04. 10. 2019

UTE FEST – Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa la Cluj!

După o absență de 11 ani, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj va găzdui cea de-a 18-a ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, care va avea loc în perioada 19-30 noiembrie 2019.

Uniuniunea Teatrelor din Europa (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) a fost fondată, în anul 1990, de către Giorgio Strehler, legendarul regizor al Piccolo Teatro din Milano, și Jack Lang, politician francez, Ministru al Culturii și apoi Ministru al Educației. În anul 2008, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a devenit membru al Uniunii, aceasta numărând în prezent 34 de membri. Iar Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales, la adunarea generală de la Budapesta din mai 2018, președinte al UTE.

Uniunea Teatrelor și a actorilor din Europa promovează cooperarea și inovația în teatru și schimbul de experiență transnațional. Unul dintre obiectivele sale principale este conservarea și transmiterea patrimoniului cultural european și de a oferi o platformă pentru producții internaționale. Promovează, pe de o parte, schimbul și colaborarea dintre tinerii artişti în devenire şi artiștii cu experienţă, iar pe de altă parte abordează proiecte cu un punct de vedere critic referitor la evoluțiile politice și sociale contemporane.

În cadrul festivalului, care se desfășoară pe o perioadă de 12 zile, sunt invitate 15 teatre membre și membri individuali, spectacole puse în scenă de către regizori precum Armin Petras, Gabriele Vacis, Simos Kakalas, Andrei Șerban, Giorgio Barbiero Corsetti, Marco Solari és Alessandra Vanzi, Boris Liješević,  Yannis Leontaris, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann, Botond Nagy, Silviu Purcărete, Margarita Mladenova, Gábor Tompa, Ferenc Sinkó, Michal Dočekal, Klim Kozinsky, Enikő Eszenyi, Yvonne Jansen și Rafael Sanchez.

Programul spectacolelor din cadrul UTE FEST – Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, ediția a 18-a poate fi accesat AICI, iar mai multe informaţii despre spectacole vor fi disponibile în curând pe site-ul festivalului.

Finanțatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Fondul Bethlen Gábor și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Bilete la spectacole vor fi puse în vânzare începând cu data de 8 octombrie.  Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Teatrului sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica programul Festivalului!