12. 06. 2024

Teatrele membre ale Uniunii Teatrelor din Europa s-au reunit la Praga

Uniunea Teatrală din Europa (UTE) a ținut prima adunare generală ordinară din acest an la Praga, duminică, 9 iunie. Evenimentul, organizat de Teatrul Municipal din Praga, a avut loc în clădirea emblematică a orașului, Casa Municipală (Obecní dům), construită în stil art nouveau.

După cuvântul de bun venit al președintelui UTE, Gábor Tompa, reprezentanții teatrelor membre au votat în unanimitate aderarea Teatrului Național Catalan din Barcelona și solicitarea de readerare a Teatrului di Roma. Printre punctele de pe ordinea de zi a adunării s-au numărat organizarea următoarei ediții a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, inițierea de noi proiecte internaționale de coproducție, precum și organizarea de workshop-uri și programe de rezidență pentru tineri creatori.

A doua adunare generală ordinară din acest an va fi găzduită în prima parte a lunii decembrie de Teatrul Național São João din Porto, unde vor avea loc și alegeri pentru conducerea organizației. În cele trei zile premergătoare adunării, se va desfășura un colocviu în cadrul căruia invitați ai teatrului gazdă și ai teatrelor membre UTE vor ține prelegeri despre dramaturgia contemporană.

Întâlnirea de la Praga a confirmat încă o dată că Uniunea Teatrelor din Europa se implică activ în întărirea relațiilor teatrale internaționale și în susținerea tinerelor talente.