09. 09. 2022

Stagiune jubiliară și cea de-a 8-a ediție a Festivalului Interferențe, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!

În cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia deschiderii stagiunii 2022/2023, Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a prezentat proiectele și evenimentele care vor avea loc în perioada următoare.

Gábor Tompa a spus că Teatrul  continuă demersurile pentru începerea renovării și modernizării clădirii și, în același timp, se pregătește pentru sărbătorirea a 230 de ani de existență. De asemenea, în această stagiune jubiliară a Teatrului Maghiar de Stat Cluj vor fi comemorați:  150 de ani de la nașterea lui Jenő Janovics, 200 de ani  de la nașterea lui Petőfi Sándor și  125 de ani de la nașterea lui Tamási Áron.

Cu ocazia aniversării a 125 de ani de la nașterea lui Tamási Áron, în data de 5 octombrie va avea loc premiera spectacolului Consolare strămoșească de Tamási Áron, în regia lui László Béres.

Tot în luna octombrie, la Ljubljana, este programată premiera spectacolului PROMETEU'22, regia Gábor Tompa. Producția va avea apoi șapte reprezentații la SNT Drama Ljubljana. Spectacolul  este o coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat din Constanța – SNT Drama Ljublajana și face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniunea Teatrelor din Europa.

În perioada 17-27 noiembrie 2022, Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE. Festivalul, care va  avea loc în format fizic, are ca temă Teamă/Speranță.

Pe parcursul celor unsprezece zile de festival, vor veni la Cluj trupe precum: Théâtre Vidy-Lausanne din Elveția, Odéon - Théâtre de l'Europe, Atelier 3+1 și Collectif A din Franța, Teatrul Național São João din Portugalia, Teatrul Național din Luxemburg și Teatrul de Stat din Constanța. De asemenea, artista Lee Jaram din Coreea de Sud, va reveni la Cluj, de data aceasta cu o adaptare în pansori a romanului lui Ernest Hemingway Bătrânul și marea. Spectacolele vor fi însoțite de discuții, întâlniri cu publicul, lansări de carte și expoziții.

În luna decembrie, László Bocsárdi va începe repetițiile la o adaptare scenică a romanului Rubedeniile de Móricz Zsigmond. Premiera este programată în luna ianuarie, în Sala Mare. István Szabó K., care va monta pentru prima dată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va pune în scenă, la Sala Studio, o adaptare a romanului Édes Anna de Kosztolányi Dezső. De asemenea, tot la Sala Studio, Gábor Tompa va monta piesa  I Am the Wind a scriitorului norvegian contemporan Jon Fosse.

În luna februarie, Unchiul Vania de A. P. Cehov, regizat de Andrei Şerban, se reia cu o nouă distribuție. Astfel, în stagiunea 2022/2023, se vor juca toate spectacolele montate de Andrei Șerban la Cluj:  Unchiul Vania de A. P. Cehov, Hedda Gabler de Henrik Ibsen, Strigăte și șoapte de Ingmar Bergman și Oedipus de Robert Icke.

Stagiunea 2022/2023 se va încheia cu spectacolul Electra, după Euripide, Eugene O’Neill, Jean Giradoux, Carl Gustav Jung și Richard Strauss, pus în scenă de Botond Nagy.

Gábor Tompa a declarat că Teatrul a fost invitat în cadrul Olimpiadei Teatrelor și va juca în mai multe orașe din Ungaria, printre care: Miskolc, Szeged, Pécs și Budapesta. În același timp, directorul și-a exprimat speranța că participarea la festivalurile anulate din cauza pandemiei va putea fi reluată.