Nemzetközi Színházi Fesztivál november 27. - december 9. Kolozsvár
RÓLUNK
PROGRAM
OFF-PROGRAM
ELŐADÁSOK
ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS
JEGYEK
HÍREK
KÉPTÁR
VIDEÓK
HANGANYAGOK
WORKSHOP
HELYSZÍNEK
SAJTÓ
FESZTIVÁLNAPLÓ
Szemelvények a rendezvény sajtódossziéjából:
SAJTÓ
Tizenhárom nap alatt húsz színházi előadás, dzsessz-koncert, könyvbemutatók, hanginstalláció, emléktábla-avatás, fotókiállítás, a zene és színház viszonyának tematikája köré szervezett elméleti és gyakorlati workshopok, szakmai beszélgetések, koncertek, partik – ezzel a mérleggel zárult a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezte INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál. A kolozsvári közösséget megmozgató eseményre Franciaországtól Dél-Koreáig érkeztek társulatok. A nagyszabású rendezvény az Európai Színházi Unió (UTE) platformjaként is működött.
HÍREK
"A tizenhárom nap mindenki teherbírását megviselte kicsit, leginkább a karikásodó szemű szervezőkre gondolok, bár hajlamos voltam már magam is úgy tekinteni az agyamra, mint a hordóban a szőlőre, megtaposás után – remélem csorgott belőle valami mustszerű dolog." - írja Varga Anikó a fesztivál utolsó napjáról.
HÍREK
KÉPTÁR
"A színházi anyag erőssége ugyanis a nézőteret is egyformán pozícionálja, provokálja. Igyekszem hát megtalálni a saját mozdulataimat, amikor arra szólítanak a színészek, dobáljuk meg őket paradicsommal. Begurítom a piros labdát a nejlonnal védett színpadra: nem túl látványos gesztus, viszont az enyém." - írja Varga Anikó a Turbo Paradisóról a fesztiválnaplóban.
HÍREK
KÉPTÁR
"Mindig az jár a fejemben Purcăretevel kapcsolatban, hogy 1. sokat tud a halálfélelemről, ezért olyan gazdag a fantáziája (illetve vice versa) 2. az autentikus művészi gondolkodás mindig részletező is; a művészet a részleteken múlik, az apró dolgokon." - írja Varga Anikó a fesztiválnaplóban.
HÍREK
A Kolozsvári Állami Magyar Színházban újabb technikai könnyítéssel léphetnek be a nézők az előadásokra: az online felületen vásárolt jegyet már nem szükséges kinyomtatniuk az okostelefon-tulajdonosoknak. A Biletmaster.ro felületen vásárolt belépők jegyvásárlás után bármikor elérhetők a Saját vásárlások menüpontban. Az Utalvány megtekintése gombra kattintva előugranak a nyomtatandó jegyek, ezt kell felmutatniuk a jegyek birtokosainak, majd a vonalkódot belépéskor a színházi személyzet a telefon képernyőjén ellenőrzi és érvényesíti.

Az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál közönsége már kipróbálhatta az okostelefonos beléptetést. Biró István fotója az első belépőt örökíti meg.
HÍREK
KÉPTÁR
"Az jár a fejemben, mi haszna van a fesztiváloknak. Majdnem salamoni sirámként hangzik, mintha magát a fesztiválozást kérdőjelezném meg, holott tényleg, és minden pejoratív zönge nélkül, a haszon, ami érdekel: bonyolult dolog ez." - írja Varga Anikó a fesztiválnaplóban.
HÍREK
Az Interferenciák 2012 fesztivál újabb rekordot döntött: a fényképen hétezredik nézőnket és párját láthatjátok. Vida András és Oláh Ildikó a tegnap esti Ukcsuk-ga című előadásra váltottak jegyet. 
HÍREK
George Banu kötetével szép számú érdeklődő szeretett volna először találkozni. Merthogy a mai nap könyvbemutatója – ahogy a kiadvány címe (A beszédtől az énekig) is utal rá –  találkozás volt: alkotók és közönség, író és olvasók, illetve természetesen színház és zene között.
HÍREK

"A Mikulás idén George Banu személyében érkezett és könyvet hozott. Banu A beszédtől az énekig című könyvének bemutatója kiselőadás formájában valósul meg, amelyben a szerző megosztotta velünk gondolatait ének és beszéd színházi viszonyáról." - írja Varga Anikó a fesztiválnaplóban.

