idős, beteg színészek támogatása. A hagyományosan márciusban, a színházi világnap havában sorra kerülő kampányhoz a fővárosi színházak mellett az ország minden részéről csatlakoznak társulatok. Záróeseményként március 31-én, hétfőn az Életképek 2 (Clipe de viaţă 2) című előadásra kerül majd sor Bukarestben, a Rádió Terem színpadán. Az előadásban olyan neves román színészek lépnek fel, mint Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Mihai Mălaimare, Horaţiu Mălăele, Victor Rebengiuc, Paula Seling.

A frissen bemutatott horvát dráma, a Léda az egyik legtöbbet játszott darab Horvátországban, fekete komédia, amely egy karneváli éjszakán történik. Az előadás szerelmi játék, a test és a szavak játéka a szerelemmel és annak árnyalataival és változataival. Főbb szerepekben Szűcs Ervin, Györgyjakab Enikő, Bogdán Zsolt, Hatházi András és Kató Emőke látható.

A jótékonysági előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánljuk.


Biró István
Biró István
Biró István
Próbafotók
2014. 03. 13.   
Urbán András először rendez a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Abszurd dráma országos bemutatójára kerül sor március 18-án, kedden este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében.

A társulat az orosz abszurd egyik megteremtőjének tartott Alexandr Ivanovics Vvegyenszkij Ivanovék karácsonya című drámáját viszi színre, a szabadkai Urbán András rendezésében. Az Ivanovék karácsonya az avantgárd, az abszurd, a groteszk, a társadalmi szatíra, a rémdráma stílusjegyeit egyaránt magán hordozza. A dráma szerkezete epizodikus, a történet jelenetek laza láncolatán keresztül épül fel. Noha a cím meghitt hangulatú történetet sejtet, a darab középpontjában egy brutális, horrorisztikus gyilkosság áll, Ivanovékról pedig szó sem esik a műben.

Urbán András rendező a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a darab sajátos költészete foglalkoztatta, az a konceptualista nyelv, mely nem a reális valósághoz képest teszi abszurddá a művet. Noha az előadás aktuálpolitikai utalásokat nem tartalmaz, rávilágít bizonyos társadalmi problémakörökre. Urbán szerint annak ellenére, hogy demokratikus korban élünk, nem vagyunk szerves részei, kiváltói a társadalmi változásoknak. Gyarmati Kata dramaturggal közösen olyan vendégszövegeket is beépítettek az előadásba, melyekben ez a tehetetlenség aktív erővé formálódik.

Urbán András előadásai többször is vendégszerepeltek Kolozsváron, a rendező azonban először dolgozik együtt a kolozsvári társulattal. Elmondása szerint az előadás az intenzív próbafolyamat során a színészekkel való kommunikáció eredményeként jött létre.

A rendező alkotótársai az előadás megvalósításában Gyarmati Kata dramaturg, Antal Attila zeneszerző, valamint Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező voltak. Az előadásban Viola Gábor, Váta Loránd, Albert Csilla, Kézdi Imola, Dimény Áron, Imre Éva, Laczó Júlia, Marosán Csaba, Farkas Loránd és Vass Zsuzsanna látható.

A stúdiótermi előadás a bemutatót követően március 20-án, csütörtökön, valamint március 31-én, hétfőn este 8 órától lesz ismét műsoron.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A produkciót 18 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

2014. 03. 12.   
Dsida-esttel ünnepli március 15-ét a Kolozsvári Állami Magyar Színház

A magyar nemzeti ünnepen, március 15-én, szombaton este 8 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében újra látható lesz a „…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című Dsida Jenő pódiumest. A produkcióban Bogdán Zsolt és Csutak Réka, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának művészei valamint Kovács Éva, a Harag György Társulat örökös tagja lépnek fel. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadását Szugyiczky István rendezte és állította össze.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a
www.biletmaster.ro oldalon.


Bővebben

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2014. 03. 10.   
A Csipke a POSzT versenyprogramjában

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Mezei Kinga által rendezett Csipke című előadását beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába

A Máté Angi Mamó című regénye alapján készült előadás dramaturgja Góli Kornélia, díszlettervezője Mezei Kinga, jelmeztervezője Gömöri Éva. Az előadás zenéjét Mezei Szilárd szerezte, a vetített fényképeket Fülöp Péter jegyzi. Mamó szerepét ebben az évadban Albert Csilla, Angiét pedig Györgyjakab Enikő alakítja. További szereplők: Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Váta Loránd, Bodolai Balázs, valamint Szallós-Kis Anna, Szabó Kati Kinga és Szabó József Attila zenészek.

A fesztivál június 5-14. között zajlik, az idei versenyprogramot Sándor L. István színikritikus, az Ellenfény tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője valamint Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművész válogatták.

Az előadás „zárt, súlyos, mégis könnyedén lebegő világot hoz elénk, amelyet áthat a sajátos, nyílt, gyermeki világlátás. Csodálkozunk, hogy ilyen világ is létezik, és a gyermeki nyíltság őszinteségét mi nézők is átvesszük, egyszerűen csak lebegünk, hagyjuk, hogy az előadás számtalan apró, felsziporkázó nyomot hagyjon bennünk, mert már az elején sejteni lehet: e nyomok az előadás vége után is felizzanak még.” – írja a Csipkéről Karácsonyi Zsolt a Helikonban.

2014. 03. 06.   
Márciustól angol felirattal is műsorra tűz előadásokat a kolozsvári színház

A kolozsvári British Councillal való együttműködés keretében márciustól havi rendszerességgel angol felirattal is műsorra tűz előadásokat a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A kezdeményezéssel az intézmény elsősorban a Kolozsváron tanuló külföldi diákok és az ide látogató idegen nyelvű turisták számára szeretné elérhetővé tenni előadásait. Az angol feliratozású előadásokat a havi plakátokon, szóróanyagokon lehet majd követni, emellett az egyes produkciók számára külön angol nyelvű plakát is készül.

Az első angol felirattal játszott előadás a hétfőn, március 10-én műsorra tűzött Leonce és Léna, Tompa Gábor rendezésében. Az előadásra este 8 órától kerül sor a nagyszínpadon kialakított stúdiótérben. A 2011-es bemutató óta több mint ötven alkalommal műsorra tűzött előadást számos nemzetközi fesztiválon játszotta nagy sikerrel a társulat: 2011-ben a szarajevói Mess Színházi Fesztivál, majd a Pécsi Országos Színházi Találkozó programjában szerepelt, 2012-ben a kolumbiai Bogotában szervezett XIII. Latin-Amerikai Színházi Fesztivál meghívásának tett eleget, majd 2013-ban a giesseni Büchner International Színházi Fesztiválon és a Prágai Nemzeti Színházban is látható volt a Leonce és Léna.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.


2014. 03. 04.   
Négy UNITER-díjra jelölték a Viktor, avagy a gyermekuralom című előadást

A Román Színházi Szövetség (UNITER) március 4-én délután jelentette be, hogy kik az idei jelöltek a szövetség díjaira. Az Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa és Ionuț Sociu kritikusokból álló jelölőzsűri a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2013 novemberében bemutatott Viktor, avagy a gyermekuralom című előadását a Legjobb előadás díjára jelölte, míg rendezője, Silviu Purcărete, a Legjobb rendezés díjára esélyes.

A Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás két szereplője is az idei UNITER-díjak várományosai között található. Bogdán Zsoltot Károly szerepének megformálásáért a Legjobb férfi mellékszereplő díjára, Albert Csillát Eszter alakításért a Legjobb női mellékszereplő díjára jelölték.

A díjakat színházi szakemberekből álló döntőzsűri ítéli oda a későbbiekben. Az UNITER díjátadó gálájára április 28-án kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.Biró István
Biró István
Biró István
Próbafotók
2014. 03. 04.   
Léda – horvát dráma országos bemutatója a kolozsvári színházban

Robert Raponja rendezésében kerül sor a Léda című dráma nagytermi bemutatójára a Kolozsvári Állami Magyar Színházban szombaton, március 8-án este 8 órától.

A horvátországi Robert Raponja harmadszor rendez a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. 2008-ban Danilo Kiš műve alapján a Borisz Davidovics síremléke című produkciót vitte színre, 2011-ben pedig a horvát drámairodalom egyik legismertebb komédiáját, a Dundo Marojét. A Léda Miroslav Krleža horvát szerző Glembay családról szóló trilógiájának befejező darabja, az egyetlen, melyet alkotója szerelmi játéknak, majd később karneváli komédiának nevezett el.

„A Léda az egyik legtöbbet játszott darab Horvátországban, fekete komédia, amely egy karneváli éjszakán történik” – állítja a rendező. „Ennek a komikus játéknak a ritmusa a szeretkezés előtti és a szeretkezés utáni jelenetekből épül fel, tele van érosszal, de az erotikát ellenpontozva, Krleža elmúláshoz és halálhoz fűződő sötét gondolataival is. A Léda világa nagyon provokatív: minden szereplő iskolázott, művelt, ám a darab arról is beszél, hogy a művészet a műkedvelésen túl nagy mértékben szól az üzletről is.” A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Robert Raponja arról is beszámolt, nagy kihívás számára a horvát klasszikusok más, ismeretlen közegben való vizsgálata, a kolozsvári társulattal közösen sikerült élővé, érdekessé és aktuálissá tenni a darab összetett világát.

Az előadás létrehozásában közreműködött Robert Raponja állandó munkatársa, Massimo Brajković zeneszerző, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező, valamint Visky András dramaturg. A színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi, a rendező asszisztenseként Molnár Róbert vett részt az előadás megvalósításában.

A Léda főbb szerepeit Szűcs Ervin, Györgyjakab Enikő, Hatházi András, Bogdán Zsolt, Kató Emőke játsszák, további szerepekben Orbán Attila, Csutak Réka, Vindis Andrea, Varga Csilla, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Fogarasi Alpár látható.

A nagytermi produkció a bemutatót követően március 12-én, szerdán, valamint március 21-én, pénteken este 8-órától lesz ismét műsoron. Áprilistól az előadás kezdési időpontja este 7 órára módosul.

Az előadásra jegyek már vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánljuk. 
Bővebben

Átutazók
Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk
2014. 02. 21.   
Májusban újra Kolozsváron vendégszerepel a Vígszínház

A budapesti Vígszínház társulata májusban két előadással vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

A két intézmény közti többéves partnerség folytatásaként a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő által rendezett Átutazók valamint az Esterházy Péter azonos című művéből készült Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk című nagysikerű előadásokat tekintheti meg a kolozsvári közönség.

Az Átutazók május 27-én, kedden este 8 órától lesz műsoron a nagyteremben. A kolozsvári közönség számára is ismerős izraeli drámaíró, Hanoch Levin különleges humorú, költői szépségű darabjából gyönyörű egyszerűség, bölcsesség és emberség árad. Egy kis közösség, néhány család, sok generáció mindennapjai elevenednek meg a szemünk előtt: gyerekek, szülők, nagyszülők, akik mind szerelemre, szeretetre vágynak, vagy csak egy másik életre, más bőrébe bújva, máshol, más korban. Az Átutazók műfaja „komédia nyolc temetésben”, de minden mondata hihetetlen életszeretetről árulkodik. Az előadás főszerepében Törőcsik Mari, a további szerepekben pedig Kern András, Hegyi Barbara, Reviczky Gábor, Börcsök Enikő, Lukács Sándor, Halász Judit, Pindroch Csaba, Lengyel Tamás látható.

Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alkotója a Tizenhét hattyúk című regényében egy szép, fiatal és rendkívül tehetséges írónő, Csokonai Lili bőrébe bújt, aki az 1980-as években játszódó banális szerelmi történetét meséli el. A könyvből ihletődött egyszereplős előadást Sopsits Árpád rendezte, előadja Majsai-Nyilas Tünde. Az előadás Kolozsváron május 26-án, hétfőn este 8 órától lesz látható a stúdióteremben.

Az előadásokra jegyek már vásárolhatók elővételben a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a
www.biletmaster.ro oldalon.

Fotó: Biró István
2014. 02. 13.   
Színházi előadás Bálint-napra

A szerelmesek napja alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színház páros kedvezményt hirdet.

A kolozsvári társulat a pénteken, február 14-én este 8 órától sorra kerülő Őfelsége pincére voltam című előadásra várja azokat a párokat, akik tartalmas kikapcsolódással szeretnék tölteni estéjüket. A nagyszínpadi produkciót a párban érkezők ketten egy jegy áráért, 15 lejért tekinthetik meg.

Michal Dočekal prágai rendező meglátása szerint Hrabal Európa elmúlásáról, egy letűnt korról ír. Az ő olvasatában Jan Díte, az előadás főszereplőjének története nem csak Európa huszadik századának sajátos metaforája, hanem korunk európai emberének vallomása is egzisztenciális helyzetéről. Az előadás felidézi Hrabal regényének hangulatát, a történelmi események pörgésével párhuzamosan egy hétköznapi ember sorsát ismerhetjük meg, fókuszba helyezve a főszereplő Jan Díte (Bogdán Zsolt) és a Líza Papanek (Györgyjakab Enikő) szerelmi történetét.

A kedvezményt a színház jegypénztárában lehet igényelni naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 között.Fotó: Biró István
Léda próba
Fotó: Biró István
Léda próba
2014. 02. 13.   
Két új bemutató előkészületei zajlanak a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Februárban két új országos bemutató próbái zajlanak párhuzamosan a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

A nagyszínpadon Robert Raponja horvát rendező viszi színre a a horvát klasszikusnak számító Miroslav Krleža Léda című drámáját. A darab a szerző Glembay családról szóló ciklusának része, az egyetlen, melyet Krleža „szerelmi játéknak”, majd később komédiának nevezett el. A Léda a test és a szavak játéka a szerelemmel és annak változataival, ahogy azt a polgári réteg és az arisztokrácia képviselőinek érdekei és szeszélyei megkívánják. A dráma azt a társadalmi réteget mutatja be, amely az Októberi forradalom után Krleža szerint halálra van ítélve. Az előadás főbb szerepeiben Szűcs Ervin, Hatházi András, Györgyjakab Enikő, Bogdán Zsolt és Kató Emőke lesz látható. A nagyszínpadi bemutató időpontja: március 8., szombat este 8 óra.

Február második felében Urbán András, Jászai Mari-díjas vajdasági rendező vezetésével elkezdődnek az Ivanovék karácsonya című stúdió-előadás próbái is. Alekszandr Ivanovics Vvegyenszkij orosz drámaíró szövege az avantgárd, az abszurd, a groteszk, a társadalmi szatíra, a rémdráma stílusjegyeit egyaránt magán hordozza. A meghitt hangulatot sugalló cím ellenére a darab középpontjában egy brutális gyilkosság áll, mely végül családi tragédiához vezet. Az előadás bemutatójának időpontja március 18., kedd, este 8 óra.

Az előadásokra jegyek már elővételben vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.Fotó: Biró István
A földműves és a halál
Fotó: Biró István
Őfelsége pincére voltam
Fotó: Biró István
Bolero
2014. 02. 06.   
Kedvezményes jegycsomag februári előadásokra

Három előadásból álló kedvezményes jegycsomaggal várja közönségét február 7-13. között a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A kedvezmény értelmében három előadást 25 lejért lehet megnézni, amely a teljes árú jegyek esetében 50%-os, míg a diák- és nyugdíjas jegyek esetében 30%-os engedményt jelent.

A kedvezmény a következő előadásokat tartalmazza: a február 13-án, csütörtökön este 8 órától sorra kerülő, Mihai Măniuţiu által rendezett A földműves és a halál című stúdióelőadást, a február 14-én, pénteken, szintén este 8 órától megtekinthető, Bohumil Hrabal nagysikerű regénye alapján készült Őfelsége pincére voltam című nagyszínpadi produkciót (rendező: Michal Dočekal), valamint a február 18-án, kedden este 8 órától a Stúdióban látható Demény Péter-drámát, a Bolerót, Albu István rendezésében.

