La Teatrul Maghiar de Stat Cluj se desfășoară, în perioada 1–9 iunie, Săptămâna Centenară „György Harag”, un eveniment prin care trupa aduce omagiu fostului său regizor principal, născut acum 100 de ani și decedat în urmă cu 40 de ani.
În a patra zi a evenimentului, miercuri, 4 iunie, de la ora 17:00, în foaierul de la etaj, publicul este invitat la proiecția spectacolului de televiziune O după-amiază de duminică îngrozitoare, regizat de György Harag în anul 1976 pentru Televiziunea Română, după un text de Sándor Tomcsa. Din distribuție fac parte actori remarcabili precum Lujza Orosz, György Barkó, Ilona Toszó, Erzsébet Lázár și Vilmos Ambrus.
De la ora 19:00, Trupa „Harag György” a Teatrului de Nord Satu Mare joacă, la Sala Mare, spectacolul Csongor și Tünde de Mihály Vörösmarty, în regia lui Sardar Tagirovsky. Invitarea acestui spectacol nu este întâmplătoare, întrucât Csongor și Tünde a fost și ultima montare semnată de György Harag pe scena teatrului clujean, în anul 1984. Despre versiunea actuală, Judit Kiss a scris pe platforma kronikaonline.ro: „Vă invităm să vedeți acest spectacol – fie că doriți să descoperiți, fie să retrăiți opera lui Vörösmarty, care reunește drama umană universală, poezia brută, reflecția filozofică atemporală și o lume de basm desprinsă de pământ.”
Joi, 5 iunie, de la ora 12:00, în foaierul de la etaj va avea loc o lansare de carte. Volumul de studii în limba română Analize Philther asupra teatrului Maghiar din România, apărut în 2024 sub egida editurilor UArtPress Târgu Mureș și Presa Universitară Clujeană, va fi prezentat de Mária Albert, cadru didactic al Universității de Arte din Târgu-Mureș și unul dintre editorii volumului, alături de Oana Cristea Grigorescu, critic de teatru și autoare a uneia dintre studiile incluse în volum.
Seara, publicul va putea viziona două spectacole.
De la ora 19:00, pe scena mare în format studio, Sfumato Theatre Laboratory din Sofia prezintă PlatonOFF, inspirat din piesa lui A. P. Cehov, în regia semnată de Margarita Mladenova și Ivan Dobchev. „În cadrul Sfumato Theatre Laboratory lumea cehoviană este reînviată într-un mod nou, viu, intim şi umanist” – scrie Alex Dachev în cronica sa. Invitația trupei bulgare la Cluj reprezintă o trimitere artistică la spectacolul Iubirile lui Platonov, montat de György Harag în 1968 la Târgu-Mureș, stabilind astfel un dialog simbolic între trecut și prezent.
De la ora 21:00, în Sala Studio, va fi prezentat cel mai nou spectacol regizat de Gábor Tompa la Cluj, I Am the Wind, pe baza textului semnat de laureatul Premiului Nobel, Jon Fosse. Despre acest spectacol, Marina Constantinescu scria: „ Apa lui Fosse este aici un spațiu închis, un salon de spital sordid din alt secol parcă, al cărui element central de decor este un pat, semn pentru barcă, semn al patimii și al morții, pat-sicriu. Ferestrele neclare, împăienjenite sînt primele care deschid jocul iluziei, al oglindirii, al opacității, al transparențelor, ca și texturile unui material rece, metalic, în care o siluetă se reflectă, redundant ca o umbră. Ca o absență-prezență. Spectacolul acesta al Iui Tompa Gabor găsesc că este cu adevărat unul cu cele mai profunde mărturisiri ale sale, unul dintre cele mai complexe și mai emoționante, șlefuit îndelung, un spectacol de cameră ca o bijuterie prețioasă și discretă, ce respectă intimitatea actului de creație, laboratorul ei, dar și ce este solitar acolo. Precum și în chin, în rugăciune, în hăul dintre mine si mine, dintre mine și celălalt, în întunericul despărțirii.”
Vineri, 6 iunie, de la ora 16:00, în foaierul de la etaj, va avea loc o masă rotundă cu titlul György Harag și teatrul contemporan. În continuare va fi proiectat filmul documentar realizat de Daniela Ciolan, In memoriam portret György Harag, produs în 2015 pentru Televiziunea Română.
De la ora 19:00, în studioul de pe scena mare, trupa Teatrului Maghiar va juca cea mai recentă producție a sa: Tango de Sławomir Mrożek, în regia lui Attila Keresztes. Despre spectacol, regizorul afirmă: „ Ceea ce a scris Mrożek în 1964 părea a fi o ipoteză absurdă: despre posibile crize ale ordinii sociale, ale identității și identității personale. Astăzi, însă, nimic din toate acestea nu pare absurd. Omenirea – sau cel puțin modul în care a fost modelată mentalitatea noastră colectivă – a justificat practic aceste ipoteze. Tango este realitatea zilelor noastre. Nu este treaba teatrului să judece, să decidă ce este bine sau rău, dar piesa reflectă în mod clar o stare amenințătoare: chiar și individual, astăzi ne este greu să ne autodefinim. Poate cea mai importantă propoziție din întreaga piesă este cea în care bunica muribundă îi întreabă pe ceilalți: „Cine sunteți voi?”. Această întrebare este chiar mai presantă astăzi decât era acum șaizeci de ani.”
Reduceri speciale la biletele spectacolelor din cadrul Săptămânii Centenare Harag György
Cu ocazia Săptămânii Centenare „György Harag”, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj oferă reduceri speciale, încurajând publicul să participe în număr cât mai mare la evenimentele teatrale din cadrul acestei săptămâni comemorative.
Reduceri valabile doar pentru spectacolele de pe scena mare, la biletele achiziționate de la casa de bilete a teatrului:
· 100 lei (în loc de 120 lei) – valabil pentru spectatorii care achiziționează două bilete de adult pentru același spectacol sau câte un bilet de adult pentru două spectacole diferite.
· 130 lei (în loc de 180 lei) – valabil pentru spectatorii care achiziționează trei bilete de adult pentru același spectacol sau câte un bilet de adult pentru trei spectacole diferite.
· 160 lei (în loc de 200 lei) – valabil pentru spectatorii care achiziționează un pachet familial, care include două bilete pentru adulți și două bilete pentru copii sau două bilete pentru pensionari.
Săptămâna Centenară „György Harag” este organizată în parteneriat cu Fundația Corvineum, cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, Fundației Bethlen Gábor și Fundației Communitas.
Toate spectacolele beneficiază de supratitrare în limbile română și engleză.
Biletele sunt disponibile online pe huntheater.biletmaster.ro și pot fi achiziționate și de la Casa de bilete a teatrului.
Teatrul își rezervă dreptul de a modifica programul!