07. 01. 2021

ALTER-TANTERV - O NOUĂ SERIE CULTURALĂ LA ERDÉLY TV, ÎN COLABORARE CU TEATRUL MAGHIAR DE STAT CLUJ ŞI LIGA SCRIITORILOR MAGHIARI DIN TRANSILVANIA (EMIL)

O nouă serie culturală intitulată ALTER-TANTERV este lansată pe Erdély TV. În cadrul acestui program poeți, scriitori, istorici literari și critici literari cunoscuți abordează diferitele epoci ale literaturii maghiare într-o călătorie temporală fascinantă, revizitând capodoperele renumite sau mai puţin cunoscute ale autorilor de seamă ai literaturii maghiare. Seria încearcă să creeze un spațiu propice abordării mai ample a programei şcolare liceale de literatură maghiară dintr-o perspectivă mai largă, inedită, cu scopul de a încuraja generațiile mai tinere și cele mai în vârstă să citească poezie, proză, dramă, iar astfel să beneficieze de bogăţia spirituală oferită de literatura în limba maghiară de-a lungul secolelor.

Fiecare parte din cele 13 episoade ale seriei se concentrează fie pe un singur scriitor sau o anume operă literară, fie abordează o epocă literară mai amplă. Conversația iniţială, care deschide seria, reprezintă deja o explorare pe scară largă a începuturilor literaturii maghiare, de la Tânguirile Fecioarei Maria (Ómagyar Mária-siralom) până la poezia lui Mihály Csokonai Vitéz, pe când, creaţia lirică a lui János Arany sau capodopera Tragedia omului de Imre Madách vor fi prezentate în episoade separate.

Conversaţiile literare sunt augmentate de interpretările artiștilor Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care vor recita poezii și vor interpreta fragmente dramatice.

ALTER-TANTERV a fost implementat în cadrul unui amplu efort de cooperare, fiind coprodus de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania, și Erdély TV, având ca partener cheie Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România. Principalul sponsor al proiectului este Fundația Communitas.

Prima parte a seriei este difuzată de Erdély TV pe 10 ianuarie, la ora 15.30. În cadrul acestui episod inițial, Béla Markó și Gábor Tompa abordează începuturile literaturii maghiare, fiind însoțiți în călătoria lor de actorii Csilla Albert, Csaba Marosán, Júlia Laczó și Loránd Farkas.

Episoadele ALTER-TANTERV vor fi lansate o dată la două săptămâni, iar după premiera televizată, programul va fi disponibil pe canalul YouTube al postului Erdély TV.