A kedvezményes csomag megvásárolható február 13-ig a színház jegypénztárában (0264-593468), naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 között.  Fotó: Biró István
2014. 01. 30.   
Sztánai farsangozók a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadáson

Idén január 31. – február 2. között jubileumi sztánai farsangot szerveznek, melynek ünnepi zárómozzanataként többszáz farsangozó a Kolozsvári Állami Magyar Színház Nem élhetek muzsikaszó nélkül című nagyszínpadi előadását nézi meg február 2-án vasárnap, este 6 órától.

Száz évvel ezelőtt, 1914 februárjában a kalotaszegi Sztánán rendezett bál díszvendége volt Kós Károly meghívására Móricz Zsigmond, aki itteni élményeiből merítette a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című írásának ötletét, melyből később színdarab is született.

Móricz Zsigmond vígjátékát tavaly májusban Hatházi András rendezésében mutatta be a kolozsvári színház. A szöveghű előadást élőzene kíséri, a főszerepeket Farkas Loránd és Imre Éva játssza.

Az előadásra jegyek válthatók a színház jegypénztárában naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 között, valamint online a
www.biletmaster.ro oldalon.


2014. 01. 22.   
Kézdi Imola az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban részesült

Január 21-én a Magyar Kultúra Napja alakalmából adták át Kolozsváron, a Sétatéri  Kaszinó épületében az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat.

A díjat azért alapította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, hogy évente kitüntessék azokat a művészeket, akik a kultúra területén kifejtett alkotó, építő, szervező tevékenységükkel hozzájárulnak az erdélyi magyar kultúra megőrzéséhez, gyarapításához, továbbviteléhez. A díjat három kategóriában – előadóművészet, irodalom és képzőművészet – osztják ki.

Kézdi Imola színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társualtának tagja eddigi kiemelkedő színházi munkásságáért vehette át idén a díjat Kelemen Hunor szövetségi elnöktől. Kézdi Imola kimagasló színészi teljesítményét Hatházi András méltatta a díj átadását megelőzően, hangsúlyozva, hogy Kézdi Imola nem pótolható, nem helyettesíthető, nem megkerülhető.

Szívből gratulálunk Kézdi Imolának a díjhoz!

 Fülöp Péter
Lánybánat
Fülöp Péter
Kolozsvári fal
Fülöp Péter
Cifra
2014. 01. 21.   
Fénycsipkék – kiállításmegnyitó és beszélgetés a Csipke című előadás alkotóival

Január 25-én, szombaton este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermének előcsarnokában Fülöp Péter Fénycsipkék című fotókiállításának megnyitójára kerül sor. A kiállításra a Máté Angi Mamó című regénye nyomán készült Csipke előadás apropóján kerül sor, ugyanis az előadásban Fülöp Péter közel száz fotója látható; ezekből néhány megtekinthető a tárlat képei között is.

Fülöp Péter 1967-ben született Győrben, tizenéves kora óta foglalkozik fényképezéssel. Munkásságáról Keszei L. András költő így vélekedik: „Fülöp Péter fotográfiáinak erős sajátja a valóságot óvatos lesből, finoman letapogató megközelítés. A fények és az árnyak, az állandóság és az illanó idő, a meg nem szűnő absztrakció, az értelmezhető szimbólumokká összerendezett élet. Föld, ég, ember, Isten, a teremtett és teremtő pillanat megélt szakralitása. Mint aki pontosan tudja, hogy a születéssel beleszorulunk a világmindenség felfoghatatlanul tág koordinátái közé, de e végtelen érzés közepette kényszerűen meg kell élnünk emberlétünk korlátait. Ezért fontosak számára a jelek, hogy tudassa magával és másokkal, hogy merre jár, hogy a rögzített valóságszeletekkel meghatározza, rögzítse helyét ebben a nagy tágasságban.”

A kiállítás megnyitója után, este 8 órától a Mezei Kinga rendezte Csipke című előadás tekinthető meg a stúdióban, majd ezt követően Visky András beszélget a rendezővel és Goli Kornélia dramaturggal.

A Fénycsipkék című fényképkiállítás január 25. és március 31 között tekinthető meg a stúdióban játszott előadások előtt.2014. 01. 20.   
Elhunyt Sigmond István

Életének 78. évében szombaton Kolozsváron meghalt Sigmond István író, műfordító, a Helikon irodalmi folyóirat főmunkatársa.

Sigmond István 1936. július 31-én született Tordán. A kolozsvári Bolyai Egyetem jogi karán végzett 1959-ben. 1973 és 1990 között a Kolozs megyei kulturális bizottság színházi szakfelügyelője volt, közben 1980-tól 1983-ig a Kolozsvári Állami Magyar Opera művészeti igazgatói tisztségét töltötte be. 1990 óta a Helikon felelős titkára, majd főmunkatársa volt.

Sigmond István a Romániai Írók Szövetsége (1972), a Magyar Írószövetség (1990) és a Magyar Művészeti Akadémia (2005) tagja volt.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 1989-ben mutatta be Szerelemeső című színjátékát, amelyet a kritika kitüntetett figyelmmel övezett.

Színházunk társulata osztozik Sigmond Rita kollégánk édesapja elvesztése miatt érzett mély fájdalmában.


Az Estates Színház
2014. 01. 15.   
Tartuffe-öt rendez Tompa Gábor a Prágai Nemzeti Színházban

Molière Tartuffe című vígjátékát állítja színpadra Tompa Gábor a Prágai Nemzeti Színházban. Az előadás előkészítése már 2013 őszén megkezdődött, a próbák január 14-én kezdődtek el. Molière remekművét Vladimir Mikeš fordította cseh nyelvre, az előadás díszletét és jelmezeit Dobre-Kóthay Judit jegyzi, dramaturg Martin Urban, a címszerepben Karel Dobrý látható. További szerepekben is vezető cseh színészek szerepelnek, köztük David Prahař (Orgon), Kateřina Winterová (Elmira), Lucie Žačková (Dorine), Václav Postránecký (Lojális Úr), Jaromíra Mílová (Madame Pernelle). A bemutató előadásra február 27-én kerül sor a Prágai Nemzeti Színház egyik legrégebbi játszóhelyén, az Estates Színházban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Prágai Nemzeti Színház az Európai Színház Unió tagja, aminek köszönhetően az elmúlt években szoros együttműködés alakult ki a két intézmény között. 2012-ben
Tompa Gábor Eugène Ionesco Rinocéroszok című drámáját vitte színre a Prágai Nemzeti Színházban, Michal Dočekal a prágai színház dráma tagozatának művészeti vezetője 2013 októberében a Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regényéből készült színpadi adaptációt állította színpadra Kolozsváron. A két színház között előadáscserékre is sor került: a kolozsvári közönség a 2012-es INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztiválon a Prágai Nemzeti Színház Figaro házassága című előadását, 2013 tavaszán Samuel Beckett Godot-ra várva című drámájának prágai feldolgozását láthatta. A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2013 márciusában Georg Büchner Leonce és Léna című előadásával vendégszerepelt Prágában, a Régi Színház színpadán.

Bővebben

2014. 01. 09.   
Elhunyt Katona Károly színművész (1944–2014)

Életének hetvenedik évében elhunyt Katona Károly, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott művésze, aki 1976 és 2001 között volt a kolozsvári társulat tagja. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett 1973-ban, majd két évig a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház társulatában játszott. A kolozsvári társulat tagjaként főként vígjátéki szerepekben szerzett nevet magának, színpadi humora és énekesi adottságai sok örömet és önfeledt pillanatot szereztek nézőinknek.

A temetési szertartás pénteken, január 10-én déli 12.00 órakor kezdődik a Házsongárdi temető nagykápolnájában.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata búcsúzik egykori tagjától. Pihenése legyen csendes!2014. 01. 05.   
Eltávozott Senkálszky Endre
(1914–2014)

A sors eleve színi pályára szánta: abban a házban látta meg a napvilágot 1914. október 2-án, amelyben az első hivatásos erdélyi együttes indította 221 éves útjára az anyanyelvi színjátszást Kolozsváron, és megáldotta a drámai hős adottságaival, jellemábrázoló készséggel, zengő orgánummal, tragikai erővel. Pályája 1937-ben indult, történelmi viharok közepette: kisebbségi sorsban, önellátásra ítélve, majd államhatalmak változásának örömét és tragédiáját kellett megélnie. De jó iskola volt. Ártó Mihályként (Nyírő: Jézusfaragó ember), Török Ágostonként (Zilahy: Hazajáró lélek), Ádámként (Madách: Az ember tragédiája), Kreónként (Szophoklész: Antigoné) megtanulta a küldetés aranyszabályát: a színjátszás szellemi honvédelem. A nagy világégés után Bánk bán szerepében meditál sorskérdésekről, majd 1948-ban III. Richárdot formálja meg, pályája egyik legfontosabb állomásaként, szembeszállva a kor megkövetelte dogmatikus olvasatokkal. A szerep kulcsát Petőfi útmutatásaiból kiindulva lelte meg: „anakonda nézés, mely oda édesgeti a madarat a kígyó torkába”. A dogmatizmus korszakában szerepeinek lélektani hitelességű felépítésével sikerült elkerülnie a sematizmus csapdáit, s erre oktatta tanítványait is a Színművészeti Főiskolán. Az erdélyi színjátszás megkerülhetetlen személyiségeként 1964-ben, fél évtizedre, kinevezik a kolozsvári színház igazgatójának. A színház ebben az időszakban a modernizációs kísérletek színterévé vált (Brecht-, Dürrenmatt-, Miller-, Tenessee Williams bemutatók), a kolozsvári együttes sajátos arculatot munkált ki. Korszakában színháztörténeti jelentőségű Az ember tragédiájának új és eredeti olvasatban bemutatott rendezése. Személyes nagy sikere Maximus alakítása Teleki–Illyés Kegyencében, amely hatalom és erkölcs, az elszabadult hatalomvágy kérdéskörét taglalta a totalitarizmus időszakában. Párhuzamosan az erdélyi magyar színjátszás megújulásával, a látványszínház térhódításával, stílusteremtő rendezők, Harag György, Tompa Gábor kísérletező partnerévé válik, s antologikus értékű előadásokban nyújt maradandót (Farel–Sütő: Csillag a máglyán; Kosztiljov–Gorkij: Éjjeli menedékhely; Hamlet atyjának szelleme, Színészkirály – Shakespeare: Hamlet; Öregapó – Kao Hszing-Csien: Buszmegálló; Nagypapa – Ionesco: Jacques avagy a behódolás; Priamus – Shakespeare: Troilus és Cressida). Pályája jelképévé válhat Firsz alakítása életének 88. évében Csehov Cseresznyéskertjében Vlad Mugur rendezésében. A rendezői olvasat szerint a mű „végjáték”, az értékek pusztításáról szól a haszonelvűség jegyében. Alakítása tiltakozás volt, hogy ránk csak a villanyoltás várna. Lehet, hogy fatális tévedésben élünk, de mindig volt és lesz újrakezdés – üzente és üzeni Firsz.

Díjak, kitüntetések: az RNK érdemes művész kitüntetése, Kemény János díj (EMKE), Életműdíj - Kisvárda, Szentgyörgyi István díj, Bánffy Miklós vándordíj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat), a budapesti Játékszíni Társaság Életműdíja, UNITER-életműdíj, a Román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium Kulturális Érdemrendje, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díj, a Színházi Kritikusok Céhe életműdíja, a Magyar Művészeti Akadémia  Színházművészeti Tagozatának díja.

A 100. évében elhunyt Senkálszky Endre, Európa legidősebb aktív színésze, szeretett színháza gazdag adattárának gyűjtője, amely dokumentáció nélkül a Kolozsvári Állami Magyar Színház utóbbi 75 éves történetének megírása szinte lehetetlen lenne. Mindezt a szó és a lélek fáklyájaként nyújtja át nekünk, stafétaként, hogy méltóképpen és méltósággal adhassuk át az utánunk jövőknek.

Szomorú szívvel búcsúzik a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata.

Az elhunytat a Kolozsvári Állami Magyar Színház saját halottjának tekinti.

Drága halottunktól 2014. január 9-én, délelőtt fél 11-kor a Kolozsvári Állami Magyar Színház földszinti előcsarnokában búcsúzunk, utolsó útjára déli 12.00 órakor kísérjük a színházból a Házsongárdi temetőbe, ahol 13.00 órakor helyezik örök nyugalomra.

Kegyelettel adózunk emléke előtt.Fotó: Biró István
Őfelsége pincére voltam
Fotó: Biró István
Viktor, avagy a gyermekuralom
Fotó: Biró István
Nem élhetek muzsikaszó nélkül
2013. 12. 27.   
Év végi előadások

December utolsó napjaiban gazdag előadáskínálattal várja közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Színház. December 27-én, pénteken este 8 órától a színház nagytermében a Bohumil Hrabal nagysikerű regénye alapján készült Őfelsége pincére voltam című előadás látható Michal Dočekal rendezésében.

December 28-án, szombaton este 7 órától a nagyszínpadon felépített stúdiótérben a hetedik évada műsoron levő Andrei Şerban-rendezés, a Ványa bácsi látható új szereposztásban: Viola Gáborral a címszerepben, és Albert Csillával Szonya szerepében.

December 29-én, vasárnap este 8 órától nagyszínpadi stúdióelőadásként a Kolozsvári Állami Magyar Színház legutóbbi bemutatója, Roger Vitrac Viktor, avagy a gyermekuralom című szürrealista drámája látható Silviu Purcărete színrevitelében.

Szilveszter előestéjén, december 30-án este 7 órától Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékával búcsúztatatja az óévet a kolozsvári társulat. Az előadás rendezője Hatházi András.

A 2014-es évben először január 5-én, vasárnap este 7 órától várja közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A színház stúdiótermében Henrik Ibsen Hedda Gabler című darabja látható Andrei Şerban rendezésében.

Az előadásokra jegyet vásárolni a színház jegypénztárában lehet, naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 óra között, valamint interneten a
www.biletmaster.rooldalon.


2013. 12. 24.   
Áldott karácsonyt és boldog új évet!

Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk minden kedves nézőnknek! Szeretettel várjuk Önöket előadásainkra az ünnepek között és az új évben is.

2013. 12. 19.   
Weöres Sándor: A teljesség felé - Felolvasószínházi előadás a költő születésének 100. évfordulójára

A Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében december 22-én, vasárnap este 6 órától a színház társulata felolvasószínházi esttel emlékezik a száz éve született költőóriásra, Weöres Sándorra.

A felolvasószínházi előadást Tompa Gábor rendezte; előadják: Buzási András, Dimény Áron, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Imre Éva, Kántor Melinda, Laczkó Vass Róbert, Laczó Júlia, Sigmond Rita, Váta Loránd, Vindis Andrea színészek.

Az előadás létrehozásában közreműködött Kovács Kinga dramaturg, a tér kialakításában Carmencita Brojboiu segítette Tompa Gábort, a vetítés, hang- és fényterv Borsos Levente, Maier Sándor és Kerekes Zsolt munkája.

 „A háborút követően, 1944-45-ben Weöres a keresztény vallomások és a keleti meditáció útját választotta ahhoz, hogy kizárja öntudatából a »reális« világ kegyetlenségét, a fizikai halál annyira lehetséges és annyira közeli lehetőségét az adott körülmények között. Amikor az emberek a bombázások félelme elől hidak alá, pincékbe és óvóhelyekre menekültek, a költő olyan szinteket járt be, melyek a beteljesülés magassága felé vezettek: írt egy könyvet. Valójában nem is egy »igazi« könyvről van szó, hanem inkább egy élveboncolásról, egy monodráma élő közvetítéséről, melynek magányos szereplője a tudatalatti, aki önmagával harcol, hogy felszínre kerüljön, hogy materializálódjon, s így mindenki hasznára váljon.” – írja Molnár Judit Weöres mélyen lírai prózája kapcsán. 

A felovasószínházi előadás 2014. január 15-én este 8 órától ismét megtekinthető a színház stúdiótermében.

Jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 óra között, valamint a
www.biletmaster.rooldalon.


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 12. 19.   
Új szereposztásban kerül műsorra a Ványa bácsi

December 20-án, pénteken este 7 órától az idei évadban először kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében kialakított stúdiótérben a Csehov Ványa bácsi című előadásra, Andrei Șerban rendezésében.

A kolozsvári színház nagysikerű előadása, mely hetedik évada van műsoron, és amelynek századik előadására 2013. júniusában került sor, az idei évadtól kezdődően új szereposztásban látható: a címszerepet Viola Gábor, Szonya szerepét pedig Albert Csilla alakítja. Az előadás további szerepeiben Biró József, Györgyjakab Enikő, Kató Emőke, Csutak Réka, Bogdán Zsolt, Varga Csilla, Orbán Attila és Sinkó Ferenc látható.

Andrei Șerban rendező a felújított előadás kapcsán így vélekedik: „A színházi munka sosem zárul le. A tökéletesség egy veszélyes szó. Olyan, mint az élet, ami sosem »tökéletes«, állandóan változik. A színház csak a jelenben létezik, csak ebben a pillanatban van, most; nem alapozhatsz a tegnapi sikerekre. Hogyan maradj élő és igaz, hogyan »ragadd meg« a pillanatot? A rutin, a megszokás, a modorosság minden sarkon leselkedik ránk. Ha nem figyelsz tiszta fejjel és alaposan, ha nem teszel erőfeszítéseket, a művészet eredeti vibrálása veszélybe kerül. Meggyőződésem viszont, hogy ezeknek a nagyszerű színészeknek sikerülni fog, az odaadásuk és tehetségük révén, életben tartani nem csak a művészetüket, hanem a Ványa bácsi-család emberségbe vetett bizalmát is.”

A Ványa bácsi elnyerte a 2007-es év Legjobb előadása, Legjobb rendező (Andrei Șerban) és Legjobb férfi alakítás (Hatházi András) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját, valamint a 2007/2008-as évad Legjobb előadásának járó Színikritikusok díját.

Az előadás létrehozásában Andrei Șerban munkatársa volt Keresztes Attila rendezőasszisztens, Kelemen Kinga dramaturg, valamint Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező.

A Ványa bácsi decemberben 28-án, szombaton este 7 órától, majd januárban, 12-én és 13-án este 7 órától lesz újra műsoron.2013. 12. 16.   
Betegség miatt elmaradnak A földműves és a halál, illetve a Hedda Gabler című előadások

Sajnálattal értesítjük kedves közönségünket, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház december 19-én műsorra tűzött A földműves és a halál és a december 21-re meghirdetett Hedda Gabler című előadásai betegség miatt elmaradnak. A megvásárolt jegyek december 22-ig válthatóak vissza a színház jegypénztárában vagy válthatóak át a januárban és februárban sorra kerülő előadásokra.

Az interneten megvásárolt jegyek árát a
www.biletmaster.ro rendszere maximum öt munkanapon belül visszautalja.


2013. 12. 12.   
Vlad Mugur-díjasok II. – Andrei Şerban rendezővel Tompa Gábor beszélget

December 14-én, szombaton este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében Tompa Gábor átadja Andrei Şerban rendezőnek a Vlad Mugur-díjat. A díj átadását követően a világ szinte minden színpadán megfordult, legendás, világhírű rendezőt életpályájáról faggatjuk a közönség bevonásával.

Andrei Şerban három olyan nagysikerű előadást rendezett a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, melyek bemutatásuk óta a színház repertoárján vannak, és nagy elismeréssel fogadta őket a közönség és a szakma egyaránt. Şerban 2007-ben a Ványa bácsit, 2010-ben a Suttogások és sikolyok című előadást, majd 2012-ben a Hedda Gablert állította színpadra. A Ványa bácsi valamint a Suttogások és sikolyok elnyerte az év legjobb előadásának járó UNITER-díjat.

A színház Művészeti Tanácsa 2010-ben a Suttogások és sikolyok színreviteléért ítélte oda a Vlad Mugur-díjat Andrei Şerbannak. A díjjal azoknak a művészeknek a munkáját ismeri el a Kolozsvári Állami Magyar Színház, akik nem a tagjai társulatnak, de kiemelkedő művészi munkájukkal hozzájárultak a színház művészeti céljainak megvalósításához.

A korábbi évadok díjazottjait az évad Vlad Mugur-díjasok programjának keretében Helmuth Stürmer porcelánból készült, különösen értékes műtárgyával ajándékozzuk meg.

A rendezvényre a belépés díjtalan.


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 12. 05.   
Az idei évadban újra műsoron a Csipke című előadás

A Kolozsvári Állami Magyar Színház ebben az évadban új szereposztásban tűzi műsorra a Csipke című előadást, mely Máté Angi Mamó című regénye alapján készült, Mezei Kinga rendezésében. Góli Kornélia és Mezei Kinga színpadi adaptációja először vasárnap, december 8-án délután 4 órakor tekinthető meg a színház stúdiótermében. Ezt követően az előadás december 9-én és 23-án este 8 órától lesz műsoron.

Az idén, május 21-én bemutatott, megrázó történetet feldolgozó előadás dramaturgja Góli Kornélia, díszlettervezője Mezei Kinga, jelmeztervezője Gömöri Éva. Az előadás zenéjét Mezei Szilárd szerezte, a vetített fotográfiákat Fülöp Péter jegyzi. Mamó szerepét ebben az évadban Albert Csilla, Angiét pedig Györgyjakab Enikő alakítja. További szereplők: Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Váta Loránd, Bodolai Balázs, valamint Szallós-Kis Anna, Szabó Kati Kinga és Szabó József Attila zenészek.

„Az előadás egészét, és a színészek alakításait is meghatározza a képek egymásutánjából építkező hullámzás és lebegés, amelyhez jól illenek a térformáló elemként működő fehér függönyök, vásznak, a vásznakra vetített képek, vagy a mögöttük felsejlő árnyak. Emlékezés, valóság és álom határmezsgyéjén járunk az előadás teljes időtartama alatt. A több mint másfél óra azonban észrevétlenül telik el, csak utólag ébredünk rá: minden váltás és apró rezdülés jelentőséggel bír.” – írja az előadásról Karácsonyi Zsolt a Helikonban.

Jegyek kaphatóak a színház pénztárában naponta 10–13 és 16.30–18.30 óra között (tel: 0264-593468), online is lehet jegyet vásárolni a
www.biletmaster.rooldalon.


2013. 12. 04.   
Betegség miatt elmarad a ma esti Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás

Sajnálattal értesítjük közönségünket, hogy a ma esti Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás betegség miatt elmarad.  A megvásárolt jegyek  2014. január 10-ig visszaválthatóak vagy átválthatóak a színház jegypénztárában a  decemberben és januárban sorra kerülő előadásokra.

Az online megvásárolt jegyek ellenértékét a
www.biletmester.ro rendszere maximum öt munkanapon belül visszautalja.


Foto: Biró István
Foto: Biró István
Foto: Biró István
2013. 12. 04.   
Újra műsoron az Óz, a nagy varázsló

Decemberben két alkalommal is látható lesz az elsősorban gyerekeknek szóló, de az egész családnak tartalmas kikapcsolódást kínáló Óz, a nagy varázsló varázsló című musical a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Puskás Zoltán által rendezett előadás december 7-én, szombaton és 22-én, vasárnap délelőtt 11 órától látható a színház nagyszínpadán.

Az
Óz, a nagy varázsló közismert és népszerű története a barátságról, bátorságról, szerelemről, és nem utolsó sorban az útkeresésről beszél. A humorral, látvánnyal, sok-sok énekkel, tánccal fűszerezett előadásról Ferencz Zsolt így ír: „Rohanó világunkban patetikusan hangozhat, az ámító Ózzal (Laczkó Vass Róbert) együtt legyinthetnénk rá, mégis egy nagyon fontos igazságot tudatosít: kezelhetõk az emberi gyöngeségek, s ha eléggé nyitottak vagyunk, hogy egymás hibáiból tanuljunk, jobbak is lehetünk. A finom kis utalások, amelyek a szereplők öltözetén túl a párbeszédekben, a mozdulatokban, a pillantásokban tetten érhetõk, kiegészítik, fokozzák a látottak hitelességét. Rajtunk múlik, miként reflektálunk ezekre, és a tanultakat hogyan kamatoztatjuk a színházból kilépve.”

Az előadásban
Albert Csilla, Köllő Csongor, Váta Loránd, Farkas Loránd, Viola Gábor, Balla Szabolcs, Fogarasi Alpár, Laczkó Vass Róbert, Vindis Andrea, Csutak Réka, Buzási András, Sinkó Ferencés Kató Emőke színészek, valamint Bíró Júlia, Molnár Enikő, Incze Aliz, Pákai Zsuzsanna, Pál Attila, Nánási Brigitta, Puzsa Patrícia, Nagy-Pál Réka, Zongor Réka egyetemi hallgatók lépnek fel.

Frank L. Baum történetét Zalán Tibor alkalmazta színpadra, zenéjét Andres Mariano Ortega és Erős Ervin szerezte, az előadás létrehozásában Gyenes Ildikó koreográfus, Incze G. Katalin zenei vezető, Ledenyák Andrea jelmeztervező és Tenkei Tibor szcenikus működött közre.2013. 12. 02.   
Mindenke és a varázsdoboz – Mikulás-napi előadás

Mikulás-nap alkalmából Györgyjakab Enikő egyéni előadását, a Mindenke és a varázsdobozt tűzi műsorra két alkalommal a Kolozsvári Állami Magyar Színház. December 5-én, csütörtökön 10 és 12 órától a színház stúdiótermében látható az előadás.

A Mindenke és a varázsdoboz című előadás családi utazásra invitál kicsiket és nagyokat, kortól függetlenül ragadja meg a képzeletet a mozgás, báb és zene által nyújtott lehetőségekkel.

Mindenke, az előadás hőse türelmetlen és kíváncsi. Kitekint a dobozból, meglátja a kinti csodákat, a kedves arcokat, akik kíváncsian nézik őt, és már nincs tovább maradása a sötétben. Ahogy kimerészkedik, illatos, zöld rét tárul eléje, bőröndje életre kel, és ráveszi, hogy induljon el a rejtelmek útján. Fedezze fel magának a világot. A varázskockába bújva ici-pici Mindenkévé változik, útitársául ici-pici Dinó szegődik, és ketten repülnek az élmények felé. „Megyünk nappal és éjszaka, éjszaka és nappal, megmártózunk a tengerben, sétálunk virágos réten, korcsolyázunk a télben, kötéltáncot járunk, álmodunk. Álmodjuk a tengert, álmodjuk a virágos rétet, a nappalt, az éjszakát, álmodjuk magunkat, álmodjuk a kicsiket és a nagyokat.”

Az előadás létrehozásában közreműködött Palocsay Kisó Kata, Forró Ágnes, Raul Ciocan, Györgyjakab Enikő, a zenét Magyaróvári Viktor (Kayamar) jegyzi, a fény- és hangeffektusokért Almási Attila felel.

Az esemény létrejöttét a Communitas Alapítvány támogatta.Fotó: Biró István
Silviu Purcărete
Fotó: Biró István
Vasile Şirli
2013. 11. 28.   
Silviu Purcărete és Vasile Şirli átveszi a Vlad Mugur-díjat

A Viktor, avagy a gyermekuralom bemutatójának előestéjén, november 28-án, csütörtökön este 8 órától a Stúdióteremben egy beszélgetéssel egybekötött ünnepi eseményen Silviu Purcărete rendező és Vasile Șirli zeneszerző átveszi a Vlad Mugur-díjat.

A díjjal azon művészek munkáját ismeri el a Kolozsvári Állami Magyar Színház, akik nem tagjai a színház társulatának, de kiemelkedő művészi munkájukkal hozzájárultak a színház művészeti céljainak megvalósításához.

A színház Művészeti Tanácsa 2008-ban a Gianni Schicchi rendezéséért Silviu Purcăretenek ítélte meg a díjat, 2009-ben pedig Vasile Șirli zeneszerzőt tüntette ki a III. Richárd című előadás zenei világának megteremtéséért. Az est házigazdája Visky András, az eseményre a belépés ingyenes.

A korábbi évadok díjazottjait az évad Vlad Mugur-díjasok programjának keretében Helmuth Stürmer porcelánból készült, különösen értékes műtárgyával ajándékozzuk meg. A következő beszélgetésre december 14-én kerül sor, melynek alkalmával Tompa Gábor Andrei Șerban rendezőnek adja át a díjat.Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Próbafotók
2013. 11. 28.   
Viktor, avagy a gyermekuralom - bemutató előadás Silviu Purcărete rendezésében

November 29-én, pénteken este 8 óról újabb bemutatóra kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom című szürrealista drámáját Silviu Purcărete állította színpadra, akinek ez a harmadik találkozása a kolozsvári színház társulatával.

Vitrac darabjának ősbemutatója 1928. december 24-én a Comédie des Champs-Elysées-ben. „A dráma francia bulvárdarabok kánonja szerint íródott, ennek ellenére egy nagyon bonyolult szöveg” – mondja a rendező. Silviu Purcărete szerint „a Viktor, avagy a gyermekuralom legendás szöveg, a francia irodalom monumentális alkotása. Nagyon bonyolult darab, és talán soha nem értették meg és nem is fogják megérteni. A szöveg folyamatosan provokál, és lehetetlen megfejteni. A drámát nem is lehet szöveghűen lefordítani. Adaptálni kell, mert tele van szójátékokkal, olyan dolgokkal, amelyek a francia nyelv szellemiségéhez kötődnek, illetve erősen a francia kultúrába és történelembe ágyazottak. Úgy tűnik – bár nem értem a nyelvet, de segítettek a kollégák magyarázatai – hogy a magyar nyelvű adaptáció igencsak jól sikerült, és mi megpróbáltunk elmélyülni és lubickolni kollégáimmal és barátaimmal ebben a szövegben.”

Az előadás létrehozásában közreműködtek Silviu Purcărete állandó munkatársai, Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező és Vasile Șirli zeneszerző, valamint Incze G. Katalin zenei munkatársként, Albu István a rendező munkatársaként, Petre-Tiberius Trifan és Vladimir Iuganu a díszlettervező asszisztenseként vett részt a produkció megvalósításában.

A címszerepben Dimény Áront láthatjuk, a többi szereplőt Bogdán Zsolt, Kató Emőke, Varga Csilla, Albert Csilla, Szűcs Ervin, Vindis Andrea, Biró József, Kézdi Imola és Molnár Levente színészek testesítik meg.

A nagyszínpadon játszott stúdióelőadás a bemutatót követően december 4-én, szerdán este 8 órától lesz ismét műsoron.


Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 11. 26.   
Csíkszeredában vendégszerepel a Leonce és Léna

December 2-án, hétfőn este 7 órától a Csíki Játékszín nagytermében vendégszerepel Georg Büchner Leonce és Léna című előadásával a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata.

Tompa Gábor rendezését három évvel ezelőtt pontosan ezen a napon mutatta be a kolozsvári színház, a Leonce és Léna azóta ötvennégyszer került műsorra.

Az előadással a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2011-ben a szarajevói Mess Színházi Fesztiválon vett rész, szintén abban az évben a Pécsi Országos Színházi Találkozóra is beválogatták az előadást. 2012-ben a kolumbiai Bogotában szervezett XIII. Latin-Amerikai Színházi Fesztivál meghívásának tett eleget, majd 2013-ban a giesseni Büchner International Színházi Fesztiválon és a Prágai Nemzeti Színházban is látható volt a Leonce és Léna.

Az előadásban a Valerio szerepét alakító Viola Gábort 2011-ben legjobb férfi mellékszereplőnek járó UNITER-díjjal jutalmazta a Román Színházi Szövetség, a Leonce és Lénát a 2010-es év legjobb előadásának díjára, Carmencita Brojboiut az előadás látványvilágának megteremetőjét a legjobb díszlettervezőnek jelölte az UNITER-zsűri.

