01. 11. 2022

DOUĂ SPECTACOLE ALE TEATRULUI MAGHIAR DE STAT, LA FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU!

Teatrul Maghiar de Stat Cluj va fi prezent cu două spectacole la Festivalul Național de Teatru din București. În cadrul celei de-a 32-a ediții a festivalului se vor juca producțiile: Hamlet de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa și Macbett de Eugène Ionesco, pus în scenă de Silviu Purcărete. Publicul bucureștean va putea vedea Hamlet joi, 10 noiembrie, ora 20.00, în Sala „Ion Caramitru” (Sala Mare) a Teatrului Național I. L. Caragiale, Macbett fiind programat pe 11 noiembrie, ora 20.30, în aceiași sală.

La realizarea spectacolului Hamlet au participat: András Both (decorul), Bianca Imelda Jeremias (costumele), András Visky (dramaturgia), Vasile Șirli (muzica originală), Melinda Jakab (coregrafia), András Rancz (imagini video) și Gyopár Bocskai (asistent costume). Personajul principal, Hamlet, este interpretat de Miklós Vecsei H. (artist invitat din Budapesta), distribuţia fiind întregită de actorii: Ervin Szűcs, Imola Kézdi, Balázs Bodolai, Zsolt Gedő, András Buzási, Ferenc Sinkó, Zsuzsa Tőtszegi, József Bíró, Tamás Kiss, Éva Imre, Anikó Pethő, Szabolcs Balla, Lucian Chirilă, Gizella Kicsid, Venczel Lőrincz-Szabó și Sára Viola.

„În rolul titular regizorul l-a invitat pe Vecsei H. Miklós. Actorul din Ungaria joacă cu temperament și energie misiunea pe care și-a asumat-o, de a afla adevărul, de a demonta minciunile unei lumi putrede. Un Hamlet hotărât, uneori impulsiv, vezi scena în care își aruncă cărțile din chilia lui de pustnic-intelectual, un personaj al momentului lipsit de aura romantică mult uzitată. Spectacolul lui Gabor Tompa este șocant, un avertisment dur și crud despre o lume ieșită din matcă.” – scria Roxana Croitoru despre spectacolul Hamlet.

Din echipa artistică a spectacolului Macbett au făcut parte: Helmut Stürmer (decorul), Lia Manțoc (costumele), Vasile Șirli (muzica), András Visky (dramaturgia), Kata Demeter (asistent de dramaturgie), Péter Kolcsár (corepetitor) și Bogdan Dobre (asistent costume). Personajul principal, Macbett, este interpretat de  Zsolt Bogdán, distribuţia fiind întregită de actorii: Gábor Viola, Miklós Bács, Andrea Vindis, Áron Dimény, Lóránd Váta, József Bíró, Melinda Kántor, Anikó Pethő, Eszter Román, Szabolcs Balla, Balázs Bodolai, András Buzási, Zsolt Gedő, Tamás Kiss, Csaba Marosán.

Un spectacol magistral, care dă notă de plăcerea de a lucra la scenă a lui Silviu Purcărete! Fascinante implicarea și pasiunea acestuia pentru construcția fiecărui rol în parte. E peste limita mea de înțelegere de unde găsește Purcărete atâtea rezerve de perfecțiune! Un spectacol total, în care ochiul se desfată privind decorul și admirând costumele; mi-i imaginez pe Helmut Stürmer, Lia Manțoc, Vasile Șirli și András Visky punând cap la cap ideile și hrănindu-se continuu cu ideile lui Silviu Purcărete! – scria Nona Rapotan.

La Cluj, următoarea reprezentație a spectacolului Hamlet este programată joi, 17 noiembrie, ora 19.00, în deschiderea  Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, în timp ce Macbett se va juca luni, 7 noiembrie, ora 19.00 și duminică, 20 noiembrie, ora 19.00, în cadrul Festivalului Interferențe.

Biletele pentru spectacolele Hamlet și Macbett de la FNT pot fi achiziționate online de pe www.mystage.ro/fnt, iar biletele pentru spectacolele de la Cluj pot fi cumpărate de la Casa de bilete a Teatrului (zilnic între orele 10.00 – 14.00) şi online de pe site-ul www.biletmaster.ro.