19. 10. 2021

LUMEA CELOR DOUĂ LUNI - UN SPECTACOL DE KRISZTA SZORCSIK ȘI ZSOLT BOGDÁN LA TEATRUL MAGHIAR DE STAT CLUJ

În zilele de 27 și 28 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Studio, Teatrul Castelul Gyula, Fundația Transformation și Teatrul Spectrum prezintă o coproducție a Teatrului Maghiar din Cluj intitulată Lumea celor două luni, în regia lui Zsolt Bogdán. Textul spectacolului a fost scris și editat de Kriszta Szorcsik și Zsolt Bogdán în baza scrisorilor, poemelor și articolelor publicate de Ágnes Nemes Nagy și Balázs Lengyel.

Spectacolul îi are ca protagoniști pe Zsolt Bogdán și Kriszta Szorcsik, care au declarat următoarele despre eveniment: "În timp ce Ágnes Nemes Nagy este purtată de "nisipul real, dar autentic al deșertului Sahara", care o duce în epoca de dinainte de Hristos, la faraonul Akhenaton, la Balázs Lengyel, de care o leagă legături tandre", citindu-i poeziile, trupul și sufletul sunt slăbite de acele legături, de joacă, de frumusețe, de atingerea îngerilor necunoscuți, de parfumul mărului transilvănean de la fundul căpiţei de fân, până când, în cele din urmă, se dizolvă în marele Necunoscut, în călătorie... în urcușuri și coborâșuri, în intrări și ieșiri. Toate acestea se întâmplă în același timp, "în aceeași vale, în același loc, împreună"... Setea noastră de frumos, căutarea frumuseții, a devenit astfel parte a unei singure întâlniri. Am devenit "unul și nu unul" prin poemele sale de-a lungul timpului. Veniți alături de noi."

Poeta Ágnes Nemes Nagy a fost o figură marcantă și decisivă a literaturii maghiare de după cel de-al Doilea Război Mondial. Balázs Lengyel a fost scriitor, eseist și organizator literar, precum și cel mai important critic al revistei Újhold. Destinele lor s-au împletit în mod inextricabil și, în ciuda faptului că mariajul lor s-a încheiat cu un divorț, comunitatea intelectuală și prietenia lor au rămas neîntrerupte. Viețile lor au inclus rezistența vocală și apoi supraviețuirea tăcută în timpul dictaturii, al războiului și al lagărelor, dar și excluderea, salvarea și ascunderea celor persecutați după euforia celor "trei ani de literatură".

Premiera mondială a piesei care va avea loc la Cluj a avut loc în această vară în Sala de Cameră a Teatrului Castelului Gyula.

Biletele pentru Lumea celor două luni sunt disponibile la casa de bilete a teatrului și online pe www.biletmaster.ro.