A vendégjáték Csíkszerda Megyei Jogú Város támogatásával jön létre. Az előadásra jegyek a Csíki Játékszín jegypénztárában már vásárolhatók munkanapokon 10.00-13.00 és 17.00-19.00 óra között, illetve foglalásra is lehetőség van a +40-266-314472 telefonszámon.


Bővebben

2013. 11. 21.   
Egyet fizet, kettőt kap jegyakció a Transylvanian Concert-re!

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy azoknak, akik november 22. és 27. között vásárolnak jegyet a december 1-jei Lucian Ban & Mat Maneri dzsesszkoncertjére, minden megvásárolt jegy mellé még egy jegyet adunk ajándékba. Az akció csak a pénztárban vásárolt jegyek esetében érvényes.


2013. 11. 21.   
Én vagyok a Te - Esterházy Péter lesz színházunk vendége

November 26-án, kedden este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében Esterházy Péter: Én vagyok a Te című darabjának felolvasószínházi bemutatójára kerül sor.

A felolvasószínházi előadást Visky András rendezte Csutak Réka, Orbán Attila, Györgyjakab Enikő, Buzási András, Kántor Melinda, Imre Éva, Sigmond Rita, Marosán Csaba és Vatány Zsolt színművészek közreműködésével.

Esterházy Péter darabját a budapesti Nemzeti Színház Tízparancsolat-pályázatára írta. Visky András a felolvasószínházi színrevitel kapcsán így vélekedik Esterházy drámájáról: „Lehetséges-e Az ember tragédiáját revüként eljátszani? – mintha leginkább ez a kérdés izgatta volna Esterházy Pétert, amikor az Én vagyok a Te című darabját megírta. A darab a nyelv  lehetőségeit vizsgálja, azt tudniillik, hogy vajon miként mutatkozhat meg emberi mivoltunk leglényege, az ami közös mindannyiunkban, és ami mélységesen összefügg a testünkről való tudással. Hogyan tudnánk különbséget tenni a nyílt és őszinte beszéd meg a vulgáris és útszéli között? Vajon miként beszélhetnénk a saját történelmünkről úgy, hogy magunkat ne folyton áldozatnak, egy ellenünk szőtt összeesküvés mindenkori veszteseinek tekintsük? Esterházy Péter éles humorú darabján nem lehet nem nevetni és nem lehet nevetni, mindegyre önmagunkra kell gondolnunk, önmagunkon kell elgondolkoznunk, mialatt ezt a frenetikus nyelv-koncertet hallgatjuk.  Esterházy partitúrája egyedi színházi kísérlet: egészen másként kell a szöveghez viszonyulnunk, mint ahogyan a történő színházban megszoktuk. Mi magunk az oratóriumhoz közelítettük, megérintve csak a zeneiként felfogott szövegben rejlő végtelen lehetőségeket.”

A felolvasást követően Esterházy Péterrel Visky András beszélget írásról, színházról, otthonról és történelemről, különös tekintettel legfrissebb Egyszerű történet vessző száz oldal (a kardozós változat) című regényéről, amelyet az Ünnepi Könyvhéten mutatták be.

Az est létrejöttét a Szépírók Társasága támogatta.


2013. 11. 20.   
Ma Famille – francia vendégelőadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

November 25-én, hétfőn este 7 órától a franciaországi (Rennes) Compagnie KF Association Carlos Liscano: Ma Famille (Az én családom) című előadását mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében.

A színdarab cselekménye Uruguayban játszódik, ahol a gyermekeket úgy árulják, mint a meleg kenyeret: azért, hogy az emberek túlélhessenek. Ezt azonban erkölcsileg senki nem ítéli el; a gyermekek, akárcsak a szüleik, ezt az állapotot természetesnek élik meg. Eladnak egy-egy gyermeket, ha a pénz nem elég a hónap végéig vagy ha egy új hűtőszekrényre van szükség. A szülők néha visszavásárolják gyermekeiket, ha például egy családi ünnepség van. A narrátor saját gyermekkorát meséli el, amikor a szülei azért nem bocsátották áruba, mert csúnya volt, majd felnőttként magától értetődően úgy döntött, hogy ő adja el az apját. Úgy nézzük végig ezt a burleszkkel és gyöngédséggel átitatott történetet, hogy alig vesszük észre az átmenetet elbeszélés és színház között.

A Ma Famille előadást Camille Kerdellant és Rozenn Fournier rendezte, ők a produkció előadói is. Az előadás a gyermekek jogának világnapja alkalmából kerül bemutatásra a Kolozsvári Francia Intézet és a Kolozsvári Állami Magyar Színház együttműködésében.

A francia nyelvű előadás magyar és román nyelven feliratozott.


Bővebben

2013. 11. 19.   
Rendkívüli lemezbemutató dzsessz-koncert a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A neves ECM kiadónál megjelent, az egész világon nagy sikert aratott Lucian Ban & Mat Maneri Transylvanian Concert című lemezét rendkívüli lemezbemutató koncert keretében mutatják be december 1-jén este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán.

A különböző zenei formációkban fellépő és különböző stílusokat játszó kolozsvári származású, New-Yorban élő Lucian Ban és az amerikai, Grammy-díjra jelölt hegedűművész, Mat Maneri ezúttal a kamarazenei formát választották új lemezük létrehozásához. A zongora és hegedű közötti párbeszéd Ban és Maneri lemezén sajátosan egyéni hangzásban szólal meg. A dzsessz, a blues, a kortárs klasszikus és a vallásos, nem utolsó sorban a román népzenéből ihletett album zenéje az 1999 óta szinte folyamatosan együtt dolgozó Ban és Maneri előadásában különleges élményt ígér, zenei párbeszédük már-már telepatikus egymásra hangolódásról tesz tanúbizonyságot. „Frissen megjelent, Transylvanian Concert című albumuk megrázó erejű – hosszas álmodozások, lüktető pörgés, jól kirajzolt önvizsgálat, cigányos öröm. Talán érzékelésen túli.” – írja Lucian Ban és Mat Maneri lemezéről a New York-i Village Voice, de a The Guardian, a londoni és egyesült államokbeli szaksajtó is elismeréssel cikkez a tíz dalt bemutató lemez kapcsán.

A lemezbemutató koncert előzenekaraként a Romanian Jazz Collective lép fel.

A koncertet követően az emeleti előcsarnokban Virgil Mihaiu dzsesszológus vezetésével közönségtalálkozóra és lemezdedikálásra kerül sor; az est során a Jazz Compass folyóirat legújabb, Kőrössy Jancsi dzsessz-zongoristának szentelt száma is bemutatására kerül.

Jegyek már válthatók a színház jegypénztárában naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 között, valamint online a
www.biletmaster.ro oldalon.


Bővebben

Fotó: Both András
Fotó: Both András
Fotó: Both András
Fotó: Both András
Fotók: Both András
2013. 11. 15.   
Bemutatták Tompa Gábor Danton-rendezését Szöulban

November 3-án került sor Tompa Gábor szöuli Danton halála című rendezésének bemutatójára a Seoul Arts Center Towol Színházában.

Georg Büchner drámája Visky András átdolgozásában került bemutatásra, az előadás díszletét Both András tervezte, a jelmezeket Sohhee Han jegyzi. A bemutató előadás teltházzal ment ezer néző előtt, ugyanakkor a november 21-ig tizenhét alkalommal műsorra kerülő összes előadásra elfogytak már a jegyek.

Tompa Gábor az előadásról elmondta, számára nem a szövegből kiolvasható történelmi pillanatkép megragadása volt fontos, hanem Büchner gondolatiságának a megfejtése. Az előadás környezetét a jelenbe helyezte, kerülve a történelmi hűség megteremtését: „Megőriztük a szereplők nevét, de azt az egyetemes üzenetet szeretném közvetíteni a nézők felé, ami ebből a darabból kiolvasható. Így, ahelyett, hogy kizárólag csak a történelmi eseményekről beszélnénk, sokkal inkább a szereplők közti viszonyokat és konfliktusokat helyeztük előtérbe.”

Az előadásban szerepel Lee Jaram a Dél-Koreában nagy népszerűségnek örvendő panszori-énekes, aki számára az eredeti szövegben nem létező szerepet írt Visky András. Lee Jaram az "Utcai komédiás" és a mindenkori tanú szerepét alakítja, aki a történelem "elszenvedőinek", a marginalizáltak, kitaszítottak életét játssza el, csaknem húsz különböző szerepben. A panszori-énekest a 2012-es INTERFERENCIÁK Fesztiválon láthatta a kolozsvári közönség, amikor a Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámája nyomán készült Ukcsuk-Ga előadását mutatta be.

Az előadás főbb szerepeiben neves dél-koreai színszek láthatók: Dantont Park Ji-Il, Robespierre-t Yoon Sang-Wha, Saint-Just-öt Lee Jae-Jun, Julie-t Moon Hyung-Joo alakítja.

Az előadás első felvonásáról készült képek ITT, a második felvonásáról készült képek EZEN a linken láthatóak.2013. 11. 14.   
Bodolai Balázs az Europolis Fesztiválon

November 12-16. között a Teatro di Roma szervezésében, az Európai Színházi Unióval együttműködésben zajlik az olasz fővárosban a nemzetközi Europolis Fesztivál.

A fesztivál az Il Ratto d’Europa [Európa elrablása] elnevezésű egy éves projekt nyitómozzanata is egyben. Az Il Ratto d’Europa projekt célja az, hogy Európával és az európai identitással foglalkozva a színházat egy olyan térként határozza meg, ahol a közösség reflektálni tud önmagára, és segít meghatározni identitását.

A fesztiválon, november 15-én, szombaton az ISO - International Super Objective Theatre tagjai – köztük
Bodolai Balázzsal, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészével – bemutatják azt a 24/30 June című előadást, mely idén júliusban jött létre egy nyári workshopon a ludwigsburgi Baden-Württemberg Előadóművészeti Akadémián. Az előadás az európai fiatalság egyszerre összetett és töredezett impresszionisztikus portréját rajzolja meg.

A fesztiválon részt vevő fiatal színészek Európáról szóló monológokat is előadnak anyanyelvükön és angolul.
Bodolai Balázs november 12-én Sehnsucht című monlógját adta elő.2013. 11. 08.   
Könyvbemutató és felolvasószínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

November 11-én, hétfőn este 6 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendége lesz György Péter esztéta, médiakritikus, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára. A színház emeleti előcsarnokában sorra kerülő rendezvényen György Péter legújabb, a Magvető Kiadónál megjelent Állatkert Kolozsváron – Képzelt Erdély című kötetét Visky András mutatja be, és beszélget a szerzővel kisebbség és többség viszonyáról, valamint arról a lehetséges Erdély-képről, amelyet nem a különböző nosztalgiáktól áthatott képzelet, hanem a valóság kínál.

György Péter könyvében a történelmi traumák feldolgozásának lehetőségéről és az emlékezetpolitikák mibenlétéről ír. Félezer oldalas esszékötete közelről érinti mind az erdélyi, tágabb értelemben a határon túli, mind pedig a magyarországi olvasót.

A könyv megírása folyamán György Péter Szabédi Lászlót „fedezi fel”, nem csak önmagának. Ennek apropóján, a beszélgetést követően a színház stúdiótermében este 7 órától Szabédi László Férj Karrier című darabjának felolvasószínházi ősbemutatójára kerül sor. A darab nemrég került elő a Kolozsvári Állami Magyar Színház archívumából, a Látó Szépirodalmi Folyóirat 2013. augusztus-szeptemberi számában jelent meg.

A felolvasószínházi előadást Hatházi András rendezte, fellép Sigmond Rita, Kántor Melinda, Sinkó Ferenc, Vatány Zsolt, Csutak Réka, Váta Loránd, Buzási András, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Orbán Attila, Laczó Júlia, Imre Éva és Viola Gábor.

A felolvasószínházi est létrejöttét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület támogatta.

A könyvbemutatóra a belépés ingyenes, a felolvasószínházi előadásra 5 lejes árú jegyek válthatók a színház jegypénztárában és a
www.biletmaster.ro oldalon.


2013. 10. 31.   
Social Error – Az utolsó ember Kolozsváron

November 3-án, vasárnap és november 4-én, hétfőn este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében a Szputnyik Hajózási Társaság és a Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukciójában létrehozott Social Error című előadásra kerül sor.

A Social Error című előadást Bodó Viktor rendezte az Európai Színházi Unió felkérésére, melynek társult tagja a Szputnyik Hajózási Társaság is.

A nemzetközi projektben a Szputnyik Hajózási Társaság mellett hat színház vesz részt öt európai országból: Schauspielhaus Graz (Ausztria), Staatstheater Mainz (Németország), Centraltheater Leipzig (Németország), Nemzeti Színház, Budapest (Magyarország), Kolozsvári Állami Magyar Színház (Románia) és Fondazione Teatro Due (Olaszország). Az előadás próbafolyamata Budapesten zajlott, a bemutatóra 2013. január 19-én került sor a grazi Schauspielhausban.

Az előadás formailag egy „társadalmi túlélő-show” amely egyszerre használja fel egy valóságshow, társasjáték, egy szociálpszichológiai kísérlet elemeit. Forgatókönyve tulajdonképpen akciósorrendeket és játékszabályokat tartalmaz, az előadás ötven százaléka improvizáció kötött játékszabályokkal és meghatározott idővel, a másik ötven százaléka pontosan rögzített, bepróbált kész jelenet. Mindegyik olyan egyszerű játékszabályok alapján játszott játék, adott esetben színészgyakorlat, amely színházi gesztusnyelven rímel egy-egy társadalmi formára, problémára, jelenségre. Vagy nem. Azt a néző dönti el, hogy mit lát bele.

Minden partnerszínházban három-négy napot próbálnak, ezalatt adaptálják az előadás bizonyos pontjait a helyi viszonyokra és a játékba beszálló helyi színészekre. Minden helyszín új bemutató, minden helyszín kicsit új előadást ígér.

A Kolozsváron tartott két előadásban a Szputnyik Hajózási Társaság csapatában Kurta Niké, Király Dániel, Kárpáti Pál, Szabó Zoltán, Pető Kata, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Hajduk Károly látható.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatából Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Farkas Loránd, Imre Éva, Sigmond Rita és Viola Gábor vesz részt az előadásban.

A Social Error című előadás létrehozásában Bodó Viktor rendező Róbert Júlia, Turai Tamás és Veress Anna dramaturgokkal, Balázs Juli díszlet- és jelmeztervezővel, Bányai Tamás fénytervezővel, Keresztes Gábor hangtechnikus-zeneszerzővel, Juhász András és Karcis Gábor média-designerekkel, Bálint Dániel operatőrrel, Nagy Gergő grafikus-tervezővel, Pass Andrea rendezőasszisztenssel, Szabados Luca jelmezasszisztenssel, Rick Zsófi sajtóssal, Balogh Zsolt technikai egyeztetővel, Tóth Péter ügyvezetővel, valamint Ságodi Ildikó produkciós vezetővel működött együtt.


Bővebben

Fotó: Vajna Noémi
Fotó: Vajna Noémi
Fotók: Vajna Noémi
2013. 10. 31.   
Sikert aratott a Kolozsvári Állami Magyar Színház az Országos Színházi Fesztiválon

A 23. Országos Színházi Fesztiválon játszotta  két alkalommal a Kolozsvári Állami Magyar Színház  a Caragiale nyomán szabadesésben: Leonida Gem Session című előadását, Tompa Gábor rendezésében.

A bukaresti Bulandra Színház Toma Caragiu kétszázötvenhét férőhelyes terme mindkét alkalommal zsúfolásig megtelt az október 29-én megtartott előadásokon. Tompa Gábor rendezését és a színészek játékát hosszas tapssal jutalmazta a közönség.

