2018. 09. 25

Pénzhatalmi világelit a színpadon – A velencei kalmárt mutatja be a kolozsvári színház

Az évad első bemutatójára készül a kolozsvári színház. Shakespeare A velencei kalmár című művét Tompa Gábor rendezi. A bemutatóra szeptember 28., pénteken 19 órától kerül sor a nagyteremben. Következő előadások: szeptember 30., vasárnap, valamint október 5.  Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

Tompa Gábor A velencei kalmárt Shakespeare egyik legbonyolultabb és legnehezebb darabjának látja, amely a változó történelmi kontextusokban különböző kényes vitákat indított el. Az általa rendezett előadás egy pénzhatalmi világelit világában játszódik, ahol a profit az egyetlen isten. Ezt a dúsgazdag társaságot az érdekek mozgatják. Az előadás egy modern technológiájú, hideg térben történik, amely kontrasztként óriási szenvedélyek színtere: szerelem, árulás, bosszú, önzés, nárcizmus, lázadás. Tompa reményei szerint a Shakespeare által szatirikus vígjátéknak nevezett mű képes lesz egy időben ellentétes érzéseket kiváltani a közönségből, annak függvényében, hogy éppen melyik szereplővel éreznek majd együtt. 

Visky András dramaturg a drámában felmerülő zsidókérdésről beszélt. Shakespeare úgy alkotta meg a sztereotip zsidó képét, hogy a korabeli Angliában tilos volt a zsidók letelepedése. Shylockot hús-vér emberként ábrázolja a szöveg, aki végül a rendszer vesztesévé válik.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője: Dragoș Buhagiar, dramaturg: Visky András, Rendezőasszisztens: Botond Nagy, Veres Emőke.  Videó: Rancz András.  Fényterv: Erőss László. A jelmeztervező asszisztense: Bocskai Gyopár. Ügyelő: Veres Emőke, Zongor Réka.

Az előadás szereposztásában Viola Gábor, Bodolai Balázs, Szűcs Ervin, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Árus Péter, Györgyjakab Enikő, Vindis Andrea, Albert Csilla, Fogarasi Alpár, Bogdán Zsolt, Imre Éva, Laczkó Vass Róbert, Marosán Csaba, Orbán Attila, Dimény Áron, Váta Loránd, Paco Alfonsín, Sinkó Ferenc, Kántor Melinda, Platz János látható.