2018. 04. 12

Az UTE levele a kolozsvári színház anyagi helyzetéről

Az Európai Színházi Unió (UTE) vezetői tanácsa a román kulturális tárcához intézett levélben fejezi ki aggodalmát a Kolozsvári Állami Színház költségvetési nehézségeivel és művészi programját súlyosan érintő helyzettel kapcsolatosan. Az UTE a legfontosabb európai színházi műhelyeket tömörítő szervezet, amelynek a kolozsvári színház is 2008 óta tagja.

A közszférában bekövetkezett béremelések következtében a színház éves költségvetésének mindössze 28%-a fordítható működésre és produkciókra, azaz a közüzemi számlák, szolgáltatások kifizetésére, a repertoáron lévő előadások fenntartására, illetve új előadások bemutatására. A korábbi évadok nyolc-tíz bemutatójához képest a 2017/2018-as évadban mindössze három bemutatóra kerül sor a tervezett és évad elején meghirdetett hétből. A költségvetési nehézségek ugyanakkor teljesen bizonytalanná teszik Románia egyik legjelentősebb nemzetközi fesztiválja, a kétévente sorra kerülő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadásának megszervezését is.  

Az Európai Színházi Unió elnöke, Michal Dočekal a színház fenntartójához, a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériumához eljuttatott levelét ezúttal közöljük.