A második előadást követően a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeiből álló Loose Neckties Society zenekar tartott nagysikerű koncertet a fesztiválközönségnek az UNITER székhelyén működő Le Thetre étteremben.2013. 10. 30.   
Harminc éves a Théâtres de l'Europe

Az Európai Színházi Unió jogelődjének tekinthető Théâtres de l'Europe fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából, az UTE a Piccolo Teatro – Teatro d’Europával együttműködésben október 26-án ünnepi eseményt szervezett Milánóban, majd október 27-én az Unió közgyűlést tartott.

Az eseményen részt vettek a tagszínházak képviselői és az Európai Színházi Unió egyéni tagjai. Az ünnepi rendezvényre a Piccolo Teatro Giorgo Strehlerről elnevezett játszóhelyén került sor.  Ünnepi beszédet mondott Sergio Escobar a színház jelenlegi igazgatója, George Banu, Jack Lang az egykori francia kulturális miniszter, az UTE egyik társalapítójának üzenetét közvetítette, Ilan Ronen az Unió elnöke, az izraeli Habima Nemzeti Színház igazgatója a szervezet megvalósításairól és további céljairól beszélt.

A közgyűlés munkálatait Ilan Ronen vezette, akit kétéves mandátummal újraválasztottak az Európai Színházi Unió elnökének, ugyanakkor a tagszínházak képviselői megszavazták a vezetőtanács tagjait is. A közgyűlés jóváhagyta továbbá két színház felvételét az Unióba; immár a Comédie Reims és a Luxemburgi Nemzeti Színház is az UTE teljes jogú tagja.

A Théâtres de l'Europe  színházi szervezet 1983-ban jött létre egy franciaországi, egy olaszországi és egy spanyolországi színház együttműködésének köszönhetően. A három színház harminc évvel ezelőtti együttműködése indította el azt a folyamatot, amely arra ösztönözte Giorgio Strehlert, a Piccolo Teatro egykori neves rendezőjét és igazgatóját, valamint Jack Lang akkori francia kulturális minisztert, hogy 1990-ben létrehozzák az Európai Színházi Uniót, melynek a Kolozsvári Állami Magyar Színház is tagja, 2008 áprilisa óta.2013. 10. 28.   
A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Országos Színházi Fesztiválon

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Tompa Gábor által rendezett Leonida Gem Session, Caragiale nyomán szabadesésben című előadással vesz részt az Országos Színházi Fesztiválon.

A Leonida Gem Sessiont a fesztivál Caragiale, inevitabilul (Caragiale, a megkerülhetetlen) szekciójában kétszer játssza a kolozsvári társulat, október 29-én, kedden 17.00 és 21.00 órától, a Bulandra Színház Toma Caragiu termében.

Az előadásban Hatházi András, Bogdán Zsolt, Bács Miklós, Viola Gábor, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Laczkó Vass Róbert és Panek Kati látható. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturg Visky András, a zenét Vasile Șirli szerezte, míg a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi.

Az előadásokat követően, kedden 22.30-tól a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeiből álló Loose Neckties Society zenekar ingyenes koncertet tart a Le Theatre étteremben. Az eseményre a FNT Éjszakák keretében kerül sor.

A 23. Országos Színházi Fesztiválra október 25. és november 3. között kerül sor Bukarestben. A fesztivál főszervezője a Román Színházi Szövetség (UNITER), a fesztiválon bemutatott előadásokat Alice Georgescu, a fesztivál művészeti igazgatója válogatta. A közönség huszonkét előadást láthat, melyek a 2012-2013-as évadban kerültek bemutatásra az ország különböző színházaiban.


Bővebben

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 10. 24.   
Bolero – ősbemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Október 26-án, szombat este 8 órától a színház stúdiótermében az idei évad harmadik premierjeként ősbemutatóra kerül sor. A kolozsvári Demény Péter Bolero című drámáját Albu István állította színpadra.

A Bolero egy családi tragédia következményeit vizsgálja, rendkívül friss dramaturgiai megoldásokkal él. Egy asszony nem tud megszabadulni évek óta öngyilkossá lett férje emlékétől, gyermekei pedig nem tudnak kilépni ebből az áldatlan helyzetből: menekülnének ugyan, de a lelkifurdalás otthon tartja őket. A belső feszültség aztán természetesen kicsap, kínos helyzetekbe torkollik, de vajon hány kínos helyzetre van szükségünk ahhoz, hogy szembenézzünk önmagunkkal, hogy megváltoztassuk életünket?

Demény Péter a bemutató kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Bolero története azért játszódik valamikor 2000 után, mert szereplői ekkorra nőnek fel, ugyanakkor a szülőkről való leszakadás problémája napjainkban hangsúlyosabbá vált, de az is lehet, hogy a szülők engedik el a gyermeküket nehezebben, mint ’89 előtt.

Albu István, az előadás rendezője számára új élmény volt olyan szerzővel dolgozni, aki jelen van a próbafolyamaton. Demény Péter nagyon nyitott volt a próbákon, bármilyen javaslatot meghallgatott, átgondolt, soha nem utasított el semmit. Nagyszerű élmény volt együtt dolgozni az előadásban játszó Panek Katival, Kézdi Imolával, Farkas Loránddal és Keresztes Sándorral – mondta a rendező.

Az előadás létrehozásában közreműködött Tenkei Tibor díszlettervező, Bocskai Gyopár jelmeztervező, valamint Kerekes Zsolt hang- és videotervező.

A szombati bemutatót követően az előadás október 27-én, vasárnap este 8 órától látható ismét.


Bővebben

Fotó: Biró István
2013. 10. 18.   
Ebben az évadban újra műsoron a Nem élhetek muzsikaszó nélkül

A Kolozsvári Állami Magyar Színház ebben az évadban is műsorra tűzte a Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című nagytermi előadást.

Először hétfőn, október 21-én du. 6 órától, majd pénteken, október 25-én este 7 órától tekinthetik meg az élőzene-kísérettel előadott vígjátékot.

A Móricz szövegéhez hű előadásban a főszerepeket Farkas Loránd és Imre Éva játssza, Borcsa szerepét ebben az évadban Bíró Krisztina alakítja.

A májusban bemutatott produkcióról az Erdélyi Naplóban Nánó Csaba a következőket írja: „Hatházi András eltekintett a formabontástól, és úgy állította színpadra Móricz művét, ahogyan azt az író majd’ egy évszázada megálmodhatta. A szó legnemesebb értelmében vett hagyományos színházat láthattunk.”

Hatházi András rendezésének létrehozása különleges évfordulóhoz kapcsolódik: Móricz Zsigmond száz évvel ezelőtt látogatott Sztánára, a hagyományos farsangi bálra, ahonnan a Nem élhetek muzsikaszó nélkül ötletét merítette. A cselekmény ideje így a 19. század végéről a 20. század elejére került, pontosabban 1914-re: a rendező szerint ez volt a „jó világ” utolsó éve.


Fotó: Biró István
2013. 10. 17.   
A Leonida Gem Session a Nottara Színházban

Október 19-én, szombaton este 7 órától Tompa Gábor Leonida Gem Session rendezése a bukaresti Nottara Színház által első alkalmommal megrendezett Fest(in) pe Bulevard nemzetközi színházi fesztiválon vesz részt.

Az október 12-19. között zajló Fest(in) pe Bulevard az első olyan színházi fesztivál, amely a válsággal foglalkozik. A fesztiválon bemutatott előadások két egységre oszlanak: a Bulevardul Comediei (A Komédia Körútja) és a Criză teribilă, monşer! (Rettenetes válság, mon cher!) szekciókban láthatók. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása a Bulevardul Comediei (A Komédia Körútja) szekció keretében látható, a Nottara Színház Horia Lovinescu termében.

Az előadásban Hatházi András, Bogdán Zsolt, Bács Miklós, Viola Gábor, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Laczkó Vass Róbert és Panek Kati lép fel. Az elődás díszlet- és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturg Visky András, a zenét Vasile Șirli szerezte, míg a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi.

A közelmúltban Tompa Gábor az előadás színreviteléért a legjobb rendezőnek járó díjban részesült a  Nagyváradon megrendezett 19. Rövid Dráma Fesztiválon.2013. 10. 13.   
Vörös István estje

A Kolozsvári Állami Magyar Színház folytatja a Költői estek sorozatát az idei évadban is, amikor a közönség a kortárs irodalom egy-egy meghatározó személyiségével találkozhat.

A Bohumil Hrabal:
Őfelsége pincére voltam című előadásunk bemutatója apropóján a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendége lesz Vörös István, aki David Jarab színpadi adaptációját fordította magyar nyelvre.

Az
Őfelsége pincére voltam premierjének másnapján, október 17-én, csütörtökön este 8 órától a stúdióteremben a József Attila-díjas költő, prózaíró, kritikus, irodalomtörténész, esszéista, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nyugati Szláv Nyelvek Tanszékét vezető Vörös István Karácsonyi Zsolttal beszélget költészetről, irodalomról.

Vörös István költői estje a Szépírók Társasága támogatásával jön létre, az eseményre a belépés ingyenes.

Bővebben

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 10. 11.   
Őfelsége pincére voltam – az évad első nagyszínpadi bemutatója

Október 16-án, szerda este 8 órától kerül sor az idei évad első nagyszínpadi bemutató előadására.

Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam című népszerű regényét David Jarab alakalmazta színpadra, az előadást  Michal Dočekal, a Prágai Nemzeti Színház dráma tagozatának vezetője viszi színre.

David Jarab színpadi változatát Vörös István, az előadásban elhangzó dalszövegeket Szabó G. László fordította magyarra.

Michal Dočekal nevét már ismerheti a kolozsvári színház közönsége. A 2012-es INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztiválon Egy őrült nap, avagy Figaro házassága rendezése, majd 2013 tavaszán Samuel Beckett Godot-ra várva című előadása volt látható a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

A rendező szerint Hrabal regényében Európa elmúlásáról, egy letűnt korról ír. Michal Dočekal olvasatában a főszereplő, Jan Díte története nemcsak Európa huszadik századának sajátos metaforája, hanem korunk európai emberének vallomása is egzisztenciális helyzetéről.

Az előadás létrehozásában Michal Dočekal rendező munkatársa volt Vajna Noémi dramaturg, Szabó G. László rendezőasszisztens, Martin Chocholoušek díszlettervező, Carmencita Brojboiu jelmeztervező, Ivan Acher zeneszerző, valamint Sinkó Ferenc, aki a színpadi mozgást jegyzi.

Az Őfelsége pincére voltam előadás főszerepében Bogdán Zsolt látható. Az előadás további szereplői: Györgyjakab Enikő, Dimény Áron, Kató Emőke, Váta Loránd, Biró József, Orbán Attila, Bács Miklós, Molnár Levente, Varga Csilla, Albert Csilla, Vindis Andrea, Imre Éva, Viola Gábor, Sinkó Ferenc, Buzási András, Bodolai Balázs, Balla Szabolcs, Marosán Csaba.Fotó: Biró István
A földműves és a halál
Fotó: Biró István
Leonce és Léna
Fotó: Biró István
Visszaszületés
2013. 10. 04.   
Elkezdődtek a George Banu Napok

Október 3-6. között a Kolozsvári Nemzeti Színház szervezésében kerül megrendezésre a Kolozsvári Nemzetközi Találkozások harmadik kiadása.

A rendezvény idén a George Banu Napok címet viseli, mivel a harmadik kiadást a román származású, világszerte elismert színikritikus és esszéíró tevékenységének szentelik, aki idén júniusban ünnepelte hetvenedik születésnapját. A fesztivál programjának összeállításában George Banu is közreműködött, a szervezők figyelembe vették azokat a témákat, előadásokat, melyeket az ünnepelt szívesen látna a két kolozsvári színpadon.

Az esemény partnere a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum, valamint a Kolozsvári Francia Kulturális Központ.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Johannes von Tepl: A földműves és a halál című előadás bemutatóját időzítette a fesztivál második napjára, melynek előbemutatójára már szeptemberben sor került. A Mihai Măniuțiu rendezte előadás október 4-én este 8 órától látható a színház stúdiótermében.

Október 5-én este 8 órától
, a színház nagyszínpadán felépített stúdiótérben Georg Büchner: Leonce és Léna című előadást tűztük műsorra, Tompa Gábor rendezésében.

Október 6-án, délután 5 órától a 2009-ben Avignonban bemutatott nagyszínpadi stúdió előadásunk, Visky András: Visszaszületés című darabja látható, szintén Tompa Gábor rendezésében. Az előadásra két év kihagyás után kerül sor, megújult szereposztásban. Az alkalmat a felújításra éppen a George Banu Napok szolgáltatják.

A fesztivál teljes programja a következő linken érhető el:
http://www.teatrulnationalcluj.ro/index.php?page=listpaged&pid=182&arh=1Cseresznyéskert, 1998
Romeó és Júlia, 1967
2013. 10. 02.   
Ma 99 éves Senkálszky Endre

Senkálszky Endre 1939. szeptember 1-jétől tagja a kolozsvári magyar teátrumnak, amelynek igazgatója is volt a legnehezebb időkben. Tanított a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, azaz a Színművészeti Főiskolán. Rendezett is, többek között az 1977-es nyugdíjaztatása után tizennégy darabból álló görög tragédiasorozatot mutatott be.

Tanulmányait 1935-1937 között végezte Hetényi Elemér színiiskolájában. Szabadkai József, majd Jódy Kámly színtársulatában játszik (1937–1939), 1939-től a kolozsvári Thália, a Magyar Színház, a Nemzeti Színház, az Állami Magyar Színház tagja. 1948–1949 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatóhelyettese. Vendégként Szatmáron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen szerepel, Szatmáron és Nagyváradon rendez is. 1949-1954 között a Kolozsvári Színművészeti Főiskola előadótanára, 1964-1969 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója. 1977. július 1-jén nyugdíjba ment, de megszakítás nélkül tovább játszott 2010-ig, kilencvenhat éves koráig, így hosszú ideig Európa egyik legidősebb aktív színésze volt.

Senkálszky Endre, mindenki Bandi bácsija nyolcvankét éve lépett először színpadra. 1992-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház Örökös tagja. Együtt dolgozott többek között Janovics Jenővel, Harag Györggyel, Tompa Gáborral, Vlad Mugurral. A Kolozsvári Állami Magyar Színház több mint hatvanöt előadásában játszott.

Nagyon boldog születésnapot kívánunk!


Bővebben

Próba
Próba
A Danton halála című előadás plakátja
A Seoul Arts Center
2013. 10. 01.   
Tompa Gábor a Danton halálát viszi színre Dél-Koreában

Georg Büchner Danton halála című drámáját rendezi Tompa Gábor a dél-koreai fővárosban működő Seoul Arts Centerben. Büchner darabjának próbái szeptember 16-án kezdődtek el. A Danton halála Visky András adaptációjában kerül bemutatásra, a díszletet Both András, a jelmezeket Sohhee Han tervezi, az előadás zenéjét Lee Ji-Hye jegyzi, míg a multimédiás elemekért Park Yun felel.

A főbb szerepekben: Park Ji-Il (Danton), Yoon Sang-Wha (Robespierre), Lee Jae-Jun (Saint Just), Moon Hyung-Joo (Julie) látható. A szereposztás tagja az a Jaram Lee is, aki a 2012-es INTERFERENCIÁK Fesztiválon az Ukcsuk-Ga előadásban elbűvölte a kolozsvári közönséget. Jaram Lee a Danton halálában egy, a drámában nem létező, számára külön kitalált, a történelem egyfajta angyalát jelképező Utcai komédiás szerepét játssza.

Az előadás bemutatójára november 3-án kerül sor a Seoul Arts Center Towol Színházában. A dél-koreai fővárosban működő intézmény az ország első számú és legnagyobb kulturális komplexuma, mely idén ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját. Az intézményben több hangversenyterem, múzeum, színházterem működik. Az előadásnak helyet adó Towol Színházat közel kétéves felújítás után idén februárban nyitották meg újra, nézőtere most ezer fő befogadására alkalmas.2013. 09. 30.   
Tompa Gábor a 19. Rövid Dráma Fesztivál legjobb rendezője

Szeptember 20-29. között került sor Nagyváradon a 19. Nemzetközi Rövid Dráma Fesztiválra. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata szeptember 21-én a Tompa Gábor rendezte Leonida Gem Session című előadással szerepelt Nagyváradon.

