11. 01. 2024

SPECTACOLUL MACBETT REVINE ÎN PROGRAMUL TEATRULUI MAGHIAR DE STAT CLUJ!

Începând cu luna ianuarie 2024, spectacolul Macbett de Eugène Ionesco, pus în scenă de Silviu Purcărete, revine în programul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Producția este programată pe 17, 31 ianuarie; 23 februarie și 10 martie, ora 19.00, la Sala Mare.

Macbettul lui Ionesco nu este o simplă întoarcere pe dos parodistică a capodoperei shakespeariene, ci o radiografie și o deconspirare a unei vieți publice abrutizate, apropiate de absurd. Piesa prezintă, cu umor necruțător, viața publică animată și împinsă în haos de o ostilitate constant stimulată. Macbettul ionescian vorbește în același timp și despre absurdul conspirației. El se adresează cu o acuitate surprinzătoare spectatorului de azi.” – a declarat András Visky dramaturgul spectacolului.

Spectacolul Macbett, în regia lui Silviu Purcărete, a participat la festivaluri precum: Festivalul Național de Teatru din București, ediția 32; Festivalul Internațional de Teatru W. Shakespeare de la Craiova, ediția 13, Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, ediția 8, Olimpiada Teatrelor, ediția 10. De asemenea, Macbett a fost nominalizat la premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2021.

„Conduși de bagheta măiastră a lui Silviu Purcărete, actorii reușesc pe deplin să creeze acel efect de distanțare în care conștința privitorului să fie împărțită între oroarea subiectului și râs, așa încât povestea masacrului devine suportabilă, dar rămâne, totuși, disconfortul, care invită la reflecție.”– scria Eugenia Sarvari despre spectacolul Macbett.

Din echipa artistică a spectacolului Macbett fac parte: Helmut Stürmer (decorul), Lia Manțoc (costumele), Vasile Șirli (muzica), András Visky (dramaturgia), Kata Demeter (asistent de dramaturgie), Péter Kolcsár (corepetitor) și Bogdan Dobre (asistent costume).

Personajul principal, Macbett, este interpretat de Zsolt Bogdán, distribuţia fiind întregită de actorii: Gábor Viola, Miklós Bács, Andrea Vindis, Áron Dimény, Lóránd Váta, József Bíró, Melinda Kántor, Anikó Pethő, Eszter Román, Szabolcs Balla, Balázs Bodolai, András Buzási, Zsolt Gedő, Tamás Kiss, Csaba Marosán.

Biletele pot fi achiziţionate la Casa de bilete a Teatrului, zilnic între orele 10.00 – 14.00, precum şi online pe site-ul huntheater.biletmaster.ro.