Heiner Müller

Opera du dragon

Teatru şi marionete

Sala Studio


Data premierei: 23 martie 2013
Durata: 1 oră 20 minute fără pauză
Spectacol în limba franceză, cu traducere în limba română

La Cie Théâtre de Romette. Centre Dramatique National de Montluçon (Franţa), în colaborare cu Institutul Francez din Cluj
A fost odată un dragon care, cu suflul lui puternic, salvează un oraş întreg de holeră. Recunoscători, locuitorii decid să se plaseze sub protecţia binefăcătorului lor şi se supun voluntar exigenţelor sale tiranice. Printre alte tributuri, dragonul cere ca în fiecare an să i se aducă ca ofrandă o fecioară. Fie că anul e bun sau mai puţin bun, tradiţia este onorată, până când Elsa, următoarea fecioară promisă, nu se lasă înduplecată. Apare atunci un cavaler – eternul Lancelot – care va încerca să facă să încolţească germenul rezistenţei.
Inspirat din Dragonul de Evguéni Schwartz, L’Opera du Dragon este în acelaşi timp o poveste teatrală, un concentrat de mituri şi o fabulă politică, în care Heiner Müller, cu concizia poetică şi umorul lapidar care îi caracterizează scrierile, ne pune nişte întrebări decisive: oamenii sunt făcuţi să fie liberi? Au curajul de a se emancipa din regimurile totalitariste şi în ce condiţii?