Prinţul Oguri şi Prinţesa Terute

Spectacolul Teatrului X din Japonia

Sala mare


Data premierei: 23 noiembrie 2009

Piesa „Prinţul Oguri şi Prinţesa Terute” este bazată pe o legendă veche japoneză transmisă pe cale orală. Tema ei este despre „moarte şi înviere”. A fost povestită din timpuri medievale şi ulterior a fost adoptată de teatrul „Bunraku” şi de „Kabuki”. Acoperă toate felurile de experienţe umane şi prin utlizarea măştilor ne duce într-o lume de fantazie.

Acest spectacol este combinat cu povestitor de „Sekkyobushi”, limba veche japoneză rostită de actori tineri, dans contemporan şi muzică realizată cu instrumentele asiatice tradiţionale, este o încercare de creare artistică scenică contemporană. Spectacolele regizate de Takuo ENDO sunt bazate numai pe acest principiu. Spectatorii simt că sunt atraşi de o energie primitivă, creată adânc înăuntrul fiecărui suflet, unde spectacolul este într-adevăr experientat.

Takuo ENDO, regizor
S-a născut în 1928. A absolvit secţia de Pictură a Universităţii Naţionale de Artă Plastică şi Muzică. Până la vârsta de 30 de ani forma lui de expresie a fost centrată în pictură.
După aceea a început să scrie piese pentru radio, TV, teatru, teatru de păpuşi, operă şi teatru muzical. Multe lucrări ale lui au fost jucate în Europa, America, Canada şi Asia.
Între acestea sunt „Peştele de aur din Paradis”, piesa cu mască „Prinţul Oguri si Printesa Terute”, piesa cu mască „Abhimanyu se întâlneşte cu moartea lui (Mahabharata)”, „Karno Tanding” care este un proiect de coproducţie între Institutul Naţional de Artă din Indonesia (ISI) şi Yokohama Boat Theatre.
În prezent el explorează limitele teatrului de măşti în colaborare cu Yokohama Boat Theatre.