17. 04. 2023

Teatrul Maghiar de Stat Cluj în deschiderea celei de-a 10-a ediții a Olimpiadei Teatrelor!

În luna aprilie, Teatrul Maghiar de Stat Cluj este invitat cu două spectacole la cea de-a 10-a ediție a Olimpiadei Teatrelor. Astfel, în perioada 19-22 aprilie, de la ora 19.00, spectacolul Tinerii barbari (r. Attila Vidnyánszky Jr.) va avea patru reprezentații, în Sala Gobbi Hilda a Teatrului Național din Budapesta. Producția face parte, de asemenea, din programul celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Madách Imre (MITEM).

De asemenea, joi, 27 aprilie, ora 19.00, la Vígszínház din Budapesta, este programat spectacolul Macbett de Eugène Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete.

Este pentru a doua oară când Teatrul Maghiar de Stat Cluj participă la acest prestigios eveniment, spectacolul Rosmersholm (r. Andriy Zholdak) participând la Olimpiada Teatrelor 2019 de la Sankt Petersburg.

După reprezentațiile din luna aprilie, Teatrul Național din Miskolc va găzdui spectacolele Macbett și Ferma animalelor. Participarea la Olimpiada Teatrelor se va încheia cu coproducția Prometeu'22, care se va juca mai întâi la Budapesta, la Teatrul Thália, și apoi la Teatrul de Cetate din Gyula, în luna iunie.

Olimpiada Teatrelor este un festival de teatru gândit în spiritul tradiției și modernității și al Jocurilor Olimpice antice. A fost lansat în Grecia, în anul 1995, fiind inițiat de regizori și dramaturgi renumiți din Grecia, Japonia, SUA, Spania, Anglia, Rusia, Germania și Brazilia. Din când în când, unul dintre cele mai mari și prestigioase festivaluri, care are loc la nivel mondial, își face casă într-un anumit oraș sau țară. În ultimele două decenii festivalul itinerant a fost organizat la Delphi (Grecia), Shizuoka (Japonia), Moscova (Rusia), Istambul (Turcia), Seul (Coreea de Sud), Beijing (China), Wrocław (Polonia), New Delhi (India) Sankt Petersburg (Rusia), cea de-a 10-a ediție a Olimpiadei Teatrelor având loc în Ungaria.

Tinerii barbari este inspirat din viața compozitorilor Bartók Béla și Kodály Zoltán și regizat de Attila Vidnyánszky Jr.

Un spectacol turbulent, o revărsare de energie și imaginație, Tinerii barbari – un delir verbal dificil de urmărit, improvizațiile într-o traducere cu supratitluri și, totuși, curentul trece de la o situație la alta, dans, muzică, un foc de artificii permanent.” – scria Mirella Patureau.

Éva Imre a fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Barbarul B. din Tinerii barbari. Interpretarea Évei Imre din Tinerii barbari a fost premiată de Consiliul artistic al Teatrului Cetate din Gyula, care i-a acordat Premiul Őze Lajos pentru performanța artistică remarcabilă și pentru interpretarea originală și complexă a lui Béla Bartók.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Csilla Albert, Balázs Bodolai, Loránd Farkas, Zsolt Gedő, Éva Imre, Zsuzsa Tőtszegi, Ervin Szűcs, Lóránd Váta, precum și patru tineri dansatori: Katalin-Bíborka András, Ágnes Lakatos, Nimród-Károly Kacsó, Hunor Vincze-Pistuka.

În spectacol evoluează ansamblul TOKOS: Csongor Attila Tókos, Albert Vajas, Gyula Bálint Szép, Kristóf Szakács, Zsombor Bálint.

La realizarea producției își dau concursul: Csaba Csíki (decorul), Zsuzsanna Cs. Kiss (costumele), Dávid Mester (muzica), István Berecz (coregrafia), Emőke Veres (asistent de regie).

Biletele pentru spectacolele Tinerii barbari de la Budapesta au fost deja epuizate. La Cluj, următoarea reprezentație este programată duminică, 14 mai, ora 19.00.

Spectacolul Macbett, în regia lui Silviu Purcărete, a participat la festivaluri precum: Festivalul Național de Teatru din București, ediția 32; Festivalul Internațional de Teatru W. Shakespeare de la Craiova, ediția 13 și Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, ediția a 8-a. De asemenea, producția a fost nominalizată la premiul pentru cea mai bună producție de către juriul de selecție UNITER 2021.

„Conduși de bagheta măiastră a lui Silviu Purcărete, actorii reușesc pe deplin să creeze acel efect de distanțare în care conștiența privitorului să fie împărțită între oroarea subiectului și râs, așa încât povestea masacrului devine suportabilă, dar rămâne, totuși, disconfortul, care invită la reflecție.” – scria Eugenia Sarvari.

Din echipa artistică a spectacolului Macbett fac parte: Helmut Stürmer (decorul), Lia Manțoc (costumele), Vasile Șirli (muzica), András Visky (dramaturgia), Kata Demeter (asistent de dramaturgie), Péter Kolcsár (corepetitor) și Bogdan Dobre (asistent costume). Personajul principal, Macbett, este interpretat de Zsolt Bogdán, distribuţia fiind întregită de actorii: Gábor Viola, Miklós Bács, Andrea Vindis, Áron Dimény, Lóránd Váta, József Bíró, Melinda Kántor, Anikó Pethő, Eszter Román, Szabolcs Balla, Balázs Bodolai, András Buzási, Zsolt Gedő, Tamás Kiss, Csaba Marosán.

În cadrul Olimpiadei Teatrelor, spectacolul Macbett se joacă în limba maghiară, cu supratitrare în limba engleză.

La Cluj toate spectacolele Teatrului Maghiar de Stat Cluj beneficiază de supratitrare în limbile română și engleză.

Biletele pentru spectacolul Macbett de la Budapesta pot fi achiziționate de la casa de bilete a Vígszínház (în fiecare zi între orele 11.00 și 19.00) sau online pe vigszinhaz.jegy.hu.