Teatrul Maghiar de Stat Cluj își încheie stagiunea 2024/2025 cu premiera piesei Orașul nostru de Thornton Wilder. Spectacolul, pus în scenă de regizoarea americană Jesca Prudencio, va avea avanpremiera vineri, 4 iulie, de la ora 19:00, iar premiera oficială va avea loc sâmbătă, 5 iulie, tot de la ora 19:00, în Sala Studio a teatrului. Următoarea reprezentație este programată pentru 21 august, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
La conferința de presă organizată înaintea premierei, Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a prezentat-o cu entuziasm pe regizoarea Jesca Prudencio, aflată la prima colaborare cu trupa clujeană: „Este o mare bucurie pentru mine să prezint o fostă studentă de la Universitatea din California din San Diego. Jesca Prudencio nu este doar o regizoare talentată, ci are și o experiență importantă de coregrafă – a lucrat, printre alții, cu celebrul coregraf american Ping Chong. Încă din timpul studiilor, a realizat examene remarcabile și a devenit rapid cunoscută în lumea teatrului. De atunci, a regizat în numeroase teatre importante din SUA, de la Steppenwolf din Chicago până la teatrele din San Francisco și San Diego. De asemenea, este una dintre puținele tinere artiste care au primit prestigioasa bursă Julie Taymor, acordată anual doar câtorva creatori americani de excepție.”
După ce a prezentat-o pe regizoare, Gábor Tompa a vorbit și despre piesă: „Orașul nostru de Thornton Wilder a fost scrisă în 1938 și, de atunci, este montată frecvent pe scenele teatrale din întreaga lume. A fost jucată de mai multe ori și în limba maghiară, inclusiv la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în anii ’60.”
Jesca Prudencio, regizoare și coregrafă, a declarat în cadrul conferinței că se simte onorată să lucreze la Cluj, la invitația lui Gábor Tompa: „Este ca și cum elevul ar primi ultima lecție, atunci când are ocazia să lucreze în teatrul maestrului său.”
Regizoarea a mai adăugat că a citit pentru prima dată piesa lui Thornton Wilder în urmă cu mai bine de douăzeci de ani, iar alegerea autorului de a renunța complet la recuzită i se pare provocatoare și extrem de interesantă: „La prima lectură, personajele par naturale, lumea lor ușor de imaginat. Dar provocarea este tocmai aceea de a recrea totul doar prin jocul actorilor, fără obiecte. Autorul își imaginează toate aceste detalii, dar decide să le scoată de pe scenă – pentru că, în viață, nu acestea sunt cele cu adevărat importante.”
Dramaturga spectacolului, Noémi Vajna, a subliniat cât de important este ca o regizoare să poată lucra pe un text scris în limba sa maternă, mai ales în cazul unei opere clasice a literaturii dramatice americane. Ea a adăugat: „Poate că, la început, textul pare prea lung sau prea detaliat, dar tocmai acest cotidian îl face atât de autentic. Deși nu este o dramă de amplitudinea lui Hamlet, situațiile din viața de zi cu zi au o rezonanță profundă pentru noi toți. Provocarea a fost să găsim formularea cea mai firească în limba maghiară, care să păstreze esența mesajului: să recunoaștem și să trăim cu adevărat momentele esențiale ale existenței noastre.”
La realizarea spectacolului au contribuit: Noémi Vajna (dramaturgia), Gyopár Bocskai (scenografia), Norbert Halmágyi (muzica), Orsolya Csengeri (asistentă de regie), Enikő Albert (regia tehnică).
Din distribuție fac parte actorii: Csilla Albert, Róbert Kardós M., Csilla Varga, Gedeon András, Hannah Daradics, Zsolt Bogdán, Réka Csutak, Eszter Román, Tamás Kiss, Júlia Laczó, Anikó Pethő, Róbert Laczkó Vass, András Buzási și Áron Dimény.
Biletele pentru avanpremiera și premiera spectacolului Orașul nostru, precum și pentru reprezentațiile viitoare, pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului (în zilele lucrătoare, între orele 10:00 și 14:00) și online pe huntheater.biletmaster.ro.