10. 11. 2024

Interferențe – la jumătatea de drum!

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe a ajuns la jumătate, dar îi așteaptă în continuare pe iubitorii de teatru cu programe variate. În următoarele patru zile vor putea vizitate în continuare două expoziții, iar cei care vor participa la festival sunt invitați la o lansare de carte și un concert. În zilele următoare, publicul va putea vedea spectacole ale unor creatori cunoscuți din țară, precum Gábor Tompa, Sardar Tagirovsky sau Aba Sebestyén, dar se vor putea bucura și de prezențe internaționale precum Annelie Gahl și Sacha Bota.

Duminică, 10 noiembrie, începând cu ora 19:00, în Sala Mare a teatrului va fi prezentat spectacolul Rasputin, în regia lui Sardar Tagirovsky, pus în scenă la Teatrul de Nord Satu Mare Trupa „Harag György”.

Piesa lui Géza Szőcs este un raport istoric colectiv despre conștiința europeană și globală. Drama pune accent pe realitatea istorică prin prisma fictivă a lui Rasputin. Această ficțiune este ultimul refugiu pasional al supraviețuirii în haosul apocaliptic al umanității, deoarece tânjește copilărește după pacea lumii.

Luni, 11 noiembrie, la orele 18:00 și 20:30, în Sala Studio, va avea loc concertul susținut de violoniștii Sacha Bota și Annelie Gahl, renumiți pe plan european. Cei doi talentați artişti interpretează cele 44 de duete ale lui Béla Bartók subliniind calitatea retorică și expresivă a sunetului. Abordarea inovatoare a lui Bartók a îmbinat tehnicile de compoziție clasică cu sunetele brute și autentice ale muzicii populare est-europene. Concertul va fi îmbogățit de o secvență video care completează structura în patru părți a celor 44 de duete ale lui Bartók. Videoclipuri istorice, fragmente din înregistrările lui Bartók și fotografii făcute chiar de compozitor vor fi împletite într-o estetică vizuală onirică.

Marți, 12 noiembrie, de la ora 13:00, în foaierul de la etajul teatrului va avea loc lansarea celui mai recent volum de poezii al lui Gábor Tompa, intitulat Hamlet homloka [Fruntea lui Hamlet], prezentat de autor împreună cu Zsolt Karácsonyi, poet laureat al Premiului József Attila și redactor-șef al revistei literare Helikon.

Tot în data de 12 noiembrie, la orele 17:00 și 21:00, în Sala Studio, va putea fi văzută producția comună a Teatrului Național Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklós” și a Yorick Studio, în regia lui Aba Sebestyén, bazată pe romanul Voiam să mă revolt cu voi de Attila Bódi.

Povestea este plasată în ultimele săptămâni ale dictaturii Ceaușescu. Autorul ne arată cele mai adânci și întunecate cotloane ale acestei perioade disperate prin ochii celei mai sensibile categorii de vârstă: adolescenții. Trei băieți, pe cale să absolve liceul, se revoltă împotriva penuriei vieții și încep o campanie anti-sistem. Treizeci de ani mai târziu, la o reuniune de clasă, ei trebuie să facă față consecințelor reale ale acțiunilor lor.

Miercuri, 13 noiembrie, la ora 19:00, în Sala Mare, publicul va putea urmări comedia romantică Cum vă place de William Shakespeare, prezentată de Teatrul Național Stoyan Bachvarov din Varna (Bulgaria), în regia lui Gábor Tompa.

„Putem oare să ne întoarcem spatele societății nedrepte și conducătorilor ei? Este evadarea în pădurea Ardeni o soluție? Libertatea naturii și libertatea teatrului sunt celebrate de personajele din comedia lui Shakespeare Cum vă place. În spectacolul lui Gábor Tompa, dragostea dă putere sufletului și trupului, arta eliberează, iar natura vindecă. Jocul identității este în plină desfășurare, dar este el sigur?”– notează dramaturgul spectacolului, Aglika Oltean.

Joi, 14 noiembrie, la ora 11:00, în foaierul de la etajul teatrului va avea loc conferința 35 de ani. Teatrul din România după cenzură, susținută de profesorul universitar dr. Marian Popescu, urmată de o masă rotundă. Participanți: Gábor Tompa, Marian Popescu, Darvay Nagy Adrienne, Anca Măniuțiu, Crenguța Manea.

Tot în data de 14 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca, publicul va putea viziona din nou piesa absurdă Pietonul aerului de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa și interpretată de trupa Naționalului clujean.

Gábor Tompa, împreună cu echipa artistică, transformă textul ionescian într-o partitură muzicală, în care se joacă fizic și vocal cu ritmul, armonia corală, disonanțele și sincopele, în plimbări, balansări și salturi poetice, readucând în prim-plan o piesă pe nedrept uitată, la fel cum personajele și implicit noi toți am uitat cum să zburăm. Căci cine mai crede astăzi în poeți și care ne sunt idealurile?” – scrie în sinopsisul spectacolului Ștefana Pop-Curșeu.

***

Co-organizator: Fundația Corvineum. Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei și Fondul Bethlen Gábor, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Energobit, Fundația Communitas, UNITER, Consiliul Județean Cluj. Partener de mobilitate: RMB Inter Auto.

Programul detaliat al Festivalului, împreună cu informațiile suplimentare despre spectacole și evenimente, pot fi consultate pe site-ul oficial al teatrului: huntheater.ro.

Toate spectacolele beneficiază de traducere în limbile română, maghiară și engleză.

Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului sunt disponibile online pe huntheater.biletmaster.ro și pot fi achiziționate și de la Casa de bilete a teatrului. Pentru spectacolul Pietonul aerului, biletele sunt disponibile pe site-ul bilete.ro sau direct la Casa de bilete a Teatrului Național din Cluj-Napoca.

Casa de bilete a Teatrului va fi deschisă, în perioada 3-17 noiembrie, de la ora 10:00 până la începerea ultimei reprezentații.

Teatrul își rezervă dreptul de a aduce modificări programului Festivalului, în funcție de eventualele circumstanțe organizatorice.