14. 11. 2017

Teatrul Maghiar de Stat Cluj invitat la Arad și Târgu Mureş

Spectacolul Un tramvai numit dorinţă de Tennessee Williams, regia Tom Dugdale se joacă în cadrul celei de a douăzeci şi treia ediţii a Festivalului de Teatru Clasic de la Arad. În program sunt incluse douăsprezece teatre, selecţia fiind efectuată de criticul de teatru Maria Zărnescu. Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj se joacă miercuri, 15 noiembrie, ora 17.00, în Sala Studio a Teatrului „Ion Slavici” din Arad.

În viziunea lui Tom Dugdale, Un tramvai numit dorinţă este o piesă cumplită, plină de vise, de visători şi de violenţă atroce, violenţă fizică şi psihică deopotrivă. Se vorbeşte despre un impuls uman dintre cele mai crude: dorinţa de a-l distruge pe cel venit din afară, pe străin, pe cel care are un stil de viaţă diferit de al nostru. Dar, cu toate acestea, piesa nu este una imposibilă. Părţile sale cele mai dure sunt acoperite de un înveliş de iubire şi dragoste, care dezarmează violenţa, cel puţin până la răsăritul soarelui. Loviturile date se transformă în îmbrăţişări, rănile sunt alintate. Personajele se doresc unele pe altele, dar şi mai mult își doresc liniştea.

Tot în luna noiembrie, în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Târgu Mureş, se va juca spectacolul Iulius Caesar de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete. Reprezentația va avea loc vineri, 17 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş. Este prima deplasare a spectacolului după recentele prezențe la festivalurile din Spania şi Coreea de Sud.