A Florica Ichim, Ioana Moldovan, Doru Mareş színikritkusok, valamint a Mircea Diaconu színművész és Fodor Zeno teatrológus alkotta öttagú zsűri a Leonida Gem Session című előadásért Tompa Gábornak ítélte oda a legjobb rendező díját. A legjobb rendező kategóriában jelölték Mihai Măniuţiut a Swedenborg úr álmodni akar című előadás színreviteléért (Vasile Alecsandri Nemzeti Színház, Iaşi), míg Alexandru Mihăescut Mark Ravenhill A vágás  című darabjának megrendezéséért (Ioan Slavici Klasszikus Színház, Arad).

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadását a legjobb előadás és a legjobb díszlet-jelmez (Carmencita Brojboiu) kategóriákban is jelölte a zsűri.


Bővebben

Fotó: Biró István
2013. 09. 20.   
A nagyváradi 19. Nemzetközi Rövid Dráma Fesztiválon vendégszerepel a Leonida Gem Session

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szeptember 21-én este 7 órától a Tompa Gábor rendezte Leonida Gem Session című előadással vendégszerepel Nagyváradon, a szeptember 20-29. között megrendezett Nemzetközi Rövid Dráma Fesztivál 19. kiadásán.

Az előadás a bukaresti Nottara Színház által idén októberben szervezett Fest(in) pe Bulevard programjában is szerepel. Az előadás október 19-én este 7 órától látható a Nottara színpadán felépített stúdiótérben.  A Leonida Gem Session a bukaresti Országos Színházi Fesztiválra (FNT) is meghívást kapott. Az előadást két alkalommal, október 29-én 17.00 és 21.00 órától mutatja be a társulat a Bulandra Színház Toma Caragiu (Icoanei) termében.2013. 09. 17.   
Elhunyt Mona Marian Chirilă rendező

Szeptember 16-án, hétfőn Mona Marian Chirilă rendező elhagyta az élet színpadát, és úgy döntött, elérkezett a pillanat, amikor egy tisztább világ felé veszi útját. Mona Marian utolsó pillanatig harcolt egy kegyetlen betegséggel, amely távol tartotta őt a világtól és az imádott színháztól.

„Az élet lehet vidám vagy sem, attól függ, hogyan akarod megélni. Most, csak most betegen jövök rá erre. Arra gondolok, hogy a betegség egy olyan tapasztalat, melyet – bármennyire paradoxnak is tűnik – te választasz meg... igen, a betegség egy olyan választás, amit a mi isteni Énünk választ, hogy például spirituálisan fejlődjön... a betegség egy hírnök, amely önmagunkról beszél, de ugyanakkor egy kapu is a lélek függőleges világai felé" – írta Mona Marian betegágyáról az Observator Cultural hasábjaira.

Mona Marian Chirilă a következő, a közönség és a szaksajtó által egyaránt nagyra értékelt előadásokat vitte színre a Kolozsvári Állami Magyar Színházban: Ny. V. Gogol: Háztűznéző (2000); F.G. Lorca: Vérnász (2001) Éjszakák az ezeregyből (Mona Chirilă saját forgatókönyve alapján, 2002); I.L. Caragiale: Farsang (2002), Carlo Goldoni: Velencei terecske (2005).

Isten nyugtassa békében!


Bővebben

Fotó: Nicu Cherciu
Fotó: Nicu Cherciu
Fotó: Nicu Cherciu
Fotó: Nicu Cherciu
2013. 09. 16.   
Tompa Gábor rendezésével kezdte az idei évadot a Kolozsvári Nemzeti Színház

Az előadás bemutatójára októberben, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társszervezésében megrendezett George Banu Napokon kerül sor.

Szeptember 10-én az Aureliu Manea Trilógia című előadás előbemutatójával kezdte évadát a Kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház. A Gondolatokba merült Pénelopé, a Színházi próba és A keleti tündér című egyfelvonásosok a neves román rendező Aureliu Manea egyedüli drámai szövegei, melyekből Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgató-főrendezője Visky András dramaturg közreműködésével, Carmencita Brojboiu díszletében rendezett egész estés előadást.

Az előadás premierje október 5-én lesz a III. Kolozsvári Nemzetközi Találkozások – George Banu Napok keretében. A Kolozsvári Nemzeti Színház által a hetven éves George Banu tiszteletére szervezett eseményen, október 4-én, 5-én és 6-án a Kolozsvári Állami Magyar Színház három előadása is látható lesz. Ekkor kerül sor Johannes von Tepl A földműves és a halál című tévéshow-előadás bemutatójára Mihai Măniuţiu rendezésében; Visky András Visszaszületés című drámája új szerposztásban kerül ismét műsorra, és a több évada repertoáron levő, Tompa Gábor rendezte Leonce és Léna előadást is megtekintheti majd a fesztiválközönség.Biró István
2013. 09. 09.   
A HOP Gálán díjazták Bács Miklóst

A szeptember 4-7. között Costineşti-en megrendezett 16. HOP – Fiatal Színészek Gáláján kiemelkedő színészpedagógiai munkájáért Amza Pellea-díjban részesült Bács Miklós, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának oktatója.

Gratulálunk a díjhoz!Biró István
Biró István
Biró István
2013. 09. 07.   
A földműves és a halál - valóságshow Johannes von Tepl misztériumjátéka nyomán

Szeptember 8-án, vasárnap este 8 órától a színház stúdiótermében a 221. évad első előadásaként előbemutatóra kerül sor.

Johannes von Tepl A földműves és a halál  című misztériumjátéka magyar nyelvű fordításban eddig még nem jelent meg; a kolozsvári előadás egyben országos bemutató is.

A szöveg színpadi adaptációja a középkori szerző misztériumjátékán átvonuló, a halállal folytatott monológszerű perlekedést fordítja le napjaink korszerű nyelvére. Zenés-táncos, élő közvetítésű tévéműsor kellős közepén találja magát a néző: egyszerre részese a műsor megszületésének és a szeme előtt nagy képernyőkön futó, már kész, „vágott” adásnak.

Mihai Măniuţiu bátor és rá jellemzően eredeti előadása a jól ismert tévéshow-k világát fordítja ki, hogy a halállal való szembesülés mély és őszinte pillanatait teremtse meg.


Bővebben

Biró István
Csipke
Biró István
Nem élhetek muzsikaszó nélkül
Biró István
Kenyérzseb
2013. 08. 22.   
Évadkezdés a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Mától indul a jegyeladás a 2013/2014-es évad előadásaira: számos akcióval, kedvezménnyel várjuk a közönséget!

A színház kedden, augusztus 20-án hivatalosan megnyitotta a 221. színiévadot: délelőtt már elkezdődtek a Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című nagytermi előadás próbái Michal Dočekal cseh rendezővel.

„A nyári szabadság egyeseknek az Avignoni fesztiválon való részvétel miatt rövidebbre sikerült – indította beszédét az évadnyitó társulati gyűlésen Tompa Gábor igazgató –, ám a helyzetet ellensúlyozza, hogy az Übü király című előadás rendkívüli sikerrel vendégszerepelt a rangos színházi seregszemlén.

A most induló évadot próbaévadnak nevezte az igazgató, amelyben a színházon belüli még jobb együttműködésre tevődik majd a hangsúly. A jobb kommunikáció és az operatívabb ügyintézés szükséglete tette indokolttá egy új iroda létrehozását: a Kulturális és marketing stratégiák igazgatósága új igazgatóval (Kovács Kinga), új irodavezetővel (Mirela Sandu) és új irodalmi titkárral (Csép Zoltán) kezdi a 2013/2014-es színházi évadot.

Az új évadban a színház kilenc bemutatóval és számos felújított előadással várja a közönséget– utóbbiak között a Visszaszületés (rendező: Tompa Gábor) és a Ványa bácsi (rendező: Andrei Șerban) új szereposztással történő felújítása számít eseményszerűnek. A bemutatókról, műsoron tartott előadásokról, valamint a színház járulékos rendezvényeiről a Bővebben linkre kattintva olvashatnak.

A magyar színház a Kolozsvári Nemzeti Színház mellett társszervezője a George Banu színházkritikus tiszteletére október 3–6. között megszervezendő George Banu Nemzetközi Találkozónak, amelynek részletes programját hamarosan ismertetjük.

A társulat részt vesz a Szputnyik Hajózási Társaság és az Európai Színházi Unió projektjében, amelynek írója-rendezője Bodó Viktor. A Social Error – Utolsó ember... című „társadalmi túlélő-show” november elején lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán, két alkalommal.

A színház pénztára augusztus 21-től a megszokott órarend szerint – naponta 10-13 és 16.30-18.30 között várja az érdeklődőket. A szeptemberi és októberi műsorterv már elérhető, jegyek vásárolhatók on-line is a www.biletmaster.ro oldalon. Az új évadban számos kedvezménnyel várjuk a színházkedvelő közönséget: lesznek csökkentett árú jegyeink on-line jegyvásárlás esetén, illetve minden hónapban újabb akciók indulnak, amelyekről a színház weboldalán, illetve a Biletmaster.ro honlapon, a Facebook oldalunkon, illetve a színház pénztáránál értesítjük Önöket.


Bővebben

Fotó: Biró István
2013. 08. 22.   
Loose Neckties Society koncert a Kolozsvári Magyar Napokon

Augusztus 23-án, pénteken 19 órakor kezdődik a Főtéren a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeiből, illetve barátaikból alakult Loose Neckties Society zenekar koncertje a 4. Kolozsvári Magyar Napok keretében.

A Kolozsvári Magyar Napokon a Loose Neckties Society Zorán koncertje előtt fokozza majd a hangulatot.

Első fellépésük sikerének köszönhetően ma már több helyen is találkozhatunk velük: nagy sikerrel léptek fel a 4x4 Nemzetközi Színházi Fesztiválon, az Interferenciák 2012 Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Mona Marian rendezőért jótékonysági koncertet adtak a Kolozsvári Rádió előadótermében, zenéltek a Színházi Világnapon, a Szent György Napokon, valamint az első Kalotaszegi Magyar Napokon is. A zenekar izgalmas, eklektikus zenei stílusa, játékos előadásmódja, változatos hangszerelése minden alkalommal fergeteges koncertet ígér.

A zenekar tagjai: Balla Szabolcs (didgeridoo, szaxofon, szintetizátor, ének és gitár), Bodor Balázs (billentyűs hangszerek, dobok), Farkas Loránd (basszusgitár, ének), Medve Sándor (trombita), Molnár Levente (dobok, ének ), Pál Attila (hegedű, szintetizátor), Rényi Zsolt (gitár), Váta Loránd (hegedű, ének), Viola Gábor (gitár), Gergely Elek (billentyűs hangszerek), Kató Emőke (ének).2013. 08. 11.   
Alfred Jarry: Übü király az Avignoni Színházi Fesztiválon

 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Übü király című, Alain Timar rendezte előadással vett részt az idei, 67. alkalommal megrendezett Avignoni Színházi Fesztiválon. A Théâtre des Halles színház július 6 és 28. között 23 alkalommal tűzte műsorára a produkciót.

 

A francia színházi sajtó szuperlatívuszokban beszélt a kolozsvári Übü királyról: „Eszméletlen előadás (...), mely színvonalával messze maga mögött hagyja az Off program előadásainak többségét. (...) Egyedi, humoros, ötletes, ritkán látni hasonlót.”(www.etoffedessonges.com), vagy „Merész vállalkozás Alain Timar részéről, egyben ragyogó siker is.” (www.lestroiscoups.com). Nem csak a sajtó, de a közönség is örömmel fogadta a produkciót: mintegy 2000-en látták az előadást, a színészek munkáját minden este hosszas tapssal jutalmazták a nézők.

 

Az Übü király plakátját a zsűri a legötletesebb előadásplakát díjával jutalmazta. A sikernek köszönhetően pedig közel ötven franciaországi színház fejezte ki elismerését és látná vendégül az előadást a következő évadban.


Bővebben

2013. 07. 06.   
Interjú Tompa Gábor szöuli rendezéséről

Tompa Gábor idén ősszel Szöulban állítja színpadra Georg Büchner Danton halála című drámáját, az előadásról Seo Hye Rim készített vele interjút a YonHap News című koreai lap számára. Az interjú most románul is olvasható a LiterNet portálon.Fotók: Vajna Noémi,
Laczkó Vass Róbert
2013. 06. 30.   
Sikert aratott a Leonce és Léna Giessenben

Az először megszervezett Büchner International Fesztiválon vendégszerepelt a Leonce és Léna című, Tompa Gábor rendezte előadás Giessenben június 28-án. A fesztivált Georg Büchner halálának 200. évfordulója alkalmával szervezték meg, abban a városban, ahol a drámaíró tanulmányait végezte. Büchner Giessenben írta meg a Hesseni hírmondó című pamfletet, amely miatt hazaárulással vádolták, és el kellett hagynia Németországot.

A fesztivál házigazdája és egyben helyszíne a Stadttheater Giessen színház volt, ahol a kolozsvári színház telt házas előadását hosszan tartó taps követte. Az előadás után közönségtalálkozót szerveztek az alkotókkal, ahol az előadás alapgondolatait, terét, díszlet- és jelmezvilágát boncolgatták, kitérve a Kolozsvári Állami Magyar Színház történetére és Erdélyben betöltött kulturális szerepére is.Fotó: Biró István
2013. 06. 27.   
Évadzáró a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A szerda délelőtti évadzáró gyűlésen köszönte meg Tompa Gábor igazgató a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának munkáját a 2012/2013-as évadban. „Sok eseménnyel dús, sűrű évadot tudunk magunk mögött, amikor a remek művészi teljesítményekkel teli bemutató előadások mellett az elmúlt fesztiválokhoz képest a legsikerültebb Interferenciák fesztivált is megszerveztük. Ez utóbbi jóval egységesebb programja, a meghívott előadások magasabb színvonala, az előadások utáni beszélgetéseken a közönség megszólítása, a jól sikerült járulékos programok, a fesztivál körül kialakult csapat szelleme és a médiában való aktívabb jelenlét rendkívül előre lendítette a rendezvényt” – hangsúlyozta az évad pozitívumait az igazgató.

 

„Ugyanakkor a vendégszerepléseket is hatalmas siker övezte, mindenütt úgy tekintenek a társulatra, mint egy erős, összeforrott csapatra” – folytatta Tompa Gábor, aki az idei UNITER díjazottaknak is gratulált, és elmondta, „minden előadásunknak megvan az értéke, látszik, hogy komoly, szakszerű munka folyik, ám ennek minél több megnyilvánulása kell legyen a külvilág felé”.

 

Az igazgató ismertette továbbá a 2013/2014-es évad elejére tervezett bemutató előadásokat. Az első bemutatóra szeptemberben kerül sor: Johannes von Tepl nyomán A földműves és a halál című előadást Mihai Măniuțiu rendező már május-június során színpadra állította. Még augusztusban elkezdődnek Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam c. regénye színpadi adaptációjának a próbái Michal Dočekal, a prágai Nemzeti Színház művészeti igazgatója rendezésében, a nagytermi előadás bemutatója október közepére várható. Továbbá szeptemberben kezdődnek Demény Péter Bolero c. drámájának a próbái, amelyet Albu István rendezésében október végén mutat be a társulat a stúdióteremben.


Bővebben

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 06. 26.   
Giessenben, majd Avignonban vendégszerepel a kolozsvári társulat

A 220. évad végén a kolozsvári társulat két nagyon jelentős nemzetközi színházi fesztiválon vesz részt. Először a 2013. június 22–30. között megszervezett Büchner International Színházi Fesztivál meghívásának tesz eleget a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A németországi Giessen városában zajló nemzetközi színházi eseményt a neves drámaíró, Georg Büchner születésének 200. évfordulója alkalmából szervezték meg. A Leonce és Léna című, Tompa Gábor rendezte előadást a Stadttheater Giessen színházban június 28-án, pénteken 19.30 órakor láthatja a Büchner International Fesztivál közönsége.

