Expoziția Muzeului și Institutului Național de Istorie a Teatrului
Curator: Beáta Huber
Design și realizare: György Mihalkov
Primul teatru construit din piatră în România, situat pe strada Kogălniceanu (Ulița Lupilor) din Cluj, și-a deschis porțile pe 12 martie 1821. Cu ocazia aniversării a două secole de la inaugurarea acestuia, am organizat o expoziție în care am evocat casa permanentă a teatrului maghiar din Transilvania, evenimentele sale semnificative și realizările remarcabile ale actorilor.
„Nu doar că este primul din punct de vedere istoric, ci și pentru că serviciile pe care le-a adus culturii maghiare și gândirii naționale maghiare îl fac demn de acest titlu” – scria Jenő Janovics în volumul său Teatrul de pe Ulița Lupilor. Pionierii teatrului clujean și-au propus ca obiective principale răspândirea limbii materne, îmbunătățirea moravurilor și stimularea sentimentului patriotic. Ulterior, în perioada de burghezizare, accentul s-a mutat asupra muncii artistice, iar piesele din tradiția dramatică europeană și maghiară au fost prezentate pe scenă de către actori remarcabili.
Teatrul de pe strada Kogălniceanu a fost gazda teatrului clujean, care a obținut statut național, până în 1906. Clădirea, considerată modernă la începutul secolului al XIX-lea, a început să nu mai corespundă cerințelor artistice și spectatorilor, iar problemele legate de securitatea la incendiu nu au putut fi soluționate satisfăcător, în ciuda modificărilor ulterioare. Clădirea emblematică a fost demolată între 1934-1935, iar pe locul său a fost ridicată o casă studențească în stil modern.
În cadrul expoziției noastre, urmărind urmele teatrului de pe strada Kogălniceanu, evocăm trecutul acestuia cu ajutorul fotografiilor păstrate, afișelor de spectacol, planurilor, manuscriselor, obiectelor de memorie și amintirilor.