25. 01. 2023

PROMETEU'22, ÎN PREMIERĂ LA CONSTANȚA!

Joi, 26 ianuarie, la ora 19.00, în Sala Principală a Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, va avea loc premiera spectacolului PROMETEU'22, pus în scenă de Gábor Tompa. Coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a Teatrului de Stat din Constanța și a SNT Drama Ljubljana, PROMETEU'22 face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniunea Teatrelor din Europa, iar premiera de la Constanța reprezintă cea de-a treia etapă a proiectului. Următoarea reprezentație va avea loc vineri, 27 ianuarie, ora 19.00, în Sala Principală a Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”.

Bazat pe tragedia antică Prometeu înlănțuit de Eschil, spectacolul se joacă în limbile maghiară, română, slovenă și engleză.

La Cluj, PROMETEU'22 a avut premiera la finalul stagiunii 2021/2022, în timp ce premiera la Ljubljana prima reprezentație s-a jucat  pe 15 octombrie, la SNT Drama.

Montarea realizată de Tompa este un manifest teatral, în aceste timpuri „ieșite din țâțâni”; este încrederea declarată a artiștilor implicați în spectacol, în rostul și forța teatrului de a adresa întrebări către comunitate; de fapt, răspunsuri cerute fiecărui spectator care e parte a umanității.

Cum ar putea fi oprită această cădere liberă a noastră cauzată de himere umflate de lăcomie, o lăcomie insațiabilă… Lăcomia față de știri, nu dorința de cunoaștere; lăcomia față de divertisment / entertainment (!!!) și neputința de a trăi bucuria; lăcomia de a înghiți „tinerețea fără bătrânețe” a tuturor vedetelor din media; povești tot mai lipsite de adevăr… spaima de suferință și transformarea celui mai mic disconfort în dezastru; dependența de a trăi într-o realitate mediată, în fața unui ecran tot mai mare, în stare de a absorbi întreaga noastră ființă.” – scria Crenguța Manea.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény, Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Andrea Vindis, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea producției şi-au dat concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (elemente de decor și costume), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (colaborator decor și costume).

În data de 10-11 februarie PROMETEU'22 va fi prezentat la Porto, în cadrul Festivalului Finisterra organizat de Teatrul Național São João și Uniunea Teatrelor din Europa.