29. 03. 2022

GÁBOR TOMPA A REGIZAT SCAUNELE, LA TEATRUL NAȚIONAL DIN LUXEMBURG!

Marți, 29 martie, la Teatrul Național din Luxemburg, are loc premiera spectacolului Scaunele de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa.

BĂTRÂNUL: Maiestate, eu și soția mea nu mai avem nimic de așteptat de la viață. Existența noastră se poate încheia în această apoteoză... Mulțumesc cerului că ne-a dăruit atât de mulți ani liniștiți... M-am bucurat de viață. Mi-am îndeplinit misiunea. Nu am trăit în zadar pentru că mesajul meu va fi dezvăluit lumii... Lumii, sau mai degrabă ce a mai rămas din ea!

În 1961, Bertrand Poirot-Delpech considera această piesă ca fiind "cea mai reușită tragedie modernă". Cea de-a treia piesă a lui Ionesco, scrisă în 1952, are astăzi un succes incontestabil. Subiectul piesei Scaunele este, după cum spune autorul, "vidul ontologic": dar este și o dramă personală, oglinda unei conștiințe. Regăsim în ea nostalgia copilăriei, sentimentul de vinovăție, groaza de bătrânețe și de moarte. Este, de asemenea, o comedie care provoacă adesea râsul prin clovnerie, jocuri de cuvinte, parodii și piruete. Este un balet: cel al scaunelor îngrămădite în mișcarea accelerată a unui vârtej fantastic, care rămân goale.

Cele două roluri principale sunt interpretate de Patrick Le Mauff și de Oana Pellea.

La realizarea spectacolului au contribuit: Dragoș Buhagiar (scenografia), René Nuss (muzica și efectele sonore), Florian Hirsch (dramaturgia).

Mult succes!