19. 12. 2019

GÁBOR TOMPA PUNE ÎN SCENĂ RICHARD AL II-LEA ÎN TEATRUL „PESTI SZÍNHÁZ” DIN BUDAPESTA

În data de 21 decembrie va avea loc la Pesti Színház (Teatrul din Pesta) premiera piesei istorice Richard al II-lea de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa.

Piesa face parte din operele puţin jucate ale autorului, totuşi, ea se evidenţiază printre piesele istorice prin frumuseţea ei poetică. Destinul tânărului rege este în acelaşi timp povestea luptei pentru putere într-o epocă în care „sângele englez mânjea săbii englezeşti”.

În centrul spectacolului se află o legătură tainică, emoţionantă între doi veri, o legătură de prietenie (sau de amor, poate?) care datează de la începuturile copilăriei între Richard şi Bolingbroke. Regizorul Gábor Tompa încearcă să arate această legătură, s-o pună într-o perspectivă mai profundă: evoluţia de la nesaţul adolescentin, trecând prin dorinţa geloasă a puterii şi până la nebunia jocului care degenerează în vărsare de sânge.

În rolul protagonistului îl putem vedea pe Miklós Vecsei H., contele Henrik Bolingbroke este interpretat de Attila Vidnyánszky jr

Dramaturgul spectacolului este András Visky, muzica a fost compusă de Vasile Șirli, decorurile sunt semnate de Csaba Antal, iar costumele de Beatrix Kiss.