HÍREK
KÉPTÁR
A Zenészek és színészek zene-festő improvizációs műhelye, az Uniferencia prezentációját ma délután szerveztük meg a TIFF házban, az off-program részeként. A műhely résztvevői a Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói és a Babeş-Bolyai Egyetem Színház és Televízió karának színis hallgatói.
HÍREK
KÉPTÁR
KÉPTÁR

"Blow ill wind, let me rest today, énekli Frank Sinatra slágerét Yelena Kuljic a Márton Dávid rendezte Wozzeckben, és ez a sor, mi tagadás, a szívemig hatolt – ha körbenézek, nem egyedül vagyok érintett a problémában. Különben a teljes előadás a szívemig hatolt és megforgatta benne késeit." - írja Varga Anikó a fesztiválnaplóban

 

HÍREK
KÉPTÁR
"Kórtörténet az Anamnesis, egyben látlelet egy közeg mentális állapotáról. Azért nem írok országot, mert – ahogy a beszélgetésen is elhangzott – a belső utalások miatt erősen kontextuális előadásról van szó, amely azonban könnyen érthető egy általános, nem csak az egészségügyet illető kelet-európai tapasztalat felől." - írja Varga Anikó a fesztiválnaplóban
HÍREK
KÉPTÁR

"Nem titok, hogy meg fog halni. És érti a néző, hogy ő a király, hogy ebben az Akárki-játékban egyszer ő is sorra kerül, nem mellékszerepben. A kérdés pusztán az – talán ez a tétje az előadásnak –, mennyire vág a húsába a felismerés. Kiveri a veríték, átjárja-e a jeges rémület, meglegyinti-e a halál fuvallata." - írja Varga Anikó a fesztiválnaplóban A király halódik című előadásról.
HÍREK
A Camil Petrescu Kulturális Alapítvány által kiadott Teatrul azi színházi folyóirat köteteit mutatták be tegnap este a színház előcsarnokában. A folyóiratot Florica Ichim és Doina Modola ismertették, kiemelve: az idén megjelent lapszámok Ion Luca Caragiale halálának századik évfordulójára emlékeztek.
HÍREK
KÉPTÁR

Claudiu Groza és Aaron Rutz két teljesen különböző szemszögből írnak Tompa Gábor előadásáról.

HÍREK
"Az esti jazz koncert remek volt, imádta a közönség a Blutopiát. Pusztán azért nem fogok hosszú sorokat írni róla, mert amatőr befogadó vagyok. Ennek ellenére érzem, tudom és gyakorlom azt, hogyan képes megmenteni az embert a zene. Nem csak hallgatni, nézni is jó volt, ahogyan Chris Dahlgren tépi a bőgő húrjait, azt a zenei, sokszor szemtelen, szemtelenül szabad felelgetést, amit négyen megvalósítottak a színpadon." - írja Varga Anikó a fesztiválnaplóban.
HÍREK
KÉPTÁR

"A tánc, amiként a zene mintázatokat követ – talán ez a módja a madár megértésének. Van egy apró mozgásbeli és zenei jel, és ez bővül, épül tovább Nagy József és Szelevényi Ákos alkotásában.

Az előadást követő rövid beszélgetésen Nagy elmondja, a fekete madarak családja különösen érdekli, ahogyan mozgásukkal – leginkább a téli tájban érvényesülő –zenét hoznak létre. Egy állat jelenléte mindig autentikus, mondja Nagy József, akit Carmencita Brojboiu és Visky András a beszélgetés végén egy Magyarkanizsa mellett lekapott madárraj képével ajándékoz meg. Nagy vérbeli ornitológusként vágja rá: seregélycsapat." - írja Varga Anikó a fesztiválnaplóban.

HÍREK
Tíz százalékos árkedvezmény a TIFF házbanAz INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál résztvevői 10 százalékos árkedvezményben részesülnek a TIFF ház földszintjén kapható valamennyi termékből, a fesztiváljegy, -kitűző vagy bérlet felmutatásával. Szeretettel várunk!
HÍREK
Emléktáblát avattak ma délben a Farkas (Kogălniceanu) utca 3-5. szám alatt, az első kolozsvári színház épületének helyén, a kolozsvári magyar színjátszás 220. évfordulója alkalmából. Fotógalériánk itt látható.
HÍREK
Mihaela Marin a színikritikus fotográfus és ezzel egyidőben a művészfotós szemével tekint az előadásokra” – fogalmazott George Banu a Cehov, Shakespeare, Bergman văzuți de Andrei Șerban című fotóalbum ma délelőtti bemutatóján – a kötet Mihaela Marin képeit tartalmazza Andrei Șerban öt előadásáról.
HÍREK
KÉPTÁR
A rendezvény második napján az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál látogatottsága meghaladta a két évvel ezelőtti fesztivál nézőinek számát. 2010-ben a műsorban szereplő 27 előadásra majdnem 4800 néző volt kíváncsi, idén már közel 4900-an váltottak jegyet a fesztivál 23 előadására, és a rendezvény további 11 napot tart. Az idei fesztivál egyébként más szempontból is rekordot döntött: az eddigi két kiadáshoz képest most szerepel a műsorban a legtöbb nagytermi előadás.
HÍREK
"Purcărete előadást azért különlegesen jó nézni, mert olyan színházi alkotóról van szó, aki nem a téma-sztori-dráma felszínén keresgél; számára a lényeg nem ott hever. Színházi lehetőségként játszik az operai formával is." - írja Varga Anikó a Gianni Schicchiről.
HÍREK
KÉPTÁR
KÉPTÁR
Varga Anikó naplójegyzete itt, Claudiu Groza első írása itt, Aaron Rutz blogbejegyzése itt olvasható.
HÍREK
HKSzCsPSzV
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9