06. 12. 2022

Jenő Janovics 150 - masă rotundă și lansare de carte

Joi, 8 decembrie, ora 14.00, în foaierul de la etaj al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc o masă rotundă organizată cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Jenő Janovics.

Cu ocazia acestui eveniment, se va vorbi despre viața și prodigioasa activitate a  lui Jenő Janovics. De asemenea, se va lansa cartea Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában, a színháztól a mozivászonig [Jenő Janovics – O viață în slujba culturii maghiare, de la teatru la cinematografieI]. Gazda evenimentului va fi Gábor Tompa, cu participarea lui Katalin Ágnes Bartha, Bálint Zágoni, Erzsébet Salat Zakariás și Szilárd Ferenczi.

„(...) Menirea acestui volum este de a face cunoscută figura lui Jenő Janovics și în Ungaria, deoarece "realizările sale îl ridică, pe bună dreptate, la rangul celor mai mari organizatori culturali central-europeni din toate timpurile, care a servit cauza culturii maghiare, atât în teatru, cât și în cinematografie, cu o sârguință inepuizabilă și o umilință exemplară” - Dr. Tamás Kollarik, autor-editor și Dr. Sándor Takó, editor.

Cartea a fost editată de dr. Tamás Kollarik și Bálint Zágoni, editor responsabil: dr. Sándor Takó.

Jenő Janovics a fost una dintre personalitățile marcante din istoria Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Pe lângă activitatea sa remarcabilă ca actor și regizor, a fost director al teatrului timp de 28 de ani. La începutul anilor săi de directorat, Cluj-Napoca s-a îmbogățit cu două clădiri de teatru: în 1906 a fost inaugurat Teatrul din Piața Hunyadi, iar în 1910 clădirea teatrului de promenadă, a doua și a treia casă a Teatrului Maghiar din Cluj. Și-a valorificat cu succes talentul de constructor-făuritor-creator și în domeniul producției cinematografice: a fost primul producător de film mut maghiar din Transilvania. În 1913, a filmat primul film mut la Cluj, iar până în 1920 a realizat mai mult de cincizeci de filme. A fost, de asemenea, scenarist, regizor și actor de film, dar și regizor, actor, critic, istoric și teoretician de teatru, cu o abordare deosebit de modernă a managementului teatral și a organizării teatrale de mare succes. De-a lungul vieții sale, la fel ca toți oamenii creativi și inovatori, a avut suișuri și coborâșuri.” – fragment din studiul lui Erzsébet Zakariás.

Evenimentul este deschis publicului larg și nu este necesară înregistrarea în prealabil.