 

A Leonce és Lénát 2009-es bemutatója óta, számos fesztiválmeghívásnak téve eleget, az országban és külföldön is több városban játszotta már a társulat, így többek között Szarajevóban, Bogotában, Pécsen, Prágában és Bukarestben is. A giesseni Városi Színházzal különleges a kapcsolatunk: Közép-Európa nagyobb színházait összeköti a közös építészeti múlt. Ferdinand Fellner és Hermann Gottlieb Helmer negyvennyolc színjátszásra alkalmas épületet terveztek Monarchia-szerte, többek között a Kolozsvári Nemzeti Színház épületét és a Stadttheater Gießen 1906-ban épült impozáns épületét.

 

A németországi turnét követően a franciaországi Avignonba utazik a kolozsvári társulat, ahol a 67. Avignoni Színházi Fesztiválon vendégszerepel az Alfred Jarry: Übü király című előadással. Az Alain Timar rendezte előadást 24 alkalommal tűzték műsorra 2013. július 8 és 31. között a Théâtre des Halles épületében. Alfred Jarry drámáját 2012-ben nagy sikerrel mutatták be májusban Budapesten a Pesti Színházban, ezt követően részt vett a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesziválján, majd az előadás a párizsi Athénée Théâtre Louis-Jouvet színházban is vendégszerepelt.

 

Az Avignoni Színházi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb európai színházi seregszemléje, amely a nemzetközi szakma képviselőit, előadóit, rendezőit vonultatja fel. A fesztivál keretében több mint 1200 előadás lesz látható változatos helyszíneken, az 50 férőhelyes kis kápolnáktól a 2000 hellyel rendelkező, egykori Pápai Palota udvaráig. A Kolozsvári Állami Magyar Színház mindeddig két alkalommal vett részt e neves színházi seregszemlén, mindkétszer Tompa Gábor rendezte előadásokkal: először 2009-ben a Visky András: Visszaszületés című előadást 23 alkalommal mutatta be a társulat avignoni fesztivál OFF programjában a Théâtre des Halles-ban. 2001-ben pedig a San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts-al közösen létrehozott Ruins True című produkció az Avignoni Színházi Fesztivál 65-ik kiadásán szerepelt.

A KOLOZSVÁRI VÁROSHÁZA ÉS A HELYI TANÁCS TÁMOGATÁSÁVAL MEGVALÓSULT PROJEKT. 
A Kolozsvári Állami Magyar Színház e projekttel támogatja a város jelentkezését a Kolozsvár-2021 Európa Kulturális Fővárosa címre.
A turné továbbá a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósult meg.Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 06. 25.   
Jubileumot ünnepel a színház az évadzárón

Június 26-án délelőtt kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház évadzáró gyűlésére, majd néhány jelentős előadás jubileumi évfordulóját ünnepeljük meg.

 

A sétatéri színház elmúlt 25 évének történetében egyetlen alkalommal történt meg, hogy egy előadás megérte a 100. színrevitelét: ez volt a Tompa Gábor rendezte átütő erejű produkció, az 1992-ben bemutatott A kopasz énekesnő. Színházunk most egy újabb kiváló előadással, az Andrei Șerban rendezte, 2007-ben bemutatott Ványa bácsival júniusban elérkezett a 100. reprezentációhoz úgy, hogy egyetlen esetben sem maradt üres szék az előadásokon. A múlt héten 70. születésnapját ünneplő román rendező Suttogások és sikolyok című, nemrég Szöulban bemutatott előadása is közeledik a 75. reprezentációjához. A Tompa Gábor rendezte Leonce és Lénát pedig májusban játszotta 50. alkalommal a társulat. Ez utóbbi előadást június 28-án a Büchner International elnevezésű színházi fesztiválon mutatja be a társulat Giessenben.

 

A jubileumi színházi eseményt, valamint a hét bemutatóval (Romok igaz menedék, Leonida Gem Session, A fizikusok, Kenyérzseb, Don Juan ünnepélyes vacsorája, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Csipke), az Interferenciák 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál megszervezésével és számos egyéb színházi eseménnyel teljes 220. évad lezárását 12 órától ünnepeljük meg a sajtó képviselőivel és az előadások alkotóival, a Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában.Fotó: Biró István
2013. 06. 20.   
Romok igaz menedék a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján

2013. június 21. és 29. között tartják a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesziválját. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari, Tompa Gábor: Romok igaz menedék című táncszínházi előadást a versenyprogram keretében, vasárnap, június 23-án 17 órakor mutatja be a kisvárdai Művészetek Háza színháztermében.

A Tompa Gábor rendezte előadást Samuel Beckett Lessness (Nélküliség) című rövidprózája ihlette, Yolande Snaith koreográfiáját Györgyjakab Enikő, Albert Csilla, Sinkó Ferenc és Dimény Kristóf adja elő. „A darab tragikumát a szereplők bohóc magatartása erősíti föl, ugyanakkor a komikus szituációk, apró, gesztusokból jól kiolvasható nevetséges félreértések feloldják a feszült helyzeteket. Ezekben a helyzetekben a szereplők mégis a remény-reményvesztettség, illúzió-realitás szembesülést érzékelik, melyet felerősít a nem narratív, hanem repetitív jellegű zene is. A primitív környezetnek, életmódnak és figuráknak megfelelően a bohóctréfák poénjai mozdítják előre az előadás cselekményszálát” – írja Szabó Réka az Erdélyi Riportban.


Bővebben

Fotó: Makkai Bence
Fotó: Makkai Bence
2013. 06. 13.   
Az ATELIER 200 workshop fényképekben

Az ATELIER 200 színházi workshopot bemutató kiállítás nyílik Makkai Bence fényképeiből vasárnap, június 16-án 18.30 órától a színház emeleti előcsarnokában, ahol a Fox In The Box által a workshop ideje alatt készített kisfilmet is levetítik.

 

A megnyitón jelen lesz a civileknek szervezett műhelymunka négy koordinátora: Albu István, Andreea Iacob, Molnár Levente és Sinkó Ferenc, valamint Makkai Bence fotográfus. A kiállítást Visky András nyitja meg.

 

Az ATELIER 200 elnevezésű workshopnak, melyet a színészi képzéssel nem rendelkező érdeklődőknek szántak, 2013 március 28-án és 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház adott otthont. A Bobigny-i MC93 színház által kidolgozott, már több UTE tagszínházban megvalósult ATELIER 200 projekt 2012-ben indult el, és mostanáig összesen több mint ezer civil vett részt benne Európa-szerte.Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 06. 11.   
Szűcs Ervin átvette a Bánffy Miklós vándordíjat

Június 10-én, hétfőn este a Születésnap című előadást követően a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Bánffy Miklós Vándordíj átadására került sor. A sétatéri színház 200 éves évfordulója alkalmával 1992-ben alapított díjat Szűcs Ervin színművész vette át a 2011/2012-es évadban, a Születésnap című előadásban Christian szerepében nyújtott kiemelkedő alakításáért.

 

A lezárult évad legjobb művészi teljesítményéért a színház Művészeti Tanácsa által megítélt díjat a tavalyi kitüntetett, Hatházi András adta át. Köszöntő beszédet Visky András, a színház művészeti aligazgatója mondott, aki szerint "Szűcs Ervin alakítása a Robert Woodruff rendezte előadásban megmutatta az ő művészetének a leglényegét: finom, visszafogott eszközökkel súlyos belső tartalmakat megjeleníteni úgy, hogy a néző saját történeteként élje meg a színpadi fikciót." A díj támogatója a kolozsvári Quadro Galéria.2013. 06. 10.   
Évadvégi akció az utolsó három előadásunkra

Akciós jegyekkel búcsúzik nézőitől a 2012/2013-as évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a Leonce és Léna (r. Tompa Gábor, június 16-án 20 órától), a Romok igaz menedék (r. Tompa Gábor, június 19-én 20 órától), valamint a Leonida Gem Session (r. Tompa Gábor, június 20-án 20 órától) című előadásokra 5 lejért lehet jegyet váltani. Aki pedig jegyet vált a Leonce és Léna, valamint a Romok igaz menedék című előadásra is, a Leonida Gem Sessiont ingyen nézheti meg.

 

A Leonce és Léna vasárnapi, június 16-i előadása előtt, 18.30 órától kerül sor Makkai Bence fotókiállításának megnyitójára, amelyen az Atelier 200 színházi workshopon készült fényképek tekinthetők meg. A kiállítást Visky András nyitja meg, a jelenlévők megtekinthetik majd a workshopon forgatott filmet is.


Bővebben

Fotó: Biró István
2013. 06. 04.   
Az évad utolsó nagytermi előadása: Nem élhetek muzsikaszó nélkül

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 220. évadának utolsó nagytermi előadása, Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című drámája pénteken, június 7-én 19 órától tekinthető meg. Hatházi András rendezését a színház május 17-én mutatta be.

 

Az előadásról az Erdélyi Naplóban Nánó Csaba azt írja: „Hatházi András eltekintett a formabontástól, és úgy állította színpadra Móricz művét, ahogyan azt az író majd’ egy évszázada megálmodhatta. A szó legnemesebb értelmében vett hagyományos színházat láthattunk, és a remek kolozsvári társulat ezúttal is a helyzet – és a mű – magaslatán volt. Balázst, a mulatós birtokost játszó Farkas Loránd immár sorozatban bizonyítja, hogy remek színész, aki magas hőfokon ég minden szerepben […], és olyan átváltozásokra képes, amilyeneket a szerep éppen megkíván.

 

A Pólikát megtestesítő Imre Éva diplomáján még alig száradt meg a tinta – tavaly végezte az egyetemet –, de már rutinos színésznőket is megszégyenítő könnyedséggel hozta a szerepet. Pusztán a szépség sosem elég a sikerhez, a fiatal színésznő esetében (is) nyilvánvaló volt, hogy remek mesterektől leshette el Thália titkait. Remekül hozták a figurákat a nagynéniket alakító Kató Emőke (a szigorú Zsani), Albert Csilla (a megértő Pepi) és Kézdi Imola (a süket vagy inkább ravasz Mina). Sok színésznek volt kisebb-nagyobb jelenése a darabban, és mindannyian hozzátettek valamit az előadás sikeréhez. Magas szintű elhivatottság jele ez, amikor nem a mennyiség, hanem a minőség az elsődleges szempont a színész játékában.”Fotó: Biró István
2013. 05. 31.   
Akciós jegyek a Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadásra

Az évadban utoljára látható Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadás alkalmával különleges meglepetéssel várjuk nézőinket: a június 2-án 18 órakor kezdődő előadásra mindössze 5 lejért lehet jegyet váltani. 

Matthias Langhoff rendező előadása nemrég nagy sikert aratott a dijoni Théâtre en Mai fesztiválon: "A romániai Kolozsváron, egy erdélyi városban, ahol az Állami Magyar Színház páratlan társulatával régebben már megrendezte Shakespeare Mértéket mértékkel c. darabját, Matthias Langhoff most egy Don Juant vitt színre – a legszebbet, amit valaha láttam, és nem csak én állítom ezt" - írja J.P. Thibaudat kritikus.

Az előadásra a színház jegypénztáránál (naponta 10.00-13.00 és 16.30-19.00 óra között), illetve online, a Biletmaster.ro oldalon lehet jegyet váltani.2013. 05. 29.   
A budapesti turné képekben

A kolozsvári színház két előadását láthatja ma a közönség a budapesti Vígszínház Házi Színpadán, illetve a Pesti Színházban. A Vígszínházban Visky András drámája, a Megöltem az anyámat látható két alkalommal, az előadást Albert Csilla és Dimény Áron rendezte és játssza. A Pesti Színházban pedig Tompa Gábor rendezése, a Leonida Gem Session című előadás látható. A turnén készült fotók a Facebookon tekinthetők meg.

Fotó: Biró Eszter
Fotó: Laczkó Vass Róbert
Fotó: Biró Eszter
2013. 05. 28.   
Dijonban hosszas tapssal és bravózással jutalmazták a Don Juan ünnepélyes vacsoráját

 

A Théâtre Dijon Bourgogne meghívására május 25-én és 26-án két alkalommal játszotta a Kolozsvári Magyar Színház társulata a Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadást a dijoni Théâtre en Mai nemzetközi színházi fesztivál 24. kiadásán. A fesztivál idei „házigazdája”  Matthias Langhoff rendező volt, akinek két előadását is bemutatták a dijoni színházi szemlén (a Don Juan ünnepélyes vacsorája mellett a Szaratovi Színház Oidipusz király c. előadását is műsorra tűzték).

 

A kolozsvári társulat számára a turné első két napja Dijonban technikai állítással, illetve zenei- és szövegösszemondó próbákkal telt, emellett jutott idő megnézni a „száz torony városának” néhány nevezetességét.

 

A fesztiválközpont a Théâtre Dijon Bourgogne-nak 1974 óta otthont adó Parvis Saint-Jean a XIV-XV. században épült gótikus templom épülete volt, amelyet 1862-ben történelmi emlékműnek minősítettek. Ebben az épületben zajlott a fesztivál előadásainak egy része, a Don Juan ünnepélyes vacsorája helyszíneként azonban egy másik épület, a Dijoni Opera 1828-ban épített nagyterme szolgált. A szombati előadást este 19.00 órától, a vasárnapit pedig délután 17.00 órától láthatta a fesztiválközönség, amely hosszas tapssal és bravózással jutalmazta a produkciót.


Bővebben

Fotó: Biró István
Don Juan ünnepélyes
vacsorája
Fotó: Biró István
Megöltem az anyámat
Fotó: Biró István
Leonida Gem Session
2013. 05. 22.   
Dijonban, majd Budapesten vendégszerepel a kolozsvári társulat

A hónap végén a kolozsvári társulat két külföldi turnén vesz részt. Először a Théâtre Dijon Bourgogne színház május 17. és május 26. között zajló  nemzetközi fesztiválja, a Théâtre en Mai meghívásának teszünk eleget Kelet-Franciaországban. A Don Juan ünnepélyes vacsorája című, Matthias Langhoff rendezte előadást május 25-én, szombaton 19 órakor és 26-án, vasárnap 17 órakor a Théâtre Dijon Bourgogne nagytermében mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Benoît Lambert rendező, a Théâtre Dijon Bourgogne színház igazgatója, így nyilatkozott a Kolozsvári Állami Magyar Színház és Matthias Langhoff részvételéről a fesztiválon: “Bár a Théâtre en Mai témája a formák párbeszéde, ezzel egyidőben a fesztivál a generációk párbeszédének is teret kíván biztosítani: ebből az okból és hogy teljessé tegyük az ünnepet, az európai színház két meghatározó alakját mutatjuk be a fiatalabb társulatoknak. A rendezvényt Matthias Langhoff német rendező, az idei fesztivál házigazdájának előadása, az Oidipusz király nyitja meg, amelyet orosz nyelven mutat be a Szaratovi Színház társulata. A fesztivált szintén Langhoff előadása zárja, a Don Juan ünnepélyes vacsorája, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata először mutat be Franciaországban.”

 

A „száz torony városaként” is ismert Dijonba, az egykori Burgundi Hercegség fővárosába először jut el kolozsvári színházi produkció. Az egyszerre színházi és operai élményt kínáló előadást a társulat egy 1448–1470 között épült, gótikus stílusú impozáns színház épületének tágas terében mutatja be.

 

A franciaországi turnét követően budapesti vendégszereplés következik. A magyar fővárosban a kolozsvári színház két előadását láthatja a közönség a Vígszínház Házi Színpadán, illetve a Pesti Színházban. A Vígszínházban Visky András kétszereplős drámája, a Megöltem az anyámat látható két alkalommal: május 29-én, szerdán 18, illetve 20.30 órakor.

