William Shakespeare

Hamlet

Spectacol al companiei "M Studio" din Sfântu-Gheorghe

Sala Studio


Data premierei: 14 mai 2010

Spectacol de teatru fizic
"Să faci din Hamlet un spectacol de teatru fizic este o încercare aproape imposibilă. Piesa Hamlet este dominată de cuvinte în aşa măsură încât până la ultimul punct chiar şi acţiunile şi non-acţiunile devin forme lingvistice. Cuvântul este principalul instrument, cu ajutorul căruia personajele pot pune întrebări referitoare la lume şi la propria lor persoană. Cuvintele sunt şi nişte mijloace de examinare, manipulare, provocare a celeilalte persoane. Întrucât în piesa lui Shakespeare totul se exprimă prin cuvinte, cuvinte, cuvinte...
Am luptat să avem curajul să renunţăm la complexitatea lumii (mai multor lumi) înglobate în piesa lui Shakespeare.
În spectacolul nostru personajele nu vorbesc, nu poartă dialoguri. Şi nu din cauza „muţeniei” genului, ci deoarece am dorit să prezentăm emoţiile, intenţiile acestora înainte şi după rostirea cuvintelor. Când încă ei nu ştiu ce vor spune, sau atunci, când vor deja să ascundă, să muşamalizeze, să reverseze tot ce s-a produs după cuvintele rostite de ei.
Astăzi trăim în lumea lui Hamlet. În epoca ariviştilor, care caută să câştige putere şi să parvină în societate, când forţa furtunii creşte din cauza luptei pasagerilor pe vasul, care este la un pas de a se scufunda. Şi în tot acest timp ne confruntăm cu nişte momente, pe care le acceptăm mai curând pe baza hărţii noastre morale, decât să luăm poziţie faţă de ele.
Drumul lui Hamlet este drumul naşterii intenţiei. Noi suntem Hamlet. Purtătorii dezvelirii unice şi singulare a perceperii, consternării şi a maturizării. Hamlet este o poveste, care ne aminteşte de drumul crucii. Povestea drumului, pe care cineva devine capabil să facă lucrurile să se îndeplinească, să se transforme într-un mijloc de restabilire a timpului deviat. Hamlet nu este erou. Hamlet este om. Singurul. Noi suntem Hamlet.
Spectacolul nostru, Hamlet este un eveniment serios şi important în istoria de cinci stagiuni a teatrului M Studio."
Péter Uray
 
Distribuţia
CLAUDIUS: László Szekrényes
GERTRUDE: Emília Polgár
HAMLET: Attila Péter Dávid
POLONIUS: Attila Nagy
LAERTES: Péter Fehérvári
OFELIA: Enikő Györgyjakab
HORATIO: László Bajkó
ROSENCRANTZ - GROPAR I.: László Bajkó
GUILDENSTERN - GROPAR II. : Péter Fehérvári
FORTINBRAS: Attila Nagy
Decorul şi costumele: Carmencita Brojboiu
Dramaturgia: István Sándor
Muzica: Ferenc Orbán
Regia: Péter Uray