31. 05. 2022

Au început repetițiile la spectacolul PROMETHEUS'22 în regia lui Gábor Tompa

Au început repetițiile la spectacolul PROMETHEUS'22 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în regia lui Gábor Tompa. Spectacolul, bazat pe tragedia antică Prometeu înlănțuit de Eschil, este o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a Teatrului de Stat din Constanța și a SNT Drama Ljublajana. Spectacolul jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză, care face parte din proiectul Catastrofă al Uniunii Teatrelor din Europa, va avea premiera la Teatrului Maghiar în data de 1 iulie 2022, în Slovenia, la Ljubljana în luna octombrie și la Constanța în luna decembrie. PROMETHEUS’22 se va juca din nou la Cluj în noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, iar în februarie 2023 va fi prezentat și la Porto, în cadrul Festivalului Finisterra, organizat de Teatrul Național São João și Uniunea Teatrelor din Europa.

Din distribuția specatcolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Vanja Plut, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény, Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea spectacolului își dau concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (scenografia), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (asistent scenografie).

Spectacolul PROMETHEUSZ’22 după premiera din 1 iulie se va juca în data de 2 și 3 iulie în Sala Mare a Teatrului Maghiar. Biletele la cele trei reprezentații pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului și online de pe www.biletmaster.ro.

*

Proiectul Catastrophe (Catastrofă) al Uniunii Teatrelor din Europa

În anul 1990 Jack Lang si Giorgio Strehler înființau Uniunea Teatrelor din Europa. Principalul scop al acestei asociații era: „construirea Uniunii Europene prin cultură și teatru, încurajarea unei mișcare culturale colective care să depășească barierele lingvistice pentru a dezvolta un teatru de artă care să fie văzut ca un vector de fraternitate între oameni”.

În anul 2020 trauma globală provocată de pandemia Covid-19 a răsturnat complet viața cotidiană, a oprit în loc întregi sectoare sociale, culturale, economice. O catastrofă, atât în sensul cunoscut azi, cât și în sensul originar – în sensul grec al cuvântului, katastrophé numește o schimbare bruscă sau o mare răsturnare de lucruri. Proiectul propus de UTE alături de partenerii săi dorește să exploreze exact acest sens, să privească marea răsturnare provocată de pandemie dintr-o nouă perspectivă, cea a reînnoirii, a reafirmării teatrului ca spațiu de reflecție și ca element de coeziune într-o Europă divizată.

În proiect participă 12 teatre: Teatrul de Stat Constanța (România), Teatrul Maghiar de Stat Cluj (România), Teatrul Național al Greciei de  Nord (Grecia), Prague City Theatres (Cehia), SKD Martin (Slovacia), SNT Drama Ljubljana (Slovenia), Teatre Nacional de Catalunya (Spania), Teatro Nacional São João (Portugalia), Theatre Laboratroy Sfumato (Bulgaria), Théâtre National de Strasbourg (Franța), Théâtre National du Luxembourg (Luxemburg), Yugoslav Drama Theatre (Serbia).

În urma colaborării teatrelor implicațe în proiect, se vor realiza 7 coproducții ce au la bază temele tragediei antice grecești. Aceste teme – un fel de esperanto nu doar al artelor spectacolului, ci și al experienței europene – constituie punctul de plecare pentru formularea unei strategii de creație colaborativă într-o Europă post-pandemică, prin intermediul unor noi opere de dramaturgie și teatru.