 

Visky András darabjának 2011 januárjában volt a bemutatója. Az előadást Albert Csilla és Dimény Áron rendezte és játssza. A Pesti Színházban május 29-én, szerdán 19 órakor Tompa Gábor rendezése, a Leonida Gem Session című, 2012 szeptemberében bemutatott előadás lesz látható.

 

A jazzkísérettel játszott, politikai aktualitású produkcióról Szabó Réka az Erdélyi Riportban a következőket írja: „A fikció és valóság, a múlt és jelen játéka, színház, színdarab, vizsgálati dosszié olvad egybe az előadásban. Nevetünk ezen a káoszon, elidegenedünk tőle, tudatosan kezdünk reagálni. Nem biztos, hogy szembe akarunk nézni a múlttal és a jelennel, de nevetünk, mert annyi évtizednyi káromolás, szitkozódás, sírás, nélkülözés után mi lehet édesebb, mint az ellenségen vagy magunkon, saját rendszerünkön kacagni?”2013. 05. 23.   
Nánay István írása az erdélyi magyar színházi rendszerváltásról

Átfogó cikk olvasható Színházi rendszerváltás 1990 után címmel a Játéktér színházi folyóirat weboldalán, Nánay István Budapesten élő kritikus, tanár, mentor tollából. Az erdélyi magyar színházi életben történt változásokat elemezve, Nánay párhuzamot von a kolozsvári, a marosvásárhelyi és a sepsiszentgyörgyi színház által bejárt út között. Többször is kitér Tompa Gábor emblematikus rendezéseire a Kolozsvári Állami Magyar Színházban (megemlíti például A buszmegálló és A kopasz énekesnő című előadásokat).Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
2013. 05. 17.   
Csipkeszerűen lebegtetett világ bemutatója a kolozsvári színházban

Az évad utolsó bemutatójára kerül sor kedden, május 21-én 20 órától: a Máté Angi Mamó című regénye alapján készült Csipke című előadást Mezei Kinga rendezésében tekinthetik meg a stúdióteremben. A színpadi adaptációt Góli Kornélia és Mezei Kinga készítette.

Naivitás és megrázó tapasztalatokból leszűrt fejtegetések váltakozása: ez Máté Angi művének legfőbb vonása, amelyet még inkább előtérbe helyez a vallomásos, gyermeki hang. A gyermek útját sok jellegzetes, szimbolikus alak és esemény övezi. A felnőttek viselkedésének és beszédének megfigyelése, az álomvilágban való elmerülés, a meg nem értett, de kötelező eseményekre való visszaemlékezés és a megértés akarása a mű építőelemei.

A kisgyermek sajátos világszemlélete, az ő szemszöge érvényesül lépten-nyomon, ám a regény vallomásos narrációja, a hosszú monológ a színpadon átalakul az adaptációt végző alkotóknak és színészeknek a megjelenített világról szóló gondolataivá. „Amikor elolvastam a regényt, akkor ami a legszembetűnőbb volt, az a lebegtetett világa. Az, hogy nem varrja el a szálakat, hanem hömpölyög az egész. Az egész egy régi – hozzánk képest régi – világban zajlik.” – vallja Mezei Kinga.


Bővebben

Fotó: Biró István
2013. 05. 13.   
Nem élhetek muzsikaszó nélkül: a „jó világ” utolsó pillanatai

Móricz Zsigmond klasszikus drámája, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül bemutatójára kerül sor Hatházi András rendezésében, pénteken, május 17-én 19 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán. A szöveghű előadást élőzene kíséri, a főszerepeket Farkas Loránd és Imre Éva játssza.

Az előadás fotógalériája a Facebookon

 

A bemutató apropóját különleges évforduló adja. Móricz Zsigmond száz évvel ezelőtt látogatott el Sztánára, a hagyományos farsangi bálra, ahonnan a Nem élhetek muzsikaszó nélkül ötletét merítette. A cselekmény ideje így a 19. század végéről a 20. század elejére került, pontosabban 1914-re: Hatházi András szerint ez volt a „jó világ” utolsó éve.

 

A rendező „előkelőnek, közönségesnek, kíváncsinak, fejlődésre éhesnek, nyomorultnak, tudatlannak, önhittnek, reménykedőnek” látja ezt a kort, amelyben a főszereplő fiatal házaspár kapcsolatuk problémáival próbál szembenézni, megbirkózni. Balázs háromnapos mulatsággal ünnepli a névnapját, aminek végeztével felesége, Pólika a nagynénjéhez menekül – az ifjú férjnek pedig arra kell rájönnie, hogyan csalogathatja haza szíve választottját.

 

A bemutatót követően vasárnap, május 19-én 17 órától, illetve pénteken, május 31-én 19 órától tekinthetik meg az előadást.


Az előadás létrehozását a Bethlen Gábor Alap támogatta.Fotó: Biró István
2013. 05. 14.   
Három UNITER-díj a Hedda Gabler szereplőinek

A Kolozsvári Állami Magyar Színház mindhárom UNITER-díjra jelölt színésze elnyerte az elismerést a Román Színházi Szövetség tegnap esti díjkiosztó gáláján. Kézdi Imolát a Hedda Gabler (r. Andrei Şerban) című előadás címszerepéért a Legjobb női főszereplő díjára, Györgyjakab Enikőt Elvstedné szerepéért a Legjobb női mellékszereplő díjára, valamint Hatházi Andrást Brack bíró szerepéért a Legjobb férfi mellékszereplő díjára jelölték. A huszonegyedik díjkiosztó gálát Iaşi-ban, a Vasile Alecsandri Nemzeti Színház nagytermében tartották. 

Kézdi Imola több jelölés mellett 2002-ben, a Fehér tűz, fekete tűz (r. David Zinder) című előadásban nyújtott alakításáért megkapta Legjobb színésznőnek járó díjat. Hatházi Andrást szintén többször jelölték az UNITER elismeréseire, 2007-ben pedig a Ványa bácsi (r. Andrei Şerban) címszerepéért a Legjobb férfi főszereplő díjával tüntették ki. Györgyjakab Enikőt először tüntették ki UNITER díjjal.2013. 05. 10.   
Változások a júniusi műsorban

Felhívjuk tisztelt nézőink figyelmét a júniusi műsorváltozásokra, a következő előadások elmaradnak: Öregek könyve (június 2-án 20 órától), Alkoholisták (június 4-én 20 órától), Dundo Maroje (június 5-én 19 órától), Leonida Gem Session (június 8-án 20 órától), Useless (június 12-én 20 órától), Kenyérzseb (június 13-án 20 órától), Caligula (június 14-én 20 órától), Nem élhetek muzsikaszó nélkül (június 15-én 19 órától), Egy ügynök halála (június 21-én 20 órától).

A megvásárolt jegyek visszaválthatók a színház jegypénztáránál vagy a Biletmaster.ro oldalon (a jegyvásárlás módjától függően).

Megértésüket köszönjük!2013. 05. 08.   
Tompa Gáborral készült beszélgetés jelent meg a The Contemporary Ensemble című interjúkötetben

Színházi alkotókkal készült interjúkötet jelent meg a nagy-britanniai Routledge kiadó gondozásában, amelyben többek között Tompa Gáborral is olvasható beszélgetés. A The Contemporary Ensemble (A kortárs társulat) című kötet szerkesztője Duska Radoslavjevic, az interjúk a nagy múltú színházi társulatok titkait és jövőjét kutatják.

 

A könyvben mások mellett Michael Boyd (a Royal Shakespeare Company művészeti igazgatója), Elizabeth Le Compte (a The Wooster Group igazgatója), Hermann Wündrich (a Berliner Ensemble dramaturgja), valamint Emma Rice (a Kneehigh Theatre művészeti igazgatója) szólal meg. A kötet bemutatóját április 11-én tartották Londonban.Fotó: Biró Eszter
Fotó: Biró Eszter
Fotó: Biró Eszter
2013. 05. 07.   
Visszaérkeztek Dél-Koreából a Suttogások és sikolyok alkotói

A Suttogások és sikolyok első szöuli előadására május 2-án került sor a Koreai Nemzeti Színház nagyszínpadán felépített stúdiótérben. A Szöuli Színművészeti Egyetem színis diákjai viszont már korábban, a szerdai (május elsejei) próbán megtekinthették az előadást.

 

A következő négy napban további 460 néző látta a Suttogások és sikolyokat, az előadás meleg fogadtatásra talált a szöuli nézők körében (fotók a Facebookon). Köztük volt Jaram Lee színésznő, énekesnő és Nam Inwoo rendező, az Ukcsuk-ga című pansori-előadás alkotói – a produkciót az Interferenciák fesztivál alkalmából nagy sikerrel játszották Kolozsváron.

 

Az első előadást követő állófogadáson Ahn Hosang, a Koreai Nemzeti Színház igazgatója köszöntötte a társulatot. Elmondta, hogy évek óta tervezték az előadás meghívását, és nem bánták meg, hogy a kisebb méretű nézőtér ellenére éppen erre az produkcióra esett választásuk.


Bővebben

Fotó: Biró Eszter
2013. 05. 01.   
A koreai sajtóval találkoztak a Suttogások és sikolyok alkotói

Több, mint 26 óra utazás után, helyi idő szerint április 29-én, hétfőn délelőtt érkezett Szöulba a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata. A város központjában, a Koreai Nemzeti Színház közelében levő szálláshely megtalálása után mindenki eldönthette, hogy hogyan szeretne megbirkózni a jetlag okozta kellemetlenségekkel. Aki tehette, körünézett a szálloda környékén és elfogyasztotta az első adag kimchi-jét, vagyis csípős koreai salátáját (fotók a Facebookon).

 

Másnap délelőtt, amíg a színpadi munkatársak elkezdték a díszletállítást és technikai készülődést a Koreai Nemzeti Színház nagyszínpadán, a Suttogások és sikolyok alkotói sajtótájékoztatón találkoztak a szöuli újságírókkal. Az eseményen részt vett többek között Andrei Şerban rendező, Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója és Visky András, a színház művészeti aligazgatója.

 

Tompa Gábor elmondta, hogy nagy öröm és megtiszteltetés a színház számára két év alatt másodszor vendégszerepelni Dél-Korea fővárosában (2011 tavaszán a III. Richárd című előadást mutatta be a társulat az LG Arts Center színpadán), ahol kivételesen értő és érzékeny közönséggel találkozhatott a kolozsvári társulat.

 


Bővebben

A Suttogások és sikolyok
koreai plakátja
2013. 04. 26.   
A Suttogások és sikolyok Dél-Koreában vendégszerepel

Szöulban vendégszerepel a Suttogások és sikolyok, Andrei Şerban rendező előadása május 2. és 5. között. A közönség négy alkalommal láthatja majd Ingmar Bergman filmjének adaptációját a Koreai Nemzeti Színházban.

 

Az 1950-ben alapított Koreai Nemzeti Színház hat évtizede fontos szerepet tölt be Dél-Korea művészeti életében. Az intézményben három társulat: a Koreai Changgeuk Nemzeti Társulat, Korea Nemzeti Táncegyüttese, valamint Korea Nemzeti Zenekara működik. Az ország kulturális hagyományainak újraértelmezésére törekvő intézmény alapította meg a Koreai Előadóművészetek Nemzeti Múzeumát is.

 

A Suttogások és sikolyok című, három UNITER-díjjal jutalmazott előadás 2010 januárja óta szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház műsorán. 2010-ben a produkció elnyerte a Legjobb előadás díját, Andrei Şerbant a Legjobb rendezés, Bogdán Zsoltot pedig Ingmar Bergman szerepéért a Legjobb színész díjával tüntette ki az Országos Színházi Szövetség.

 

Az előadás 2012 szeptemberében részt vett a Pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválon, 2012 júniusában a budapesti Vígszínházban vendégszerepelt, 2011 szeptemberében pedig a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyprogramjának részeként játszotta a társulat. A bukaresti közönség két alkalommal, 2010, illetve 2011 novemberében is megtekinthette az előadást az Országos Színházi Fesztiválon.

 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata másodszor vendégszerepel Szöulban: 2011 májusában a III. Richárd című előadás aratott nagy sikert Dél-Koreában. Tompa Gábor rendezését a Daejeoni Culture & Art Centerben és az LG Arts Centerben tartott öt előadáson összesen mintegy 4600 néző látta.2013. 04. 26.   
Változások a májusi és júniusi programban

Mivel a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata május 23. és 27. között Franciaországban, Dijonban turnézik, elmarad Csipke május 23-i, a Don Juan ünnepélyes vacsorája május 24-i, valamint a Születésnap május 25-i és 26-i előadása.

A Születésnap két előadását június 10-én és 11-én 20 órától pótoljuk, a májusra megváltott jegyek a jegypénztárral, illetve a Biletmaster.ro oldallal való egyeztetés után érvényesíthetők (a jegyvásárlás módjától függően). A május 24-i Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadásra megvásárolt jegyek a június 2-i előadásra érvényesíthetők. A jegyek csak a színház jegypénztáránál válthatók vissza.

A Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadás a dijoni Théâtre en Mai 2013 Fesztiválon vesz részt: Matthias Langhoff rendezését május 25-én és 26-án láthatja majd a közönség a Nagyszínházban (Grand Théâtre).

Megértésüket köszönjük!Design: Molnár István
2013. 04. 22.   
Mystery – Lucian Ban és az ELEVATION lemezbemutató koncertje

Pénteken, április 26-án este 8 órától lemezbemutató dzsesszkoncertre és közönségtalálkozóra hívja az érdeklődőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Lucian Ban és a New York-i ELEVATION együttes a színház nagyszínpadán mutatja be legújabb, Mystery című albumát, amely nemrég jelent meg a neves amerikai Sunnyside Records kiadásában. A koncert után közönségtalálkozóra kerül sor, az együttes tagjaival Virgil Mihaiu dzsesszkritikus beszélget.

Az amerikai hagyományos dzsesszből ihletődő és swing hatásokat megőrző, klasszikus amerikai dzsesszkvartett modelljét követő ELEVATION együttes a kortárs dzsessz négy meghatározó alakjából áll: Lucian Ban (zongora), Abraham Burton (tenorszaxofon), Brad Jones (bőgő), Nasheet Waits (dob). A zenekar a műfaj legizgalmasabb formáját képviseli, eredetiségükkel hatnak, közönségüket zenei érettségükkel, spontaneitásukkal, improvizációs készségükkel nyerik meg. A Time Out New York magazin szerint a zenekar „a post-bop dzsessz műfaját képviseli, amely az avantgárd felé tart, de nem veszíti el a swing pezsgő hangulatát sem.”


Bővebben

Fotó: Biró István
2013. 04. 16.   
Ki van a kútban? Pénteken újra műsoron a Kenyérzseb

Soron kívüli alkalom kínálkozik megnézni Matei Vişniec Kenyérzseb című drámáját Albu István rendezésében, pénteken, április 19-én 20 órától. Dimény Áron és Farkas Loránd két, a Beckett-drámák alakjaira emlékeztető figurát játszik, akik azt találgatják: mit keres a kutya az elhagyatott kútban – és egyáltalán, kutya van odalent, esetleg valami (vagy valaki) egészen más?

 

“...a kútban bármi lehet, ugyanis a két ember, aki körötte téblábol, a mindenkori román társadalom tipikus megtestesítője, aki számára több időt vesz igénybe a készülődés, mint maga a cselekvés. Mondhatni, sokáig osztják a semmit, és az igencsak fiatal Albu István rendező érdeme, hogy a puszta színpadon – a kellékek mindössze egy kalap és egy sétabot – nem válik unalmassá a téblábolás, nincs üresjárat a játékban. És persze két kiváló színészre, Dimény Áronra és Farkas Lorándra építhette Albu az előadást, akik a két tehetetlen figura megformálásában nagyszerűt alkotnak” – írja az előadásról Nánó Csaba az Erdélyi Naplóban. 


Bővebben

    Archívum
 
 
Str. E. Isac.  |  nr. 26-28  |  400023  |  Kolozsvár  |  Románia