29. 09. 2022

Alinare strămoșească de Tamási Áron în regia lui László Béres, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!

Miercuri, 5 octombrie, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Alinare strămoșească de Tamási Áron, regia László Béres . Producția a fost pusă în scenă cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea dramaturgului transilvănean Tamási Áron. Următoarea reprezentaţie va avea loc sâmbătă, 8 octombrie, ora 20.00, în Sala Mare.

Alinare strămoșească este cel de-al patrulea spectacol pe care László Béres îl montează la Teatrul Maghiar de Stat de Cluj, după producţiile de succes cu Vrăjitorul neîndemânatic, Fii bun până la moarte și Scripcarul pe acoperiș.

La conferința de presă organizată cu ocazia premierei, Gábor Tompa a declarat că reprezentarea piesei este importantă pentru clujeni pentru că, la concursul de dramaturgie organizat de Jenő Janovics la Teatrul Maghiar de Stat în anul 1924, Tamási a trimis piesa Alinarea strămoşească fără să se semneze. Pe atunci piesa nu a fost prezentată la Cluj, a primit însă o mențiune de la juriu.

Ceea ce m-a impresionat la Alinare strămoşească este că Tamási creează un mit și un univers propriu, care seamănă cu miturile lui Federico García Lorca. De fapt, se întoarce la păgânismul de dinainte de creștinism, la superstițiile comunității, la secui. El crează o limbă proprie piesei, o limbă pe care nu o vorbește nimeni. Aceste dialoguri nu seamănă cu viul grai, ci mai degrabă cu liturghiile bisericești în care textul este recitat ca o incantație. Tamási scrie despre aceste lucruri în controversatul său eseu Ne dorim un teatru: »Putem vorbi maghiara la nivel intelectual așa cum o putem vorbi și la nivelul sistemului nervos« – a precizat regizorul László Béres.

Attila Bokor, coregraful spectacolului, a vorbit despre temele abordate:: „Într-o lume modernă, am combinat dansurile ritualice, străveci cu dansul contemporan fără să uităm de dansul popular și de Ținutul Secuiesc. Din această triadă am construit secvențele, pe care actorii le interpretează foarte bine.”

Zsolt Bogdán, interpretul personajului principal al spectacolului, a declarat că: „În cei aproape treizeci de ani de carieră, cred că este pentru a doua oară când joc într-o piesă a lui Tamási. Aș putea spune că descopăr aceste mirosuri, aceste gusturi, sensul ascuns al cuvintelor, precum și teatrul care se află în muzicalitatea din spatele cuvintelor. Chiar dacă cunosc foarte bine această lume – m-am născut la Miercurea Ciuc –  și îmi curge prin vine, îmi este extrem de greu s-o înțeleg și s-o validez cumva. Îmi este prea aproape, la fel și figura lui Ádám Csorja. Ceea ce mă impresionează de fiecare dată la László Béres este claritatea cu care suprapune lucrurile, modul în care construiește o scenă, lucru care conferă acestui teatru, bazat pe mijloace minime, foarte multă culoare.

La realizarea spectacolului au contribuit: Gyopár Bocskai (scenografia), Tibor Cári (muzica originală) și Attila Bokor (coregrafia).

Personajul principal, Ádám Csorja, este interpretat de către Zsolt Bogdán, distribuţia fiind întregită de actorii: Attila Orbán, Eszter Román, Áron Dimény, Tamás Kiss, Loránd Farkas, Róbert Laczkó Vass, Ferenc Sinkó, Csaba Marosán, Zsolt Gedő, Gellért Ábrahám, Hunor Fazakas și Botond Tulogdi.

Muzicieni: Attila Antal (contrabas), Zoltán Balázs Gyenge (vioară) și Enikő Tatár (clarinet, clarinet bas).

Spectacolul a fost realizat cu acordul Fundației "Tamási Áron”. Producția a beneficiat de sprijinul Guvernului Ungariei și al Fundației Bethlen Gábor.

Biletele pentru Alinare strămoșească și celelalte spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj pot fi achiziționate de la casa de bilete și online de pe www.biletmaster.ro.