Work in regress


Sala Studio


Data premierei: 02 aprilie 2009

Concept / dramaturgie: Ioana Mona Popovici
Interpretare: Ioana Mona Popovici
Colaj musical din: Andy Cowton, J.S. Bach
Scenografie / costum: Ioana M. Popovici
Durata: 35 min
Premiera: 17 Octombrie 2007, Eira 33, Lisabona
Pornind de la „Ferma animalelor” a lui George Orwell, am început să mă gîndesc la un proiect care să pună în discuţie conceputul de autoritate, ca un sistem construit pe relaţia dintre un stapîn şi o proprietate – două roluri interdependente. Interdependenţa despre care vorbesc aici ţine de posibilitatea de a inversa rolurile – un despot se naşte dintr-un servitor, ce va genera, hrăni şi propaga ideea de dominare. În timpul rezidenţei mele artistice la Production House 'Eira' în Lisabona, am creat o poveste despre o autoritate incapabilă să domnească peste ceva anume, pentru că există într-o imensitate goală. M-am preocupat să descopăr care ar putea fi acţiunile unui astfel de stăpînitor, ce fel de ritualuri ar putea crea, atunci cînd îi lipseste exact partenerul care-i activeaza puterea. Cum ar reacţiona un astfel de stăpînitor dacă într-o zi ar întîlni spre exemplu o oaie proastă?
Ioana Mona Popovici trăieşte şi lucrează în Praga. A absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” şi în 1998 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Coregrafie. A lucrat ca dansatoare cu Karine Ponties, Sarah Bild, Frederique Lescure and Petr Tyc.
Între 2000 si 2004 a fost membră a companiei internaţionale Charles Linehan, unde a dansat în „Santa Pod“, „Speak, Memory“, „Number Stations“ şi „New Quartet“. Piese proprii: „Walk in a Circle“ (1996), „From Nowhere to Everywhere“ (1997), „The Outlaws“ (1999), „Buy a Soup Get One For Free“ (2001), „Breath, Shadow, Nothing“ (2002), „Requiem For a Dog“ (2002), „The Chair“ (2003), „Remote Edens“ (2005), “Portrait” (2006), “Carmen Miranda is dead” (2007), în colaborare cu coregrafii Fracisca Sazie, Luis Guerra şi Rafael Alvarez, în cadrul proiectului „Colaboratorio“ în Brazilia, “Work in Regress” (2007),“Luna plină”(2008). Pentru trei dintre spectacolele sale a fost nominalizată „Tînar coregraf de urmărit” de către revista germană balletTanz magazine. În 2007 a primit premiul Sazka Prize - “Discovery in Dance” pentru spectacolul “Portrait”. În 2006 a colaborat cu International Theatre Studio „Farm in The Cave“, CZ. Ultimele sale spectacole “Requiem For a Dog, “Portrait” şi “Work in Regress”, au fost prezentate pe scene şi în festivale importante din Europa şi USA - Danspace Project - N.Y, Dublin Dance Festival, Wunder Der Praerie Festival, Unidram Festival etc.
Recent a luat parte la o serie de rezidenţe coregrafice în Brazilia, Portugalia şi Coreea de Sud.