08. 02. 2023

PROMETEU'22, LA FESTIVALUL FINISTERRA DIN PORTO!

Festivalul Finisterra, organizat de Teatrul Național São João din Porto și UTE în perioada 27 ianuarie-25 februarie, reprezintă punctul culminant al proiectului Catastrofă inițiat de Uniunea Teatrelor din Europa. După  reprezentarea spectacolelor în teatrele tuturor partenerilor, publicul portughez va putea vedea, timp de cinci weekend-uri consecutive, coproducțiile internaționale create în cadrul proiectului.

Pornind de la tragediile antice grecești s-au născut următoarele coproducții: IOCASTA (Prague City Theatres, Republica Cehă; Teatrul Slovac de Cameră - SKD Martin, Slovacia; r. Lukáš Brutovský) FOCS/VATRE (Teatrul Național Catalan; Spania, Teatrul Dramatic Iugoslav, Serbia; r. Carme Portacelli); DECALOGUE OF ANXIETY (Sfumato Theatre Laboratory, Bulgaria; Teatrul Național din Luxemburg; r. Margarita Mladenova și Ivan Dobchev), IPHIGENIA (Teatrul Național din Strasbourg, Franța; Compagnie Les Productions Merlin, Franța; r. Anne Théron) și PROMETEU’22 (Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul de Stat din Constanța, România și SNT Drama Ljubljana, Slovenia; r. Gábor Tompa).

Tot în cadrul proiectului Catastrofă al Uniunii Teatrelor din Europa a fost realizat și spectacolul PROMETEU'22, pus în scenă de Gábor Tompa și realizat în coproducție de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul de Stat din Constanța și SNT Drama Ljubljana. Spectacolul a avut premiera în iulie 2022 la Cluj, s-a jucat de șapte ori la Ljubljana în octombrie anul trecut și de două ori în ianuarie anul acesta la Constanța.

În Porto, PROMETEU'22 va fi prezentat de două ori, tot în cadrul festivalului: vineri, 10 februarie, ora 21.00 și sâmbătă, 11 februarie, ora 19.00, în Sala Principală a Teatrul Național São João din Porto.

Bazat pe tragedia antică Prometeu înlănțuit de Eschil, spectacolul se joacă în limbile maghiară, română, slovenă și engleză.

Prometeu se salvează sau nu, nici nu mai contează, din moment ce el devine subiect de știri și astfel își pierde aura de erou. Titanul se sacrifică în numele omenirii și al artelor frumoase? Se prea poate, dar răspunsul tot spectatorilor le aparține. Mai avem astăzi nevoie de artă? Ne mai definește dimensiunea spirituală? Sistemele de valori (autentice) la care ne raportam până nu demult pot fi înlocuite cu altele (mai bune)? Nu știm răspunsurile, pe multe dintre ele le intuim, în fapt suntem cu toții conștienți că trebuie să facem eforturi considerabile să nu e pierdem busola, să nu ne pierdem într-o lume în care dictează can-can-ul, știrea falsă și impresia de moment.” – scria Nona Rapotan.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény, Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Andrea Vindis, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea producției şi-au dat concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (elemente de decor și costume), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (colaborator decor și costume).