Eugène Ionesco

Regele moare


Sala mare

Cu: JACQUES BOURGAUX, MARIE CAYROL, DAPHNE MILLEFOA, KARELLE PRUGNAUD, LAURENT SCHUH, VOJKO ZIDAR
Regia: SILVIU PURCĂRETE
Muzica: VASILE ŞIRLI
Asistent de regie: STEPHANE RAVEYRE 
Decor și lumini: SILVIU PURCĂRETE, asistent: MARC CHIKITOU
Costumele şi machiajul: JAYNE MORLEY
Sunetul: ARNAUD ROLLAT
Regia tehnică: HERVÉ HOLTZ 
Luminile: MARC CHIKITOU/NICOLAS COHEN
 

Data premierei: 02 decembrie 2012
Les Arts et Mouvants, Franţa
Spectacol în franceză, cu supratitrare în maghiară şi română, şi traducere la cască în engleză
1 oră 35 de minute fără pauză
Interzis spectatorilor sub 14 ani!
Foto: Jayne Morley

Un spectacol de Les Arts et Mouvants, Cie à l’endroit des mondes allant vers (Franța) în co-producție cu Scène Nationale de Bayonne Sud-Aquitain (Franţa) / Ex Ponto Festival Kulturno Društvo B-51 (Slovenia) / Théâtre d’Esch (Luxembourg) / Slovene National Theatre Drama Ljubljana (Slovenia) / Festival International de Théâtre MOT (Macedonia) / Théâtre de Vienne Scène conventionnée - Scène Rhône Alpes (Franţa).

Un spectacol de Les Arts et Mouvants, Cie à l’endroit des mondes allant vers (Franța) în co-producție cu Scène Nationale de Bayonne Sud-Aquitain (France) / Ex Ponto Festival Kulturno Društvo B-51 (Slovénie) / Théâtre d’Esch (Luxembourg) / Slovene National Theatre Drama Ljubljana (Slovénie) / Festival International de Théâtre MOT (Macedoine) / Théâtre de Vienne Scène conventionnée - Scène Rhône Alpes (France)
Dacă ne gândim la titlul original al piesei regizate de Silviu Purcărete ca la un joc de cuvinte, Regele moare (Le Roi se meurt) poate fi de asemenea citită ca și Le Roi Semeur, care în limba franceză înseamnă, Regele Semănător! Ce fel de sămânță seamănă omul care este pe moarte? În momentul  în care viața se dezintegrează, orice poate fi un bun pretext pentru joacă, așa cum copiii se joacă cu întreaga lor colecție de simboluri. Ceea fascinează este, mai degrabă, bucuria jocului, mai mult decât jocul în sine. Scenariul în sine nu este o surpriză. Este ca și cum nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. Mai mult, ne recunoaștem foarte bine unii pe alții în el – este în totalitate despre noi! Regele nu este un rege, bineînțeles, el este unul dintre noi, rege al propriei vieți. Iar spectacolul nu este nici el spectacol, ci un experiment pentru a face mai prietenesc acest eveniment comun, dar extraordinar și tulburător, care ne leagă pe toți: moartea, necesară pentru ca viața să poată continua.